Za koliko dejansko med erekcijo zraste penis

Morda ste se tudi sami že kdaj vprašali, za koliko se med erekcijo poveča penis.

19.11.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Za koliko dejansko med erekcijo zraste penis

Pri večini moških se njihov spolni organ med erekcijo poveča za manj kot štiri centimetre, je pokazala raziskava ameriške univerze Irvine, Kalifornija.

Tamkajšnji strokovnjaki so med letoma 2011 in 2013 pod drobnogled vzeli 274 moških. Pri njih so najprej preverjali tveganje za erektilno disfunkcijo, nato so jim v genitalije vbrizgali snovi za širjenje krvnih žil, ob tem so bili izpostavljeni še seksualni stimulaciji.

Ugotovili so, da se je spolni organ večine, natančneje 74. odstotkov moških, v erekciji povečal za štiri centimetre ali manj. Pri nekaterih le za 3,1 centimetre. Pri ostalih, torej 26. odstotkih, je bil v ud erekciji za 5,3 centimetre daljši kot v sproščenem stanju.

Povprečna dolžina spolovila v erekciji je tako znašala 15,5 centimetrov.

Strokovnjaki so ob tem ugotovili, da je bila slabša erekcija zabeležena pri moških, starejših od 55 let ter pri osebah, pri katerih so bila v znatnejši meri prisotna različna vnetja, ki med drugim slabo vplivajo na krvni pretok ter na elastičnost tkiv, piše Daily Mail.

Najprej raste nato se krajša

Penis končno velikost doseže med 17. in 22. letom, do konca življenja se nato lahko skrajša kar za tri centimetre. Krajšanje moškega spolnega organa je posledica zmanjšanega krvnega pretoka. Ta je tudi razlog, zakaj starejši moški za doseganje erekcije potrebujejo več stimulacije.

Krajši v majhni prednosti

Ameriški strokovnjaki so ugotovili še, da rasa in to, ali je moški v zvezi ali ne, ne vpliva na spremembe penisa med erekcijo. Število dodatnih centimetrov med njo prav tako ni premo sorazmerno z dolžino organa v sproščenem stanju. Opazili so celo, da udi moških skromnejših centimetrov narastejo za nekoliko več kot pri tistih z bogatejšo obdarjenostjo.

Prejšnje študije so pokazale, da imajo moški z daljšimi organi več samozavesti, a hkrati tudi, da velikost penisa ne vpliva na zadovoljstvo žensk v postelji. Čeprav na drugi strani dame raje izbirajo gospode z večjo obdarjenostjo. Predvsem, ko gre za naključne in bežne zveze.

Največji sovražnik dobre erekcije

Dober krvni pretok je ključen za doseganje in ohranjanje erekcije, saj se z njo poveča tudi dotok krvi v penis. Iz tega je torej povsem jasno, da kajenje, ki slabo vpliva na pretok krvi, negativno deluje tudi na spolne funkcije.

Z dolgoletnim kajenjem prav tako tkiva postajajo manj elastična in je penis v erekciji zato vse manjši. Kajenje je ob tem neposredno povezano še z erektilno disfunkcijo.

Na univerzi Kentucky so izvedli raziskavo o seksualnem življenju kadilcev in nekadilcev. Odkrili so, da nekadilci bolj od kadilcev uživajo v seksu, natančneje v njem dosegajo višjo raven zadovoljstva. Na lestvici od ena do 10 so svoj užitek ocenili z devet, medtem ko kadilci v povprečju z oceno pet.

Strastni kadilci, so opozorili strokovnjaki, pri sebi večkrat opažajo slabše erekcije ter občasne epizode impotence. Tudi s pomočjo stimulansov je uspeh lahko izvzet, saj je tkivo premočno poškodovano.

Dodatna težava v povezavi s spolnostjo pri kadilcih sta zadihanost in slabša pljučna kapaciteta, kar lahko slabo vpliva na moč, vzdržljivost ter seveda na splošno izvedbo.

Skratka, kajenje ne škoduje le erekciji, temveč tudi spolnosti (ter seveda zdravju) na sploh.

Preberite še: Dragi fantje, za dober seks ne jejte te hrane

Mordra vas zanima tudi: 4 triki, ki bodo v postelji pomagali njegovemu junaku


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)