Krvni tlak: Pri povišanem so ženske v večji nevarnosti kot moški

Tveganje za arterijsko hipertenzijo se pri ženskah lahko pojavi že zgodaj.

17.5.2023 ob 11:15 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Nika Vistoropski Piše:

Nika Vistoropski

nika.vistoropski@delo.si

Krvni tlak: Pri povišanem so ženske v večji nevarnosti kot moški

Ženske, pri katerih že v zgodnjih štiridesetih letih odkrijejo rahlo povišan krvni tlak, imajo tudi povečano tveganje za poznejše bolezni srca in zgodnjo smrt.

Lani objavljena študija v European Journal of Preventive Cardiology je pokazala, da je arterijska hipertenzija prve stopnje pri ženskah močnejši dejavnik tveganja za akutne koronarne sindrome kot pri moških.

Norveški raziskovalci so leta 1992 začeli preučevati 12.329 moških in žensk, katerih povprečna starost je bila 41 let. V povprečju so 16 let spremljali njihov krvni tlak ter zdravje srca in ožilja.

Na začetku je bil visok krvni tlak pri ženskah veliko manj pogost kot pri moških: pri 25 odstotkih žensk in 35 odstotkih moških so odkrili hipertenzijo prve stopnje (od 140 do 159 mmHg za sistolični krvni tlak in/ali od 90 do 99 mmHg za diastolični krvni tlak).

Pri ženskah so ugotavljali tudi manj dejavnikov tveganja za bolezni srca: imele so nižji indeks telesne mase in nižjo raven holesterola, manj je bilo kadilk. V obdobju spremljanja je bilo 1,4 odstotka žensk in 5,7 odstotka moških hospitaliziranih ali pa so zaradi bolezni srca in ožilja umrli.

Ugodni trendi ne vključujejo mlajših žensk

Akutni koronarni sindromi (AKS), vključno z miokardnim infarktom in nestabilno angino pektoris, so glavni vzroki obolevnosti in umrljivosti po vsem svetu. Medtem ko so se v zadnjih desetletjih v zahod­nih državah splošne stopnje incidence in umrljivosti zaradi AKS zmanjšale, se zdi, da ti ugodni trendi ne vključujejo mlajših žensk.

V norveški študiji Tromsø so bile povezave med višjim sistoličnim in diastoličnim krvnim tlakom ter tveganjem za AKS močnejše pri ženskah, starih od 35 do 94 let, kot pri moških. V primerjavi z ženskami, ki so imele na začetku študije normalen krvni tlak, so imele ženske glede na moške z arterijsko hipertenzijo 1. stopnje več kot dvakrat večje tveganje za nastanek bolezni srca.

Čeprav je bila študija opravljena na majhnem geografskem območju na Norveškem, v njej so sodelovali predvsem belci, raziskovalci pa niso imeli podatkov o zdravljenju hipertenzije ali uporabi zdravil za zniževanje ravni holesterola v obdobju spremljanja, se pojavljajo dokazi, da je hipertenzija za žensko srce slabša kot za moško. Še več; tveganje se pri ženskah poveča že pri malo povišanem krvnem tlaku.

Proč z ocvrtimi piškami!

Uživanje ocvrte hrane lahko poveča tveganje za bolezni srca pri ženskah, starejših od 50 let. Študija, objavljena v British Medical Journal, pravi, da imajo ženske, ki jedo ocvrtega piščanca enkrat ali večkrat na teden, v primerjavi z ženskami, ki jim sploh ne diši, za 12 odstotkov večje tveganje za prezgodnjo smrt zaradi kateregakoli vzroka in za 11 odstotkov večje tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja. Ocvrta hrana seveda ne more biti kriva za vse, a je vseeno dobro nadzorovati velikost porcij in pogostost uživanja.

Samo brez panike

Za postavitev diagnoze ne zadostuje en podatek ali le podatek, pridobljen z domačim merilnikom krvnega tlaka.

Odgovor na vprašanje, ali je zdravljenje z antihipertenzijskimi zdravili sicer zdrave ženske v zgodnjih 40. letih indicirano že pri spodnji meji hipertenzije prve stopnje, še vedno ni poenoten.

Zdravila za zniževanje krvnega tlaka imajo tudi stranske učinke, zato je dobro preučiti razmerje med tveganjem in koristjo.

Preberite še: Kateri so škodljivi in kateri zdravi dodatki kavi

Morda vas zanima tudi: Smehljanje do onemoglosti (ali prikrite pasti tega, da ste vedno prijazni)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)