Motnje erekcije: Naj vam ne bo nerodno

Če imate motnje erekcije, naj vam ne bo nerodno. Obstajajo možnosti zdravljenja skoraj vseh težav z erekcijo, med drugim s peroralnimi zdravili, zdravili za injiciranje, operacijo in kog­nitivno-vedenjsko terapijo.

23.7.2023 ob 6:25 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Nika Vistoropski Piše:

Nika Vistoropski

nika.vistoropski@delo.si

Motnje erekcije: Naj vam ne bo nerodno

Urologi zdravijo resne, tudi rakave, bolezni. Velik del njihovega dela pa zavzema pomoč pri zagotavljanju večje kakovosti življenja ob stanjih, ki nezdravljena sicer ne pomenijo konca, a hromijo uživanje vsakdana. Pogosto se ukvarjajo z zdravstvenimi težavami, ki so povezane z dvema zelo intimnima funkcijama: uriniranjem in spolnostjo.

K njim se lahko napotimo po pomoč pri temah, ki se jih v vsakdanjih debatah številni še vedno izogibajo: težave z erekcijo, preveč in premalo uriniranja, boleč spolni odnos, vse manj ali nič orgazmov, okužbe sečil in še bi lahko naštevali.

Čeprav je lahko mamljivo skrivaj naročiti zdravila, kot je viagra, na nepreverjenih splet­nih straneh, obstaja več razlogov, da namesto tega obiščete strokovnjaka.

Težave z erekcijo

Dobro je ugotoviti, zakaj imate težave, namesto da jemljete zdravila samo zato, da jih pri­krijete. Na erekcijo lahko vplivajo tudi nekatera zdravila, na primer antidepresivi. Poleg tega so lahko težave z erekcijo znak težav s srcem. Arterije penisa, ki imajo premer enega milimetra, so zelo majhne v primerjavi s srčnimi arterijami, ki merijo tri milimetre. Če se torej najprej zamašijo arterije v penisu, kar nato privede do motenj erekcije, je to lahko indikacija srčno-žilnih obolenj.

Epidemiološke študije vedno znova kažejo, da se razširjenost erektilne disfunkcije (ED) s staranjem povečuje. A tudi pri mladih ni neznanka. ED je pri mlajših moških pogosto spregledana brez kakršne koli resne medicinske obravnave, čeprav so lahko tudi pri njih v ozadju patogeneze ED številni dejavniki, ki jih je dobro oceniti in zdraviti. Med organskimi boleznimi, ki prispevajo k nastanku ED, so presnovni in srčno-žilni dejavniki tveganja presenetljivo še posebej pomembni v tej starostni skupini.

Pri mlajših moških z ED, še bolj kot pri starejših, lahko odkrivanje dejavnikov tveganja ali stanj, ki kažejo na srčno-presnovne motnje, pomaga prepoznati posameznike, ki imajo sicer majhno absolutno tveganje zaradi nizke starosti, vendar veliko relativno tveganje za razvoj srčno-žilnih dogodkov. S tega vidika postane ocena morebitne organske komponente ED osrednjega pomena, saj ponuja edinstveno priložnost za odkritje dejavnikov tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni, kar omogoča učinkovite in kakovostne preventivne posege.

ED je pri mlajših moških, podobno kot pri onih v srednjih letih ali starejših, posledica kombinacije organskih, psiholoških in odnosnih dejavnikov, zato je celostna klinična obravnava zaželena.

Boleč spolni odnos

Pri starejših ženskah je boleč spolni odnos glavni znak genitourinarnega sindroma menopavze (GSM). V perimenopavzi in pozneje, ko je estrogena vse manj, postanejo tkiva vul­ve, nožnice in sečil suha, manj prožna in bolj občutljiva. Ta proces lahko povzroči ponavljajoče se okužbe sečil in inkontinenco, spolnost pa lahko postane mučna, kar mnoge preseneti.

GSM prizadene do polovico žensk po menopavzi in je malo verjetno, da se bo stanje izboljšalo brez zdravljenja. Pomaga DHEA, hormon dihidroepiandrosteron, lubrikanti, vlažilna sredstva, vaginalni dilatatorji in lokalni vaginalni estrogen v majhnih odmerkih.

Potem je tukaj še »znajdi se sam« metoda – vibratorji. Nekateri celo pravijo, da bi jih bilo treba predpisovati na recept, saj so obenem tudi zdrav­stveni pripomočki, tako kot očala ali slušni aparati. Bolj ko jih bomo normalizirali in o njih poučili pacientke v ordinacijah, bolje bo.

Težave z mehurjem

Ženske lahko izgubijo nadzor nad svojim mehurjem v različnih hormonskih obdobjih življenja, a tudi moške pesti urinska inkontinenca. Poznamo dve glavni vrsti: stresno inkontinenco, nenadno uhajanje, ki ga povzročijo dejavnosti, kot so kašljanje, kihanje ali telovadba, in urgentno inkontinenco, močno in takojšnjo potrebo po uriniranju, zaradi katere se morate naenkrat odpraviti v kopalnico.

Nekateri moški pacienti zaradi težav s prostato obiščejo stranišče tudi desetkrat na noč, kar vodi v pomanjkanje spanja. Nekateri načini zdravljenja urinske inkontinence vključujejo zdravila, ženskam pomaga vaginalni estrogen, urologi pa svoje paciente učijo tudi Keglovih vaj, za zdravljenje uporabljajo električno stimulacijo in terapijo medeničnega dna.

Preberite še: Tako pitje kave vpliva na delovanje penisa

Morda vas zanima tudi: Prezgodnja menopavza (in kako se spoprijeti z njo)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)