26.6.2015 ob 1:00
Sveže začimbe so odličen dodatek in okras vsake jedi. Mnogi jih gojijo v svojih vrtovih ali kar na okenskih policah, kjer so jim na voljo vsak dan. Veliko pa je tudi takšnih, ki jih kupujejo na tržnici ter si zato želijo, da bi bile uporabne kar najdlje.
Poglejte si nekaj načinov, s pomočjo katerih bo zelenje ohranilo svežino, vonj in vitamine.
Zelenje v lončku. Preden peteršilj, origano, baziliko, drobnjak, zeleno in podobno shranite, jih temeljito operite. Rastline približno uro namakajte v vodi, da bi vpile kar največ vlage. Nato šopke položite na bombažno krpo in pustite 15-20 minut da se nekoliko osušijo. Tako pripravljene rastline nasekljajte, zložite v steklene lončke in jih zaprite s čistim, plastičnim pokrovčkom. Postavite jih v hladilnik in lahko jih boste uporabljali tudi mesec dni.
Zelenje v vrečki. Svežino začimb tako lahko ohranite do dveh tednov. Oprane in osušene začimbnice povežite v šopke in vsakega položite v svojo plastično vrečko. Spodaj jih zavežite, vanje pa z zobotrebcem izvrtajte nekaj luknjic za pretok zraka.
Zelenje v zamrzovalniku. Najdlje boste začimbe ohranili v zamrzovalniku. Čiste, posušene dišavnice položite v plastične škatle s pokrovom ali v plastične vrečke, jih dobro zaprite in postavite v zamrzovalnik.
V modelčke za led. Lahko pa nasekljane natresete v modelčke za izdelavo ledenih kock ter čeznje najete olivo olje. Tako pripravljene kocke po potrebi dodajajte jedem. Začimbe na takšen način lahko zamrznete posamično ali pripravite vam najljubšo kombinacijo, ki vam bo vedno pri roki.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar