Priljubljeni slovenski zdravnik razkril pomlajevalno metodo

Članarina v fitnes bo odlična naložba tudi za zdravo kožo, nedavno raziskavo povzema David Zupančič.

13.9.2023 ob 11:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: Da. M.

Priljubljeni slovenski zdravnik razkril pomlajevalno metodo

Zdravnik David Zupančič, ki si je pot v javnost sprva začrtal na Instagramu s profilom Ministry of WTF, na katerem je na šaljiv in poljuden način predstavljal medicino, je nedavno s svojimi sledilci delil raziskavo o tem, kako telesna aktivnost vpliva na našo kožo. 

"Preden kupite kup pomlajevalnih krem, imam dobro novico," svojo objavo začne specializant infektologije. Preučil je namreč nedavno japonsko raziskavo (Nishikori S et al. Science Reports, 2023).

Bolje v fitnes kot na aerobiko 

"V njej so 61 Japonk srednjih let razdelili v dve skupini. Prva skupina je 16 tednov redno opravljala aerobno vadbo, druga skupina pa je redno obiskovala fitnes. Po 16 tednih so preverjali izjemno eksplicitne parametre, kot je ekspresija genov fibroblastov, ki so pomembni za zunajcelični matriks kože, merili so tudi elastičnost kože in debelino dermisa, potem tudi količino določenih hormonov in vnetnih citokinov v krvi. Pri obeh skupinah je prišlo do statistično pomembnega izboljšanja. Je bilo pa to izboljšanje celo bolj opazno v skupini, ki je hodila v fitnes in izvajala vaje za moč," raziskavo povzema zdravnik David Zupančič. 

Kako je to mogoče? "Staranje kože je posledica razgrajevanja zunajceličnega matriksa, ki ji daje elastičnost. Na to vpliva več parametrov, tako notranjih (starost, hormonske spremembe, koncentracije citokinov) ter zunanjih (izpostavljenost soncu). Mišice med treningom sproščajo lastne hormone, t.i. miokine, te imajo zaščitni učinek na kožo," pojasni Zupančič. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David Zupančič (@david.zupancic)

Ob koncu doda, da ni potrebno, da gremo v fitnes. Priporoča kakršnokoli vadbo z lastno težo, sklece, vzgibe ... "In hvaležni vam bodo bicepsi kot tudi koža," zaključi David Zupančič. 

V komentarjih pod njegovo objavo se je oglasilo tudi nekaj strokovnjakinj s področja kože, ki Župančičevim ugotovitvam dodajajo, da moramo pri skrbi za lepo kožo upoštevati tudi redno uporabo krem z zaščitnim faktorjem. 

Davida Zupančiča boste zdaj na Instagramu našli pod njegovim pravim imenom, saj se vedno bolj uveljavlja tudi kot pisatelj, trenutno piše svojo drugo knjigo, s prvencem Življenje v sivi coni je doživel izjemen uspeh, že po 5 dneh prodaje je šla knjiga v ponatis in tudi postala Naj knjiga leta 2022.

Preberite še:  Specializant infektolog David Zupančič: »Vsi imamo siva pljuča«

Morda vas zanima tudi: Vse to zdravijo alfalfa kalčki, a previdno, ti ljudje jih ne smejo uživati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)