Podaljšajte svežino začimb

Sveže začimbnice in dišavnice so dobrodošle v vsaki kuhinji. Preverite, kako jih lahko uporabljate kar najdlje.

26.6.2015 ob 1:00

shutterstock_104202737.jpg

Sveže začimbe so odličen dodatek in okras vsake jedi. Mnogi jih gojijo v svojih vrtovih ali kar na okenskih policah, kjer so jim na voljo vsak dan. Veliko pa je tudi takšnih, ki jih kupujejo na tržnici ter si zato želijo, da bi bile uporabne kar najdlje.


Že slediš Mični na Facebooku? Včasih ima super ideje, ki jih tukaj ni. Preveri! @Mična

Poglejte si nekaj načinov, s pomočjo katerih bo zelenje ohranilo svežino, vonj in vitamine.

shutterstock_261262940.jpg

Zelenje v lončku. Preden peteršilj, origano, baziliko, drobnjak, zeleno in podobno shranite, jih temeljito operite. Rastline približno uro namakajte  v vodi, da bi vpile kar največ vlage. Nato šopke položite na bombažno krpo in pustite 15-20 minut da se nekoliko osušijo. Tako pripravljene rastline nasekljajte, zložite v steklene lončke in jih zaprite s čistim, plastičnim pokrovčkom.  Postavite jih v hladilnik in lahko jih boste uporabljali tudi mesec dni.

Zelenje v vrečki. Svežino začimb tako lahko ohranite do dveh tednov. Oprane in osušene začimbnice povežite v šopke in vsakega položite v svojo plastično vrečko. Spodaj jih zavežite, vanje pa z zobotrebcem izvrtajte nekaj luknjic za pretok zraka.

shutterstock_250785910.jpg

Zelenje v zamrzovalniku. Najdlje boste začimbe ohranili v zamrzovalniku. Čiste, posušene dišavnice položite v plastične škatle s pokrovom ali v plastične vrečke, jih dobro zaprite in postavite v zamrzovalnik.

V modelčke za led. Lahko pa nasekljane natresete v modelčke za izdelavo ledenih kock ter čeznje najete olivo olje. Tako pripravljene kocke po potrebi dodajajte jedem.  Začimbe na takšen način lahko zamrznete posamično ali pripravite vam najljubšo kombinacijo, ki vam bo vedno pri roki.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)