6.2.2023 ob 6:43 | Foto: Chamille White/Gettyimages | Avtor: M. FL.
Cimet je začimba, ki je v kuhinjah prisotna že tisočletja. Ni le okusen in dišeč, pripisujejo mu tudi zdravilne učinke, ena od posledic rednega uživanja dišavnice naj bi bila pomoč pri hujšanju.
Pa je v tem kaj resnice in kaj je v ozadju njegovih učinkov na težo? Takole odgovarja portal Very well fit.
Cimet naj bi prinašal več pozitivnih učinkov na zdravje, ki posredno ali neposredno vplivajo na težo:
Povečal naj bi občutljivost na inzulin in nižal raven krvnega sladkorja. Oboje sta ključni komponenti pri hujšanju in tudi pri nižaju tveganja oziroma nadzorovanju sladkorne bolezni tipa dve.
Cimet naj bi spodbujal metabolizem, hkrati naj bi telo potrebovalo več energije za njegovo presnovo kot za presnovo drugih začimb.
Zaradi v cimetu prisotnih vlaknin naj bi bila ta začimba nepogrešljiva pri zagotavljanju občutka sitosti in pri nadzorovanju lakote.
Trditve, da cimet uravnava oziroma niža krvni sladkor so kredibilne, saj jih je potrdilo več raziskav.
Zadeve glede presnove so malce bolj meglene. Podatkov, da bi res vplival na metabolizem, je zanemarljivo malo.
Je pa dejstvo, da ima ta začimba veliko vlaknin, ki pomagajo pri zagotavljanju občutka sitosti, katerega tudi dolgo zadržijo.
A res je tudi, da je praktično nemogoče, da bi zgolj s cimetom zaužili dovolj vlaknin, kajti gre za začimbo, s katero ni dobro pretiravati. V pretiranih količinah je namreč, zlasti kitajski, lahko toksičen.
Čudežnih učinkov cimet nima in v prid vitkejše postave je treba spremeniti celoten življenjski slog, kar pomeni v vsakodnevno rutino vključiti uravnoteženo prehrano in redno gibanje.
Lahko pa v tej nameri pomaga. Kajti že z vonjem zavira tek, s okusom pa lahko nadomesti sladkor v denimo kavi ali čaju.
Ker čajna vsebuje le 24 džulov (6 kalorij) in nekaj več kot gram vlaknin, pomeni nadomeščanje sladkorja z njim manjši energijski vnos.
Cimet se poda v številne jedi in ga je zlahka vključiti v vsakodnevno prehrano.
V kosmičih: malo ga posujte po ovseni kaši, s katero začnete dan. Učinek bo dvojen: boljši okus in hitreje poln želodec.
V kavi: skodelici kave dodajte malo dišeče začimbe. Ali žličko te zmešajte z mletimi zrni, iz katerih pripravljate krepčilo pijačo. Okus in učinek vas v nobenem primeru ne bosta razočarala.
Kot dodatek sadju: sadje je vedno okusna in zdrava malica, z dodatkom cimeta bo še boljša. Začimba je odlična v kombinaciji z najrazličnejšim toplim ali hladnim sadjem: jabolki, bananini, hruškami, slivami, breskvami …
Za zdrav posladek: malo ga vmešajte v grški jogurt, rikoto, mlečni riži, puding in podobnim kremastim sladicam, ki bodo tako okusnejše in bolj zdrave.
Dodatek čiliju: naj se sliši še tako noro, cimet se lepo poda tudi v čili, saj obogati njegov okus in oplemeniti njegovo aromo.
Za pozitivne učinke je dovolj še pol čajne žličke cimeta dnevno, vsekakor pa ne bo smeli zaužiti kot ene čajne žličke.
Zlasti, če gre za kitajskega, ki vsebuje več snovi kumarin, katera v prevelikih količinah poškoduje jetra.
Preberite še: Trije neobičajni dodatki kavi, ki koristijo prebavi
Morda vas zanima tudi: Sobotni zajtrk: Hrustljavo pecivo s cimetom
oddajte komentar