Artritis: Kaj jesti, da bomo ublažili bolečino v sklepih

Tudi na delovanje sklepov je mogoče vplivati s premišljeno izbranimi živili.

9.5.2023 ob 9:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Artritis: Kaj jesti, da bomo ublažili bolečino v sklepih

Večina, dokler se ne pojavijo težave z njimi v obliki bolečin in zatekanja, zdrave sklepe jemlje kot nekaj samo po sebi umevnega.

Dejstvo pa je, da bi jim morali v vsakem primeru namenjati dovolj pozornosti, kajti zdravi sklepi nam omogočajo nemoteno gibanje.

"Zdravje sklepov vpliva na domala vse," je povedala ortopedinja Erin Nance in pojasnila: "Vsak gib, ki ga naredimo, je povezan s sklepi, pa naj gre za hojo, za prijemanje stvari, za hranjenje, skratka za čisto vse, kar v življenju počnemo. Zato bi morali, ne glede na starost, vedno skrbeti za njihovo zdravje."

Artritis je najpogostejši razlog za bolečine v sklepih. Gre za vnetje delov, kjer se v telesu stikajo kosti in prizadene približno vsako četrto odraslo osebo. Pojavi se lahko tudi pri mlajši populaciji, je pa veliko pogostejši pri starejši. Največkrat prizadene sklepe rok, kolena, tudi hrbtenico ter močno zmanjša gibljivost in zniža kvaliteto življenja.

Res je sicer, da zgolj izbrana prehrana artritisa ne prepreči, a drži tudi, da je s premišljeno sestavljenimi jedilniki mogoče znižati tveganje zanj.

Osnovna hrana za zdrave sklepe

Kakšna je torej sklepom prijazna hrana? Ključno vlogo pri njihovi zaščiti igrajo protivnetna živila, ki vsebujejo določene snovi, na drugi strani se je treba izogibati predelani hrani, slaščicam, tudi pretiravanje z rdečim mesom ni priporočljivo. Prehrana naj bo sestavljena predvsem iz svežih, nepredelanih živil.

YelenaYemchuk/Gettyimages

"Ni hrane ali dodatka prehrani, ki bi hipoma ublažila bolečino v sklepih, a prehrana, ki temelji zlasti na surovih in polnovrednih živilih, igra v zaščiti njihovega zdravja pomembno vlogo.

Pri tem je treba izpostaviti mediteransko dieto, ki vsebuje veliko sadja, zelenjave, celih žit, morske hrane, oreščkov, semen, olivnega olja in koristiti celotnemu zdravju ter tudi sklepom," je povedala prehranska strokovnjakinja Jaclyn London.

Pri tem je izpostavila še ključna hranila za zdrave sklepe, to so omega tri maščobe, kalcij, vitamin D, antioksidanti.

Tu pa je nekaj telesnim pregibom najprijaznejših živil:

Kurkuma

Kurkuma je začimba, ki se praviloma uporablja za pripravo karija in je pomembna v indijski kuhinji.

Vsebuje številne protivnetne sestavine, ena od njih je kurkumin, ki jih zagotavlja značilno rumeno barvo.

"Učinki kurkume in ekstraktov iz nje se lahko primerjajo z učinkom nekaterih protivnetnih zdravil," je povedala prehranska strokovnjakinja Jenna Volpe, ki se sklicuje na leta 2021 opravljeno raziskavo o učinkih kurkume na osebe z artritisom v kolenih.

Kurkuma ni uporabna le kot začimba toplim jedem, odlična je v smutijih ali v obliki zlatega mleka, katerega osnova sestavina je.

Orehi

Po zaslugi visokega deleža omega tri maščob, so oreščki in semena, zlasti pa orehi, na seznamu sklepom prijaznih živil.

Redno uživanje oreščkov blagodejno vpliva na sklepe in preprečuje vnetja, je pokazala leta 2016 izvedena študija.

Orehi med omega tri maščobami vsebujejo veliko alfa lipoične kisline (ALA), ki premore močno protivnetno delovanje ter zato varuje zdravje sklepov.

Res pa je, da zagotavljajo veliko energije, zato jih je treba uživati zmerno, za pozitivne učinke na sklepe in zdravje nasploh je dovolj peščica oziroma približno sedem orehov na dan.

Losos

Tako kot oreščki imajo tudi mastne ribe ter drugi morski plodovi veliko omega tri maščob.

Losos in druge mastne ribe se lahko pohvalijo z visokim odmerkom kalcija, vitamina D, med omega tri maščobami prednjačijo alfa-lipoična kislina, eikozapentaenojska kislina (EPA) in dokozaheksaenojska kislina (DHA). Gre za vrste maščobnih kislin z močnim protivnetnim delovanjem.

Več raziskav je pokazalo, da so omega tri maščobe ključne pri preprečevanju telesnih vnetji, zlasti vnetji sklepov in lahko olajšajo bolečine pri določenih oblikah artritisa, denimo pri revmatoidnem artritisu.

Za te učinke bi morali mastne morske ribe morali uživati vsaj dvakrat tedensko.

Naravni višnjev sok

Jagodičevje nasploh: borovnice, jagode, maline in podobno, vsebuje ogromno antioksidantov, ki so nepogrešljivi za preprečevanje ter blaženje posledic delovanja prostih radikalov. Obstaja pa sadje, ki igra s tega vidika res pomembno vlogo, to so višnje.

V eni od na to temo opravljenih raziskav se je izkazalo, da so osebe z artritisom, ki so dnevno popile pol litra višnjevega soka, v kolenih po šestih tednih občutile manj bolečin od oseb, ki so pile placebo, prav tako so se v telesu prvih zmanjšali vnetni markerji.

Brokoli

Obstaja več razlogov, zakaj vsak dan jesti zelenjavo, denimo brokoli, eden od njih je zaščita sklepov.

Brokoli je dober vir antioksidantov in vlaknin. Zlasti so za protivnetne učinke zaslužne v njem zastopane žveplove snovi, ki so v vseh kapusnicah in blažijo simptome artritisa.

Na prvem mestu prehranski strokovnjaki in ortopedi izpostavljajo sulforafan.

Stročnice

Fižol je večkrat na malo slabemu glasu, predvsem zaradi vetrov, ki jih povzroča, a prav fižol in druge stročnice so nepogrešljivi za zdravje sklepov, saj so dobrodošla sestavina protivnetnih diet.

Vsebujejo veliko vlaknin, antioksidantov, beljakovin, magnezija in drugih telesu nasploh in sklepom prijaznih hranil. Zlasti magneziji je učinkovit pri blaženju vnetji.

To je torej še en razlog, zakaj fižol, lečo, sojo, bob, čičeriko in druga podobna zrna redno umeščati v prehrano.

Povzeto po portalu Real simple

Preberite še: Težave s ščitnico: 11 dobrih in živila, ki se jim morate izogibati

Morda vas zanima tudi: Vsi neverjetni zdravilni učinki fižola in kako preprečiti napenjanje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)