Pet odličnih učinkov cimeta na zdravje

Je veliko več kot začimba in nadomestek sladkorja.

13.5.2017 ob 5:20

cimet.jpg

Ob omembi cimeta večina pomisli za slasten jabolčni zavitek, okusen čaj ali kavo. Prvotna domovina te začimbe je otok Cejlon oziroma Šrilanka. Stari zapisi dokazujejo, da so jo Kitajci uporabljali že okoli leta 2700 pred našim štetjem. V Evropi je postala priljubljena začimba v času križarskih vojn, od tedaj je njena priljubljenost samo še rasla.

Obstajata dve vrsti cimeta: cejlonski (Cinnamomum verum), pogosto poimenovan kar pravi cimet in kitajski cimet (Cinnamomum aromaticum), ki izvira iz Južne Kitajske in je cenovno dostopnejši. Največ pravega (cejlonskaga) cimeta danes pridelajo v Indiji, na Šrilanki ter na Madagaskarju in v Braziliji. Najpomembnejše izvoznice kitajskega so Kitajska, Vietnam in Indonezija.

Več koristnih navetov najdete na Facebooku

Ne glede na to, od kje izvira, je cimet za črnim poprom druga najbolj razširjena začimba tako v Evropi kot v Združenih Državah Amerike. Priznan ni le zaradi prijetnega okusa, temveč tudi zaradi številnih pozivnih učinkov na zdravje. Preden se odločite, da boste z njim premagovali katero od sledečih tegob, se posvetujte z zdravnikom, saj ima zlasti kitajski cimet v prevelikih količinah na zdravje tudi negativne učinke.

PREBERITE še // Cimetove palačinke z mandljevim maslom, banano in jagodičevjem

Premaguje različne okužbe

Vsebuje protimikrobne, protivirusne, antibiotične in protiglivične sestavine. Je izjemno močan zaveznik dobre odpornosti in tako varuje pred številnimi okužbami. Nekatere študije so dokazale celo, da lahko zniža tveganje za okužbo z virusom HIV. Kje se nahajajo vse te učinkovine? Predvsem v eteričnem olju cimeta, ki ščiti tudi pred bakterijami, ki povzročajo okužbe dihal, kože in prebavil.

Preprečuje in zdravi kandido

Gre za glivo ki, kadar se v prebavilih preveč namnoži, izzove prenekatero nevšečnost. Povedali smo že, da cimet deluje proti glivičnim okužbam, prav zato lahko zavira pretirano razmnoževanje in rast kandide v prebavnem sistemu, s tem pa dokazano prepreči ali pozdravi to nevšečnost.

PREBERITE še // Cimet in med - odlična kombinacija za začetek dneva

Premaguje alergije

Alergije so pogosta tegoba sodobnega časa. Vsem tistim, ki se z njimi spopadajo, lahko prav pride cimet. Nekatere študije so dokazale, da sestavine v njem ne samo, da ovirajo pretirano izločanje histamina v telesu, temveč lahko celo ublažijo astmatične napade. Če ste alergik (vendar alergen ni prav cimet) si torej skušajte pomagati z njim.

Izboljša zdravje kože

Zakaj? Cimet vsebuje protimikrobne sestavine, z njimi pa kožo varuje pred okužbami, vnetji, izpuščaji, alergičnimi reakcijami in razdraženostjo. Za nego kože je primerno tako cimetovo olje (zmešano z baznim) kot cimetov prah. Skupaj z medom, ki prav tako velja za koži prijazno živilo, se cimet spremeni v odlično masko, ki premaguje akne in druge kožne težave.

Izboljšuje zdravje zob in osvežuje zadah

Morda vam ideja, da bi namesto zobne paste uporabljali cimet, res ne diši, a nekateri olje in prah, zmešana z vodo, uporabljajo kot naravno ustno vodico. Kot dokazujejo študije, namreč cimet zobe ščiti pred škodljivimi bakterijami.
Prav te bakterije so odgovorne tudi za slab zadah, karies in vnetja dlesni. Cimet je zato odličen zaveznik lepih zob, zdravih dlesni in svežega zadaha.

Več kot dovolj razlogov, da povečate njegove zaloge.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)