Štirje miti o novih sevih koronavirusa, ki jim morate prenehati verjeti

Tako kot se po svetu hitro širi virus sam, tako hitro se o njem širijo tudi napačne informacije.

21.2.2021 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: P. Pa.

Štirje miti o novih sevih koronavirusa, ki jim morate prenehati verjeti

Že več kot eno leto je svet v primežu pandemije novega koronavirusa in tudi najbolj optimistični težko vidijo luč na koncu tunela. Po spodbudnih novicah, ko so se začeli kazati pozitivni trendi in prvi učinki cepljenja, smo začeli trepetati pred novimi različicami oziroma sevi virusa, ki nam kar ne pustijo, da bi se sprostili. Huffington post celo poroča, da strokovnjaki napovedujejo, da bo naslednjih šest do 14 tednov najbolj temačnih, če ne bomo previdni in ne bomo upoštevali varnostnih ukrepov. 

Čeprav o vseh treh novih različicah: britanski, brazilski in južnoafriški, ni znanega veliko, so se v svetovni javnosti o njih že pojavili določeni miti, ki pa ne držijo.

1. mit: Nove različice covid-19 so strokovnjake ujele nepripravljene

Nedaven izbruh novih različic virusa in bombastično medijsko pokrivanje teh tem morda res daje vtis, da se je zgodilo nekaj nepričakovanega, a to ne drži. Centri za nadzor bolezni pojasnjujejo, da se virus ves čas spreminja in mutira, zato je bilo povsem pričakovano, da se bodo čez čas pojavile nove različice virusa. Priya Soni, pediatrinja in infektologinja na losangeleški kliniki Cedars-Sinai Medical Center, je dejala celo, da se zdi, da covid-19 mutira počasneje kot na primer sezonska gripa. Dodaja še, da je možno, da so bile te različice v populacijah prisotne že mnogo prej, preden so jih znanstveniki sploh zaznali.

»Čeprav je bila britanska različica zabeležena šele novembra, je tam prevladala. To nam pove, da je bila tam prisotna mnogo prej, preden smo jo odkrili.« Odgovor na vprašanje, zakaj je niso odkrili prej morda tiči tudi v tem, da pri tej različici ni prišlo do velike genomske spremembe virusa.

2. mit: Nove različice so bolj nevarne

Trenutno nihče ne ve, ali so nove različice res bolj nevarne. Ni znano, ali povzročajo težji potek bolezni ali so bolj smrtonosne, poroča Huffington Post.

Britanski znanstveniki ugotavljajo, da bi lahko bila britanska različica bolj smrtonosna preprosto zato, ker je bolj nalezljiva. Za primer so navedli: Če bi se tisoč moških starejših od 60 let okužilo z običajnim virusom, bi jih umrlo približno 10, novejša različica pa bi zahtevala 13 ali 14 življenj. »Nove različice se širijo hitreje, kar privede do tega, da zboli več ljudi. Zato tudi pride do več hospitalizacij in več smrtnih žrtev,« citirajo center za nalezljive bolezni.   

»Generalno gledano se nove različice čez čas spreminjajo tako, da postajajo bolj nalezljive in manj virulentne,« je dejal Eric Vail, direktor molekularne patologije na kliniki Cedars-Sinai. Dodal je še, da virusi ne želijo ubiti svojih gostiteljev, ampak jih potrebujejo, da se lahko širijo naprej. »Manj verjetno je, da bi se oblikovale nove bolj smrtonosne oblike,« je še dejal Vail.

3. mit: Cepiva nas ne ščitijo pred novimi različicami

Trenutno se zdi, da cepivo Pfizer in Moderne do neke mere nudita zaščito pred novimi različicami virusa. Oba proizvajalca pa sta dejala, da je morda manj učinkovito proti južnoafriški različici. To ne pomeni, da ne nudita nobene zaščite ali da ne delujeta dobro. Navajajo še, da oba proizvajalca razvijata cepivo naprej, da bi delovalo proti novejšim različicam.

Znanstveniki in raziskovalci še posebej veliko upov polagajo v tista cepiva, ki temeljijo na tehnologiji mRNA, saj jih je lažje 'programirati'. Sonijeva pravi, da jih je mogoče prilagajati tako kot se prilagaja virus sam. Vail pa je še dodal, da ni razlogov, da bi odlašali s cepljenjem in da bi čakali na novejšo in posodbljeno različico.

4. mit: Novim različicam ne moremo preprečiti, da bi se nehale širiti

Drži, nove različice se res širijo hitro, še posebej v Združenih državah Amerike in na Otoku. Pričakujejo celo, da bo britanska različica virusa marca povsem prevladala. A čeprav se to sliši strašno, ni potrebe po paniki. Proti novim različicam se lahko zavarujete na enak način kot ste se do zdaj.

»Imamo možnost, da preprečimo virusu, da bi se razširil,« je dejal Vail in poudaril, da je ključnega pomena nošenje mask, dosledno umivanje rok in socialno distanciranje. Ameriški strokovnjak Anthony Fauci je celo dejal, da bi bilo smiselno nositi dve maski. A mnogi infektologi temu nasvetu oporekajo in ne vidijo potrebe po dveh maskah.

Sonijeva je še dejala, da trenutno tekmujemo z virusom, naše edino orožje pa so cepiva. »Če bi lahko pospešili cepljenje, bi lahko omejili tudi širjenje novejših različic,« je še dejala.

Preberite še:

Morda vas zanima tudi:

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)