Imam Covid-19: Kako blažim simptome in premagam virus?

Infektolog David Zupančič odgovarja na vprašanja, kako ukrepati, ko ugotovimo, da smo okuženi z virusom covid-19.

21.10.2021 ob 5:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: Da. M.

Imam Covid-19: Kako blažim simptome in premagam virus?

David Zupančič je specializant infektologije, katerega Instagram profil Ministry for WTF je v zadnjem letu in pol postal odličen vir relevantnih informacij o koronavirusu. Tako je pred kratkim s sledilci delil vse potrebne napotke, kaj narediti, ko se okužimo z novim koronavirusom. Pogosto vprašanje je, na primer, ali lahko s povečanim vnosom prehranskih dodatkov in vitaminov blažimo simptome? Dr. Zupančič odgovarja, da ne. V akutni fazi nam ti ne bodo pomagali. Kako lahko torej vplivamo na potek bolezni? Na to najbolj vpliva debelost in starost, preventivno pa sami lahko največ naredimo s cepljenjem, saj imajo cepljeni bistveno manj možnosti za težji potek bolezni.

Ne iščite zdravil

»Potek virusa gre v dveh fazah, v prvi fazi se virus razmnožuje, v drugi, imunski fazi pa lahko pride do hude pljučnice in potrebe po dodatnem kisiku. Zdravil, ki bi jih lahko zdravniki predpisali za zdravljenje na domu, ni. Zdravil, ki jih v bolnišnicah dajemo v tej imunski fazi, ne smemo jemati prej, v prvi fazi, saj bi se lahko stanje samo poslabšalo. Vedeti moramo namreč, da ne pride pri vseh okužbah do druge, hujše, imunske faze bolezni. Zato si nikar ne skušajte pridobiti zdravil, za katera ste slišali, da so v uporabi v bolnišnicah in bi vam jih lahko, recimo, predpisal prijatelj zdravnik. Nikakor ni priporočljivo, da sami jemljete neko terapijo za covid. Če bo potrebno, vam jo bomo predpisali v bolnišnici.«

Iz prve v drugo fazo virus preide v 7 do 10 dneh, takrat se bolezen lahko poslabša, zato je dobro, da smo v teh dneh malo bolj pozorni na to, kaj se z našim telesom dogaja.

Z dovoljenjem Davida Zupančiča objavljamo video, v katerem pojasnjuje, kaj lahko pričakujemo in kako si lahko pomagamo pri okužbi s Covid-19.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David Zupančič (@ministry.for.wtf)

Simptomi (vročina, kašelj, izguba vonja in okusa) so lahko pri mladih in cepljenih blažji, zato moramo biti pozorni in se testirati. »Več kot je testov, lažje virus omejimo,« pravi Zupančič.

Ko dobimo obvestilo, da smo pozitivni, vse informacije o izolaciji in poročanju bolezni poiščemo na spletni strani NIJZ. Takoj o bolezni obvestimo tudi svojega osebnega zdravnika.

Hidracija, počitek in zniževanje vročine

»Kot pri vseh virusnih okužbah, je tudi pri covid-19 najbolj pomembno, da ne dehidriramo. Povišana telesna temperatura zelo pospeši izgubo vode, zato je ključno, da dovolj pijemo. Druga pomembna stvar pri prebolevanju novega koronavirusa je počitek, saj ta virus pogosto povzroča vnetje srčne mišice. Tveganje za vnetje je pet do desetkrat večje ob okužbi s covid-19 kot po cepljenju. V večini primerov gre za blago vnetje, a če se med boleznijo ukvarjamo s športom, povečamo možnost vnetja srčne mišice. Dobro je, da se sprehodimo po stanovanju, gremo do stranišča, a bo to povsem dovolj.«

Zniževanje telesne temperature se svetuje vsem srčnim bolnikom in starostnikom, prav tako pa ni potrebe, da bi se s povišano temperaturo spopadali mlajši.

Previdno pri zdravljenju kašlja

Zelo moteč simptom koronavirusa je dražeč kašelj. »Dokler je kašelj suh in nas zelo moti, lahko vzamemo zdravilo. Če pa gre s kašljanjem iz nas sluz, odsvetujemo zdravila za zaviranje kašlja, saj bi ta sluz tako ostala v pljučih, kar stanja ne bi izboljšalo. Naj gre ven, če gre,« svetuje infektolog.

Ob vseh nasvetih pa dr. Zupančič opozarja, da so njegova priporočila zgolj splošna ter moramo v vsakem primeru o bolezni obvestiti svojega osebnega zdravnika. Ta namreč pozna naše zdravstveno stanje in nam bo zdravljenje svetoval na podlagi tega. 

Priporočamo tudi: David Zupančič: Ne gre vseh anticepilcev metati v isti koš

Preberite še: Zdravnica, na pomoč: Mama nam zameri, ker smo se cepili

Morda vas zanima tudi: Zdravnica, na pomoč: Ali otroku dodajati vitamine v obliki prehranskih dodatkov?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)