Razlogi za erektilno disfunkcijo so različni in od njih so odvisne rešitve

Erektilna disfunkcija je dejstvo, ki lahko prizadene moške v vseh obdobjih življenja. Če se težava pojavlja redno, je treba najti razloge zanjo in jih odpraviti.

28.8.2023 ob 8:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. Fl.

Razlogi za erektilno disfunkcijo so različni in od njih so odvisne rešitve

Moški spolni organ se hitro naveliča rutine, ki se je morda prikradla v spalnico. Pogosto se zgodi, da ljubimca dobro vesta, kaj ju vzburja, zato prisegata na preverjene tehnike, intimni akt pa postane vedno enak in na dolgi rok dolgočasen.

Če torej moški težko ohran­ja erekcijo, je čas za popestritev. Novi spolni položaji bodo prebudili domišljijo in spodbudili njegovega koren­jaka, da bo pripravljen bolje sodelovati. Ni treba drastično spreminjati tehnik, dovolj so že drobne spremembe: seks zunaj varnega zavetja spalnice, uporaba spolnih igračk, rahla prilagoditev dobro znanih položajev, erotične igrice ali kar koli drugega, kar bo v spolnost vneslo svežino in z njo trajnejšo erekcijo ter boljši seks.

Drugačen življenjski slog

Moški spolni ud potrebuje za dobro delovanje dober krvni pretok in primerno količino testosterona v telesu. Oboje zagotavlja zdrav življenjski slog: opustitev kajenja ugod­no vpliva na krvni pretok in druge vidike zdravja, redna vadba v telesu poveča količino testosterona, s tem se poveča libido in izboljša erekcija. Veliko vlogo ima tudi prehrana. Težave v postelji so torej lahko priložnost za prevetritev jedilnika, na katerem so z vidika dobre erekcije nepogrešljivi sestavljeni ogljikovi hidrati, vlaknine, zdrave maščobe in beljakovine iz pustega mesa.

Dobro je tudi vedeti, katera živila ne koristijo spolnemu življenju. Nekatera zato, ker zmanjšujejo količino testosterona v telesu, druga, ker slabo vplivajo na krvni obtok, tretja, ker se po zaužitju pojavijo prebavne težave. Vsem s takšnimi učinki se je priporočljivo izogibati. Katera so najbolj kritična?

Gazirane pijače povzročajo napihnjenost in vetrove, najslabša izbira med njimi je tonik. V njem je snov kinin, ki mu daje značilen grenak okus, vendar negativno vpliva na raven testosterona in kakovost sperme.

Ocvrta hrana vsebuje veliko do telesa neprijaznih maščob, te višajo raven slabega holesterola v krvi in so slabe za zdravje srca in ožilja. Če so tako pripravljena živila še slana, se pojavijo težave z visokim krvnim tlakom, ta kombinacija pa je vse prej ugodna za erekcijo.

Včasih se razlogi skrivajo v težavah s prostato, nezdravem življenjskem slogu in tudi spolnosti. Kar zadeva slednjo, je zadrega, tudi s pomočjo partnerke, hitro premagljiva.

V tofuju je veliko fitoestrogena, rastlinske snovi, ki po delovanju spominja na ženski spolni hormon estrogen. Preveč estrogena v telesu moških in žensk zmanjša libido in željo po spolnosti.

Ovsena kaša je načeloma zdrava in v zmernih količinah spodbuja nastajanje hormona sreče, v prevelikih pa na možgane deluje ravno nasprotno. Ob tem vsebuje veliko vlaknin ter povzroča napihnjenost, vetrove in druge prebavne motnje, ki ne pripomorejo k dobremu seksu.

Osnovni namen energijskih pijač je zagotavljanje energije. A ta se v telesu po zaužitju hitro dvigne in nato naglo upade, kar vodi v utrujenost. Poleg tega kombinacija sladkorja in kofeina zmanjšuje količino testosterona.

Alkohol je še en sovražnik dobre izvedbe med rjuhami. Čeprav kozarček vina lahko koristi, preveč alkohola slabo vpliva na spolno poželenje in vzdrževanje erekcije. Hkrati alkohol otopi čute in s tem krati užitke spolnega akta.

Prostata igra pomembno vlogo

Prostata je moška spolna žleza. Njena glavna naloga je proizvajanje semenske tekočine, v kateri so semenčice, nadzira tudi izločanje seča iz mehurja. Težave z njo lahko privedejo do težav z erekcijo, zato jih je, tudi v dobro kakovostnega seksa, treba čim prej prepoznati in odpraviti.

 

Najpogostejše bolezni prostate, ki slabo vplivajo na erekcijo, so povečana žleza, akutna ali kronična bakterijska okužba oziroma prostatitis in rak prostate. Slednji je najpogostejša oblika raka pri moških v Evropi in Sloveniji, povprečna starost obolelih je 69 let.

Bolezen se ne izraža s specifičnimi simptomi, nekateri od njih so značilni tudi za druge težave s to žlezo, zato je treba biti pozoren na vse, ki se pojavljajo med uriniranjem, kot so kri v seču, pekoč in dražeč občutek, bolečina v predelu prostate in pri odvajanju urina ter občutek nepopolnega praznjenja mehurja. Ob teh znakih je priporočljiv takojšen obisk zdravnika, ki bo prepoznal vir težave in predpisal primerno zdravljenje.

Tako kot pri benignem povečanju prostate. To se najpogosteje pojavi po 50. letu starosti, razvija se postopoma, nanj ne opozarjajo le motnje v uriniranju, temveč lahko povzroči težave z erekcijo in manjšim libidom.

Za zdravljenje povečane prostate so na voljo zdravila, ki izboljšajo tudi spolno funkcijo. Pri odkrivanju raka je ključno, da ga zdravniki dia­gnosticirajo čim prej, v vseh primerih pa je izjemnega pomena preventiva, kar pomeni obiskovanje kontrolnih pregledov prostate ter s tem skrb za njeno zdravje in boljše spolno življenje.

Preberite še: Večina rakov prostate raste počasi

Morda vas zanima tudi: Ta rastlina odlično pomaga pri težavah z vnetim mehurjem (in drugih zdravstvenih tegobah)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)