Specializant infektolog David Zupančič: »Vsi imamo siva pljuča«

Naleteli smo na presenetiljivo informacijo o naših pljučih.

6.10.2022 ob 5:01 | Foto: Unsplash | Avtor: S. S.

Specializant infektolog David Zupančič: »Vsi imamo siva pljuča«

Minuli konec tedna smo se udeležili posebnega dogodka, na katerem je bil eden od gostov specializant infektolog David Zupančič, ki je spregovoril o kakovosti zraka in vplivu na naša pljuča.

“Imamo ena pljuča in ta pljuča bodo z nami do konca življenja. Vse, kar je prašnih in umazanih delcev se nabira v njih. Ne le kadilci, vsi imamo siva pljuča že, če smo deset dni v življenju preživeli v Ljubljani. 

Ni dovolj, da prezračimo prostor, saj so v zraku številni nevarni delci, ki jih so nam lahko nevidni,” je Zupančič razložil na Philipsovem dogodku in dodal: 

“Slab zrak lahko občutimo s kihanjem, kašljanjem, iritacijo oči, lahko nas peče v prsnem košu, kar še bolj občutijo astmatiki, lahko pa tudi nimamo simptomov."

Glede čiščenja stanovanja, v katerem bivamo, je še povedal, da če imamo v stanovanju alergene, ni dovolj, da samo sesamo in brišemo prah, ampak so priporočljivi tudi čistilniki zraka.

Ste vedeli?

Kakovost zraka v stanovanjih je odvisna tudi od opreme, ki je v njih. Preproge lahko sproščajo formaldehid, plastika, guma in barve sproščajo benzen, v čistilih najdemo propanol, vdihavamo pa še diklorometan, trikloretilen, ksilen, toulen in ogljikov monoksid. 

Zaradi slabega zraka nas lahko boli glava ali pa imamo težave s spanjem. Rešitev so lahko tudi okrasne rastline, ki čistijo zrak.

Preberite si še: 7 načinov za detoksikacijo in boljše delovanje pljuč


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)