Sodelovala sem pri testiranju cepiva za covid-19 (osebna izkušnja)

Pomemben člen pri nastajanju cepiv so prostovoljci, ki so pripravljeni sodelovati pri testiranjih.

26.11.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Sodelovala sem pri testiranju cepiva za covid-19 (osebna izkušnja)

Dopisnica tiskovne agencije AFP, Leia Macor iz Miamija je sodelovala v raziskavi ameriškega podjetja Moderna, ki je skupaj s farmacevtskim gigantom Pfizerjem pred nedavnim objavilo, da so izdelali 95 odstotkov zanesljivo cepivo proti covidu-19.

Zakaj se je Macorjeva, ki je sicer astmatičarka, odločila, da bo ena od 30.000 prostovoljcev Moderne in to le nekaj tednov potem, ko je za covidom-19 umrl njen oče? To je njena zgodba, ki jo je objavil portal Medical Press.

Težka odločitev

Tri tedne, preden sta Pfizer in Moderna konec letošnjega julija začela s kliničnimi testiranji novega cepiva, je umrl moj oče. Umrl je zaradi covida in umrl je, tako kot mnogi v tej krizi, sam. Medtem ko je moja družina prebolevala travmo, kot je najbolje znala, sem bila soočena z drugim mračnim dejstvom: Miami je postal žarišče pandemije in moje delo je bilo o tem poročati.

Življenje se mi je obrnilo na glavo: izgubila sem očeta, strah, da bi se okužila, pa je bil vse večji in večji. Imam astmo in okužba bi pri meni lahko pripeljala do resnih zapletov.

Ideja, da bi storila nekaj, s čimer bi pripomogla k premagovanju nevarnosti zdravju, mi je zagotavljala nekakšen notranji mir. O nameri, da bi se javila kot prostovoljka pri preizkušanju cepiva, sem govorila s prijatelji in člani družine. Podprli so me, a me hkrati opozarjali na morebitne stranske učinke in tudi na to, kaj bi lahko pri meni povzročil novi koronavirus, če bi mu bila izpostavljena.

Končna odločitev je v meni dozorela dva dni po pisanju reportaže o začetku tretje faze testiranja na Floridi. Tedaj sem ponovno potrkala na vrata laboratorija. Tokrat ne kot novinarka, temveč kot morebitna prostovoljska.

 

Laboratorij v Miamiju je izmenično sprejemal prostovoljce za Pfizer in Moderno. En dan za eno, naslednjega za drugo podjetje. Dobila sem termin v sredini avgusta. Bil je torek, Modernin dan.

Cepivo ali placebo

Laboratorijsko osebje mi je pojasnilo postopek. Dobila sem tudi 22 strani dolg dokument z vsemi podrobnostmi.

Cepivo je sestavljeno iz dveh odmerkov. Prostovoljci za dvoletno sodelovanje prejmemo 2.400 dolarjev. Opozorjeni smo bili glede morebitnih stranskih učinkov: bolečine na mestu vboda, povišane temperatura, drhtavice, mrzlice … 30.000 oseb so razdelili v dve skupini. Ena je prejemala placebo, druga cepivo.

"Tudi mi ne vemo, kaj kdo dobi," mi je povedala medicinska sestra, ko sem jo vprašala, v kateri skupini sem. "To ve samo Moderna."

"Požrla se bom, ker ne vem," sem ji rekla. Ona pa mi je resno odgovorila: "Placebo je prav tako pomemben kot cepivo. Raziskava ne more potekati brez kontrolne skupine. Človeštvu pomagata obe."

Počutila sem se krivo, ker sem bila obsedena s svojim stanjem namesto da bi se osredotočala na višji cilj: zmago nad pandemijo.

Zgodba o dveh odmerkih

Sestra mi je vzela šest ali osem vzorcev krvi. Izgubila sem se v štetju. Dala mi je nosečniški test in me opozorila, da moram med testiranjem nujno uporabljati kontracepcijo, saj ni znano, kako cepivo vpliva na plod.

Nato je prišel prvi odmerek cepiva. Ali placeba.

Vbod ni bolel, odpeljali so me v čakalnico, kjer sem pol ure ostala na opazovanju. Dobila sem cel kup spominkov, v laboratoriju so mi naložili aplikacijo za spremljanje telesne temperature in morebitnih stranskih učinkov. Doma me je nekoliko bolela roka in spraševala sem se, ali je to znak, da sem dobila cepivo. Trije dnevi iskanja odgovora po internetu niso obrodili sadov.

Drugi odmerek je sledil v sredini septembra. Po cepljenju me je bolelo bolj kot prvič. Na mestu vboda se je pojavila oteklina, drugih stranskih učinkov pa ni bilo. Tega, ali sem dobila placebo ali zdravilo, pa še vedno ne vem. Morda mi bo nekoč razkrila Moderna.

Sčasoma sem spoznala, da je bilo moje sodelovanje v testiranju na neki način prebolevanje smrti očeta. To je bila majhna, a edina gesta, ki me je prepričala, da lahko bolezni, ki mi ga je vzela, vrnem udarec.

Preberite še: Pet največjih napak pri prebolevanju virusne okužbe

Morda vas zanima tudi: Hrana z največ vitamina D


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)