Prostata: Težave se začnejo po 40. letu

Dolgo trajajoče težave zaradi prostate lahko privedejo do nepopravljivih okvar na sečilih. Kdaj torej obiskati zdravnika?

28.5.2023 ob 7:00 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Teja Roglič Piše:

Teja Roglič

teja.roglic@delo.si

Prostata: Težave se začnejo po 40. letu

Prostata, za kostanj velika spolna žleza, leži v spodnjem delu trebuha, tik pod sečnim mehurjem, in oklepa sečnico, ki iz mehurja odvaja urin. Ob rojstvu je težka nekaj gramov, v obdobju pubertete začne rasti nekako do dvajsetega leta, ko tehta pri­bližno dvajset gramov. Je del moškega reproduktivnega sistema, saj proizvaja semensko tekočino.

Njeno tkivo se začne v drugi polovici življenja razraščati. Vzrok ni povsem znan, najpogostejši simptom nenevarno povečane prostate – strokovni izraz je benigna hiperplazija prostate – so težave z odvajanjem urina.

Po nekaterih podatkih več kot polovica moških po 40. letu zazna prve težave pri uriniranju. Opazijo lahko šibek curek, ki se prekinja in prši, na začetku uriniranja morajo počakati, urinirajo dlje in se pri tem napenjajo.

Tu so še občutek nuje po uriniranju, pogostejše uriniran­je v manjši količini, dražeč občutek in nočno prebujanje zaradi potrebe po uriniranju. Nekateri imajo po njem še zmeraj občutek, da mehurja niso do konca izpraznili, pogosto se pojavlja kapljanje po uriniranju.

Moške pogosto skrbi, da sta benigno povečana prostata in rak prostate povezani bolezni, a to ni res, zaradi povečanja prostate ne dobijo raka. 

Vpliv na kakovost življenja

Povečanje prostate vsaj sprva ni nevarna bolezen, vsekakor pa vpliva na kakovost življenja. Nočni odhodi na stranišče motijo spanec, nuja po uriniranju pa tudi delo in družabno življenje.

Ker je prostata spolna žleza, lahko težave z njo privedejo do težav z erekcijo. Blažje oblike motenj je mogoče zdraviti s splošnimi preventivnimi ukrepi, ki so povezani predvsem z življenjskim slogom.

Znano je, da lahko nekatera živila poslabšajo težave. To so zlasti tista, ki delujejo diuretično, torej kava, pravi čaj in alkohol. Vsekakor pa naj moški, ki jim preglavice povzroča nočno uriniranje, čez dan ne pijejo manj, saj to lahko vodi v dehidracijo. Vnos tekočine naj razporedijo tako, da pijejo več dopoldne, manj popoldne in omejeno zvečer.

Prav je, da moški z obiskom zdravnika ne odlašajo, vendar se po podatkih nekaterih raziskav za to odloči komaj vsak peti, ki ima težave. 

Tudi pri nas je bolezen v porastu

»Rak prostate je eden najpogostejših rakov pri moških po petdesetem letu. Po napovedih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi za njim zbolel vsak šesti moški. Tudi pri nas je bolezen v porastu,« lahko preberemo na spletni strani Društva onkoloških bolnikov. Nadaljujejo: »Najpomembnejša dejavnika tveganja za obolevanje za rakom prostate sta družinska obremenjenost in starost. Ker nanju ne moremo vplivati, ni možnosti primarnega preprečevanja.«

Med pojavom raka in benignim povečanjem prostate ni povezave, so pa znaki lahko podobni, simptomi, ki so najpogosteje povezani z zgodnjim rakom prostate, so pogosto uriniranje, zlasti ponoči, slaboten ali prekinjen tok urina, bolečina ali pekoč občutek med uriniranjem in krvav seč.

Če se rak razširi iz prostate v sosednje ali oddaljene organe, se navedenim simptomom lahko pridružijo še bolečine v presredku, motnje pri odvajanju blata in motnje ejakulacije, bolečine v kosteh ter splošna oslabelost z izgubo telesne teže.

Kdaj k zdravniku?

Prav je, da moški z obiskom zdravnika ne odlašajo, vendar se po podatkih nekaterih raziskav za to odloči komaj vsak peti, ki ima težave.

Če je njihov vzrok benigno povečanje prostate, so na voljo zdravila, tudi takšna, ki hkrati izboljšajo spolno funkcijo in odvajan­je vode, pri odkrivanju raka pa je še zlasti ključno, da ga zdravniki diagnosticirajo čim prej.

Z rektalnim pregledom ga lahko zatipajo še v asimptomatski fazi. Po petdesetem letu je za moške priporočljivo opraviti preventivni pregled z ultrazvočno preiskavo trebuha in določitvijo vrednosti kazalnika raka PSA (prostatični specifični antigen) v krvi.

Preberite še: Krvni tlak: Pri povišanem so ženske v večji nevarnosti kot moški

Morda vas zanima tudi: Zdravilni šparglji in razlog, zakaj jih ne bi smeli uživati skupaj z rdečim vinom


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)