Štiri nova spoznanja o covidu-19, do katerih smo prišli letošnjega avgusta

Novi koronavirus in bolezen, ki jo povzroča, sta še vedno polna neznank, znanost pa vsak dan ponuja nova spoznanja.

10.9.2021 ob 5:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Štiri nova spoznanja o covidu-19, do katerih smo prišli letošnjega avgusta

O novem koronavirsu in o bolezni, ki jo povzroča, znanost vsak dan odkrije kaj novega. Razumljivo, da se znanstveniki trudijo pojasniti kar največ dilem, saj je trenutno v svetu zabeleženih kar 217 milijonov primerov okužb.

In čeprav se z virusom ves svet spopada že skoraj dve leti, je še vedno dokaj skrivnosten, to pa so spoznanja, do katerih so se strokovnjaki v povezavi z njim dokopali letošnjega avgusta. Zbral jih je Huffington post.

Cepivo Moderna proizvede dvakrat več protiteles kot cepivo Pfizer

Konec prejšnjega meseca so v publikaciji JAMA objavil izsledke raziskave, v kateri so proučevali vpliv različnih cepiv na količino protiteles v organizmu.

Strokovnjaki so v prvi primerjalni študiji teh dveh mRNA cepiv proučevali količino protiteles polno cepljenih zdravstvenih delavcev v Belgiji šest do deset tednov po zadnjem odmerku in ugotovili, da cepivo Moderna proizvede dvakrat več protiteles, kot cepivo Pfizer.

Res je, da količina protiteles ni edini pokazatelj učinkovitosti cepiva, znano je namreč, da cepivo ob stiku z virusom telo spodbudi, da začne samo proizvajati tako imenovana T-protitelesa, ki so glavna obramba pred razvojem bolezni.

Prav tako velja, da sta obe cepivi učinkoviti pri zaščiti pred težjo obliko bolezni in pred smrtnostjo ter zato obe nudita primerno zaščito.

Brez zaščitnih ukrepov bi se z virusom Sars-cov-2 letos jeseni lahko okužilo 75 odstotkov osnovnošolcev

Otroci so se z jesenjo vrnili nazaj v šole, ameriški strokovnjaki pa priporočajo vse zaščitne ukrepe, kar med drugin pomeni nošenje zaščitnih mask za otroke do 11. leta v skupnih prostorih in za starejše tudi v razredih.

 

Kajti predvidevanja glede širjenja okužbe z delta različico novega korona virusa so vse prej kot spodbudna.

Brez upoštevanja zaščitnih ukrepov bi se namreč po predvidevanjih stroke z njim že v prvih treh mesecih šole lahko okužilo kar 75 odstotkov osnovnošolcev.

Okužba z delta različico tveganje za hospitalizacijo podvoji

Najnovejša raziskava iz Velike Britanije je odkrila, da je pri ljudeh, okuženih z delto različico koronavirusa, kar dvakrat višje tveganje za hospitalizacijo v primerjavi z okužbo z alfa različico.

To dokazuje, da delta ni le bolj nalezljiva, temveč tudi zdravju nevarnejša oblika virusa.

Študija je bila sicer opravljena spomladi, ko je bila precepljenost na otoku še dokaj nizka in ni še znano,  kako bo cepljenje vplivalo na sam potek okužb in prebolevanje. Je pa ena od preliminarnih študiji pokazala, da cepljenje nudi spodobno zaščito tudi pred okužbo z delta, pomembno je, da zagotavlja kar 90 odsotno zaščito pred težjim potekom bolezni.

Polno cepljene doječe mame ščitijo tudi otroka

Kljub temu, da ameriški kolidž za porodništvo in ginekologijo že mesece priporoča cepljene tudi za nosečnice in doječe mame, je odstotek žensk, ki se zanj odločijo, nizek.

Strokovnjaki upajo, da bodo sledeči podatki tudi te spodbudili k cepljenju: v avgusta objavljeni študiji se je namreč izkazalo, da so protitelesa cepljenih doječih mamic prisotna v njihovem mleku.

Čeprav je šlo za manjšo raziskavo strokovnjaki trdijo, da cepljene mamice s tem, ko zavihajo rokav, pred okužbo varujejo tudi otroka.

Preberite še: Štiri stvari, na katere moramo biti pozorni po cepljenju proti Covid-19

Morda vas zanima tudi: Najpogostejši simptom covida-19 pri mladih


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)