Tajka in Tika: »Za lepo kožo ne potrebujemo veliko, pomembni so trije osnovni koraki«

Živjo, lepa koža je prvi slovenski vodnik do bolj zdrave in sijoče kože. Spisali sta ga spletni vplivnici, dobri poznavalki kozmetike, ki svoje nasvete delita s široko mrežo sledilcev ter se vztrajno držita načela »manj je več«.

18.12.2022 ob 7:00 | Foto: osebni arhiv

Slika avtorja - Špela  Robnik Piše:

Špela Robnik

spela.robnik@delo.si

Tajka in Tika: »Za lepo kožo ne potrebujemo veliko, pomembni so trije osnovni koraki«

Tajka in Tika. Prva je kozmetologinja in ustanoviteljica prvega slovenskega strokovnega bloga o negi kože @cosmedoc.si, druga specialistka managementa, ki se na področju nege kože neformalno izobražuje že 18 let in svoja odkritja deli na profilu @tixibeatuy.

Skupaj sta napisali knjigo Živjo, lepa koža. Prvi slovenski priročnik na področju nege kože, v katerem se uporabnice (in uporabniki) lahko poučijo o tem, kako je naša koža sploh sestavljena in kaj vse sploh dajemo nanjo, ko v drogeriji v naglici izberemo izdelek s privlačno embalažo, morda zgolj za to, ker ga je priporočala ena od popularnih spletnih vplivnic. 

V poplavi informacij, mnogokrat zavajajočega marketinga ter široke ponudbe kozmetičnih izdelkov je njuna knjiga nekakšen svetilnik, ki vodi optimalne nege kože. Brez da bi za kozmetiko zapravili celo premoženje in ji zaradi nepoučenosti o sestavinah posameznih izdelkov celo škodovali.

Sta avtorici blogov o kozmetiki in tudi soavtorici prvega slovenskega priročnika o negi kože. Predstavljam si, da preizkušata kar lepo število kozmetičnih izdelkov -  kako izgleda vajina omarica s kozmetiko?  

Tajka: Hm, pestro je premila beseda. Vsekakor je zelo polna, seznam izdelkov, ki čakajo na testiranje pa se vsak dan daljša. Morda moja kozmetična omarica za ljubiteljice kozmetike deluje »sanjsko«, a menim, da bi sčasoma vsaki postala zoprna.

Ženske sicer rade eksperimentiramo, toda, ko najdemo odlične izdelke, se od njih ne želimo ločiti. Moje delo seveda zahteva, da moram zaradi testiranja svoje favorite zamenjati. Je pa vsekakor privilegij med prvimi prejeti določene kozmetične novosti na slovenskem trgu.

Morda moja kozmetična omarica za ljubiteljice kozmetike deluje »sanjsko«, a menim, da bi sčasoma vsaki postala zoprna.

Tika: Tudi moja omarica je vsekakor preveč polna, haha. Če se nekomu morda to zdi sanjsko, je zame v resnici prav zoprno. Sem minimalistka na splošno in tudi pri negi kože – manj je več.

Toda v vlogi kozmetične preizkuševalke preprosto imam veliko kozmetike. Da mi vse skupaj manj para živce, si izdelke prostorsko kategoriziram glede na namen, všečnost, rok trajanja, ipd.

Poleg tega poskušam vzdrževati sistem »en not, en ven«. Poskušam. Včasih radovednost pa tudi pričakovanja naročnikov prekrižajo te načrte.

Bi lahko rekli, da je priročnik Živjo, lepa koža neke vrste »svetilnik« v vsej poplavi izdelkov, marketinških akcij in nasvetov? Uporabnicam je v široki ponudbi kar težko presoditi, kaj pravzaprav zares potrebujejo in kateri izdelki so vredni cene. Kako je sploh prišlo do ideje za knjigo?

Tajka: Vsekakor. Kakovostnih informacij o kozmetiki in negi kože je sicer veliko, a potrošnike na drugi strani čaka prav toliko, če ne še več dezinformacij, zato je krmarjenje po tem razburkanem oceanu novih izdelkov in marketinških obljub zelo kompleksno.

Knjiga Živjo, lepa koža to krmarjenje olajša, saj na enem mestu združuje kvalitetne in z znanstvenimi dokazi podprte informacije, ki jih potrošnik potrebuje, da lahko izbere najboljše izdelke za svojo kožo, pri tem pa ne nasede pretiranim marketinškim obljubam.

Knjiga je nekako tudi logično nadaljevanje poslanstva, ki si ga deliva s Tiko in ga že širiva na svojih blogih in družbenih omrežjih – ustvarjanje opolnomočenega potrošnika ter izobraževanje splošne javnosti na področju sodobne kozmetike in nege kože. Na teh kanalih so sicer informacije bolj razkropljene, v knjigi pa je vse združeno na enem mestu. 

Priročnik je nastal, da bi uporabnikom kozmetike omogočil uspešno krmarjenje v poplavi informacij, zavajajočega marketinga ter široke ponudbe kozmetičnih izdelkov.

Tika: Odlična prispodoba – svetilnik. Točno s tem namenom oz. vizijo je nastal - da bi uporabnikom kozmetike (ženskam in moškim!) omogočil bolj suvereno in uspešno krmarjenje v poplavi informacij, zavajajočega marketinga ter široke ponudbe kozmetičnih izdelkov.

Ideja za knjigo pa pravzaprav ni bila najina, k pisanju naju je povabila založba Vida. Dobro se je izteklo v vseh pogledih – knjiga je dejansko najbolj smiselna nadgraditev najinega dela, ki temelji na ustvarjanju opolnomočenih potrošnikov kozmetike.

Spremljamo lahko številne vplivnice in njihove rituale nege kože (s sponzoriranimi izdelki). Kako naj v resnici izgleda osnovna nega kože? Ali zares potrebujemo 10 različnih preparatov in korakov? Česa ne smemo izpustiti?

Tajka: Eno izmed glavnih vodil najinega priročnika je »manj je več«. Mislim, da to zelo zgovorno pove, kako veliki privrženki trendov nege kože sva (smeh). Vsekakor imava tudi midve rutine kompleksnejše od tiste popolnoma osnovne, ampak dejansko ne pretiravava.

Sva mnenja, da pri vsaki negi ne bi smeli uporabiti več kot petih izdelkov. V nasprotnem primeru se že poigravamo z zdravjem kože. Tudi, če uporabljamo samo nevtralne izdelke, ne potrebujemo 10-stopenjske rutine.

Da bi imeli zdravo in lepo kožo ni potrebno veliko, so pa pomembni trije osnovni koraki.

Da bomo imeli zdravo in lepo kožo namreč ni potrebno veliko, so pa pomembni trije osnovni koraki: čiščenje, vlaženje ter vsakodnevna uporaba kreme z zaščitnim faktorjem. To je vse. Vse ostalo je le češnja na vrhu torte, s čimer rešujemo specifične kožne problematike.

Tika: Dejstvo je, da nam lahko vplivneži olajšajo marsikatero odločitev o nakupu. A pod pogojem, da si za ocenjevanje kozmetike vzamejo ustrezen čas, imajo zadostno znanje o negi kože, predstavijo prednosti in slabosti posameznih izdelkov ter razumejo, da popoln izdelek ali negovalna rutina za vse kože ne obstaja.

Nekaterim ustrezajo komplicirane rutine in ni nič narobe s tem, a to ne pomeni, da so nujne ali za vse koristne.

Komplicirane rutine so v resnici časovno in ekonomsko potratne, marsikomu pa povzročijo tudi več škode kot koristi, saj zahtevajo naprednejše znanje. V resnici lahko vse lahko optimalno uredimo z razmeroma enostavno rutino, ki ustrezno naslavlja cilje naše nege kože.

Spregovorili sta tudi o cenovno dostopni kozmetiki. So izdelki, ki jih v drogerijah kupimo po nižjih cenah, nujno manj kakovostni?

Tajka: Cena ne pogojuje vedno kakovosti izdelka. Tako kot vsak dražji izdelek ne bo nujno bolj kakovosten, tako vsak cenovno ugodnejši izdelek ne bo slabše kvalitete.

V ceno kozmetičnega izdelka je zajetih ogromno faktorjev – od sestavin, kompleksnosti formulacije, razvoja, testiranja stabilnosti in varnosti, embalaže, oglaševanja, distribucije, prepoznavnosti znamke ...

Tudi trg drogerijske kozmetike se v zadnjem času razvija v zelo pozitivno smer – vse več je namreč izdelkov, ki za nizko ceno nudijo zelo korektne učinke.

Po tovrstnih izdelkih lahko posežemo predvsem pri snovanju osnovne nege, kjer iščemo izdelke, ki korektno opravljajo svojo funkcijo, kar zagotovo bodo.

Tako kot vsak dražji izdelek ne bo nujno bolj kakovosten, tako vsak cenovno ugodnejši izdelek ne bo slabše kvalitete.

Tika: Med drogerijskimi izdelki najdemo zelo solidne izdelke in med pregrešno dragimi zelo povprečne, dolgočasne izdelke. Ozirati se moramo na druge parametre, na primer uporabljene aktivne sestavine, njihove koncentracije, celotna formulacija, njena prijetnost za uporabo in jasno – učinki. Ko sama izbiram izdelke za testiranje, najprej pogledam seznam sestavin.

Če je obetaven in skladen z opisi na embalaži, izdelek preizkusim. Šele nato lahko ocenim kakovost izdelka.

V splošnem sicer drogerijskih izdelkov po ugodnih cenah pogosto ne moremo primerjati z uveljavljenimi in priljubljenimi izdelki priznanih znamk višjih cenovnih razredov, a še vedno lahko ponudijo zelo solidno nego, posebno s stališča osnovne nege kože. 

Kakšen je vajin nasvet, kako prihraniti pri nakupu kozmetike?

Tajka: Najbolj ključen korak pri optimizaciji finančnih vložkov v kozmetične izdelke, je ustrezna informiranost. Ta se začne pri poznavanju svoje kože – kako se koža obnaša, katere problematike so prisotne na koži ter katere problematike si želimo nasloviti.

Ko si odgovorimo na ta vprašanja, bomo lažje poiskali ustrezne informacije, kako se nege lotiti. Da vam zadevo še olajšam: za začetek je popolnoma dovolj, da vzpostavimo osnovno nego, ki sestoji iz ustreznega čiščenja kože, vlaženja (uporabe vlažilne kreme) ter kreme z zaščitnim faktorjem.

Po uvedbi osnovne rutine lahko tudi že vidimo določene spremembe na koži in se na podlagi stanja po uvedbi osnov odločimo za dodajanje kompleksnejših izdelkov.

Pri osnovnih izdelkih za nego, kot že prej rečeno, lahko prihranimo z nakupom drogerijskih izdelkov ali pa posežemo tudi po večjih pakiranjih ali izdelkih, ki so namenjeni za nego telesa in obraza (recimo določena čistila, vlažilni losjoni in kreme).

Ključen korak pri optimizaciji finančnih vložkov v kozmetične izdelke, je ustrezna informiranost.

Tika: Osnovna nega, ki zajema čiščenje, vlaženje in zaščito pred UV sevanjem ni poseben formulatorski »kunšt« in ne zahteva dragih sestavin. Te izdelke lahko poiščemo tudi med ugodnimi drogerijskimi izdelki.

Ob tem pa še to - marsikaj, kar je namenjeno negi telesa in je v večjih embalažah, lahko uporabimo tudi za obraz, če nam seveda ustreza.

Pri specifičnih izdelkih in aktivnih sestavinah, ki imajo zaradi razvoja in zahtevnosti formulacij višje cene, pa skrbno razmislimo, ali dejansko naslavljajo naše potrebe in si lahko od njih obetamo koristi.

Za katere izdelke pa je smiselno odšteti več denarja?

Tajka: Večji vložki so smotrni predvsem pri izdelkih, ki vsebujejo aktivne učinkovine. Pri izdelkih z aktivnimi učinkovinami se nižjecenovna kozmetika ne more zmeraj kosati s kakšnimi bolj uveljavljenimi izdelki srednje do višjih cenovnih rangov, saj tam pridejo v poštev kompleksnejše formulacije in dostavni sistemi, ki seveda vplivajo na končen učinek izdelka.

Tika: Za dodelane in preverjeno učinkovite, splošno priljubljene formulacije, ki naslavljajo naše specifične težave. Večinoma so to izdelki s z aktivnimi sestavinami ali njihovimi kombinacijami, kot so antioksidanti, peptidi in kisline.

Jaz osebno sicer na peptide ne dam prav veliko, sem pa pripravljena več odšteti za izdelke z močnimi antioksidanti z antiaging in drugimi blagodejnimi učinki, kot so: retinoidi, vitamin C, alfahidroksi kislinami, salicilno in azelaično kislino.

Na koncu pa je seveda pomembno, da naši koži specifičen izdelek odgovarja in je to najbolj pomemben pokazatelj, ali si zasluži več zapravljanja.

Kako vedeti, kako kakovosten je nek izdelek? Na katere sestavine moramo biti pozorni (recimo, ko gre za anti-age kremo)?

Tajka: Samo na podlagi sestavin ne moremo nikoli soditi izdelka. Žal potrošniki, ki se začnejo zanimati za sestavine in jih ob kupovanju izdelkov tudi preverjajo, preveč upov polagajo v to, da jim bo seznam sestavin dejansko dal poročilo o kvaliteti izdelka.

Seznam sestavin je žal samo to - seznam, brez konkretnih podatkov, brez koncentracij, brez navedenih dostavnih sistemov. To so podatki, ki nam lahko povedo nekaj o tem, kako bo izdelek deloval.

Najboljša antiaging krema je krema z zaščitnim faktorjem, saj UV- sevanje povzroča med 80-90% vsega staranja kože. Vse ostalo je samo dodatna pomoč.

Tika: Na splošno je za prepoznavanje kvalitetne kozmetike potrebno nekaj znanja. Ravno zato sva aktivni na socialnih medijih in sva napisali tudi knjigo. Za tiste, ki pa jih dejansko podrobnosti ne zanimajo, tudi redno izpostavljava kakovostne izdelke, ki sva jih preizkusili.

Krema proti staranju mora sicer vsebovati vsaj nekaj antiaging sestavin – različne antioksidante, peptide, tudi kisline. Med bolj izstopajočimi antiaging sestavinami so retinoidi – to sta npr. retinol in retinal.

Hialuronska kislina je denimo zelo »spromovirana« kot antiaging sestavina, ampak v resnici to ni, je zgolj kvalitetno vlažilo. 

Tajka: Več o teh sestavinah, pa tudi marketinških floskulah na področju antiageinga, piševa v knjigi Živjo, lepa koža. Antiageingu sva namreč namenili celo poglavje. 

Tika: Sicer pa – najboljša antiaging krema je krema z zaščitnim faktorjem, saj UV- sevanje povzroča med 80-90% vsega staranja kože. Vse ostalo je samo dodatna pomoč.

Kaj pa ličila – bi morali biti bolj pozorni, kaj vse vsebujejo določeni izdelki? Katerim bi se morali izogibati?

Tajka: Načeloma je bolj važno, kakšno negovalno kozmetiko izbiramo, kot to kakšno dekorativno kozmetiko izbiramo. Pri dekorativni kozmetiki sestava ne odigra tako velike vloge.

Namreč negovalna kozmetika je tista, ki bo poskrbela za zdravje, navsezadnje pa tudi lepši izgled kože – če bo koža negovana, bodo tudi ličila na njej izgledala bolje. Generalno pa se nam tako pri izbiri negovalne, kot dekorativne kozmetike, ni potrebno izogibati nobenim kozmetičnim sestavinam, saj so vse dokazano varne za uporabo.

Bistveno je, da poskrbimo za zdravo in posledično lepo platno za ličila – za našo kožo.

Tika: Bistveno je, da poskrbimo za zdravo in posledično lepo platno za ličila – za našo kožo. Kozmetika je na splošno varna, saj imamo za to regulative. Kar pa se tiče negovalnih sposobnosti ličil, pa se sama nanje ne oziram.

Kakovost ličil me zanima s stališča njihove vloge, ne sestave. Če se šminka ali puder dobro odrežeta in sem zadovoljna, se ne bom poglabljala v sestavo, saj ni relevantna. Pomembno mi je, da ličila opravijo svojo vlogo po mojih pričakovanjih. Za kakovostno nego poskrbim z nego kože.

Nam zaupate še vajin lepotni ritual?

Tajka: Sicer se zelo prilagaja sprotnim potrebam kože, a generalno izgleda nekako takole: zjutraj kožo umijem z mlačno vodo, nanesem vlažilni ali antioksidativni serum, serum z azelaično kislino ter kremo z zaščitnim faktorjem.

V večernem času kožo očistim z metodo dvojnega čiščenja*, nato pa večinoma uporabim serum z retinoidi ali hidroksi kislinami, nadaljujem s serumom za krepitev bariere in nevtralno negovalno kremo.

*Dvojno čiščenje: pri tej metodi kožo v večernem času čistimo dvakrat zaporedoma (lahko z istim čistilom ali dvema različnima čistiloma). Pri prvem koraku odstranjujemo nečistoče, pri drugem jih nežno izperemo s kože. V prvem koraku izvajamo čiščenje na oljni osnovi, kar učinkovito odstranjuje ličila, UV-zaščito, sebum in ostale izdelke, ki smo jih nanesli na kožo. Oljna čistilna sredstva so različne vrste čistilnih emulzij, čistilna mleka, olja in mazila. V drugem koraku s čiščenjem na vodni osnovi učinkovito odstranimo vse ostanke prvega koraka. Če najprej privzdignemo vse nečistoče, se jih v drugem koraku dokončno znebimo z uporabo nežnega čistilnega gela in vode. Lahko dodamo tudi naprave za čiščenje obraza, a niso nujne.

Tika: Moj ritual je zelo preprost. Bistveno je, da koži priskrbim kar potrebuje. Zjutraj si jo umijem z blagim čistilnim gelom, običajno nanesem kak serum z vitaminom C, saj dodatno ščiti pred škodljivimi učinki UV-sevanja, čez nanesem zaščitno kremo s faktorjem, nato pa ličila.

Zvečer vse skupaj dobro očistim po metodi dvojnega čiščenja, uporabim kakšen serum ali kremo z retinoidi, azelaično kislino*, alfahidroksi kislinami, čez pa nanesem kakšno nevtralno kremo. Za kožo tudi redno jemljem dopolnila s kolagenom, hialuronom in ceramidi.

*Azelaična kislina: je kislina, ki ima pozitivne učinke pri aknah, rozacei in hiperpigmentacijah. Deluje tako, da uniči bakterije, ki povzročajo akne. Vpliva tudi na proces hiperkeratinzacije, pri katerem se na površini nabirajo mrtve celice. Deluje protivnetno, ima neposredne učinke na zmanjšanje rdečice. Ima tudi antioksidativne učinke.

Preberite še: Pika na i vsakega decembrskega make upa (na katero ne smete pozabiti!)

Morda vas zanima tudi: To se zgodi z vašimi možgani in telesom, če delate več kot 40 ur na teden


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)