Kašelj bo pogostejši, če boste med čiščenjem doma počeli te napake

Poglejte, na kaj morate biti pri čistoči prav posebej pozorni, kajti nekatere nepravilnosti pri skrbi za dom lahko znatno ogrozijo zdravje.

3.11.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kašelj bo pogostejši, če boste med čiščenjem doma počeli te napake

Dogaja se tudi najboljšim in najbolj doslednim: zaradi nekaterih napak pri čiščenju in skrbi za urejen dom, je lahko na udaru zdravje.

Katerim napakam se morate, da zlasti v času sezonskih okužb, to ne bi trpelo, za The Sun opozarja strokovnjakinja za vzdrževanje čistoče, Aggie MacKenzie. 

Pozabljate na čistočo sesalnika

Ne glede na to, kakšnega uporabljate: z vodnim filtrom, s HEPA filtrom ali običajnega z vrečkami, po vsaki uporabi ali pred naslednjim sesanjem morate očititi vse predele, na katerih se kopičita prah in druga umazanija.

Torej: po vsakem sesanju spraznite vrečke oziroma druge zbiralnike umazanije, očistite (in po potrebi zamenjajte) filtre, cevi, krtače in druge nastavke. V nasprotnem primeru se med sesanjem prah iz njih sprošča nazaj v prostor, posledično se poveča tveganje za kašelj, alergije in druge težave z dihali.

Zanemarjate zaveso v kabini za prhanje

Večina tistih, ki ima v kadi ali kabini za prhanje omenjeno zaveso, se z njo pretirano ne ukvarja. A že podrobnejši pogled tega pripomočka bi razkril marsikaj. Na njem se namreč kopičijo ostanki mila, vodnega kamna in druga umazanija. Ob dolgotrajni uporabi se na zavesi za prhanje pojavi za zdravje najbolj usodna plesen.

Spore te prehajajo v zrak, od tam v dihala in lahko vodijo v resne težave s temi organi. Zato: zaveso redno perite in jo, kadar je ta res dotrajana, nadomestite z novo.

Posteljnine ne menjate dovolj pogosto

Posteljnina je pravo leglo bakterij, pršic in druge umazanije, ki v najslabšem primeru lahko povzroča tudi astmo. Zato jo je treba redno menjati in prati pri dovolj visokih temperaturah.

Kar pomeni: posteljnino bi morali menjati vsak teden in jo oprati pri temperaturi vsaj 60 stopinj Celzija. Brez izjeme.

Uporaba čistil v razpršilih

Norveška raziskava je pokazala, da redna uporaba različnih čistil in loščil v razpršilih močno škoduje pljučem. Kot so ob njenem zaključku zapisali znanstveniki, pogosta uporaba teh, kar pomeni, vsaj trikrat na teden, na pljuča vpliva tako, kot redno kajenje.

Zato je bolje uporabljati krpe iz mikrovlaken in čistila brez potisnega plina.

Hišnim ljubljenčkom dovolite preveč

Med drugim to, da spijo na kavču ali celo v postelji. Njihova dlaka je zelo alergena, poleg tega se tedaj, ko so zunaj, vanjo ujame nemalo umazanije, ki se nato prenese na ležišča.

Zato: skrbite za čistočo vaših ljubljenčkov, redno sesajte dom in se tako izognite tveganju za alergijo na dlako ter omislite jim ležišča. Ljubezen in naklonjenost jim lahko izkažete tudi, če spijo na njih.

 Eva Blanco/Gettyimages

Ne perete preproge v kopalnici

Pomislite takole: vsak dan mokri stopite nanjo in voda, ki v njej ostaja, zagotavlja idealne pogoje za bakterije in glivice, ki se tedaj, ko znova bosi stopite nanjo, prenesejo na kožo stopal ter tam izzovejo okužbe.

Vsaj enkrat na teden jo temeljito operite.

Nepravilno uporabljate grelnik vode

Ko ga napolnite s svežo vodo in to zavrete, bakterije ne predstavljajo več nevarnosti, saj so zanje usodne visoke temperature.

A vodo, ki v njem ostane, zlijte stran in je ne segrevajte še enkrat. V nasprotnem primeru se iz nje začno sproščati škodljivi plini in je zato ni dobro piti. V vodi prisotni nitrati se ob tem spremenijo v nitrozamine, ki so pod določenimi pogoji kancerogeni.

Hladilnika ne čistite redno

Kar pomeni, da ga ne čistite enkrat na teden. Zato se na mestih, kjer shranjujete živila, nakopičijo bakterije, ki se lahko prenesejo na hrano, od tam pa pridejo v telo.

Zlasti kritičen je s tega vidika predal za zelenjavo.

Po stanovanju hodite v obutvi, ki jo nosite zunaj

Tako po bivalnih površinah širite umazanijo, ki se je nabrala na čevljih.

Predvsem, če imate majhne otroke, ki se plazijo po tleh, bi morali dosledno obuvati copate.

Vaše brisače ostajajo vlažne

Prvo pravilo, povezano z brisačami se glasi: vsak družinski član mora imeti svojo. Drugo pa: brisače se morajo med posamičnimi uporabami povsem posušiti.

V vlažni tkanini se sicer namnožijo bakterije in glivice, te prihajajo v stik s kožo in tudi prebavili, kjer lahko povzročajo resne težave. Brisače zato redno perite in poskrbite, da boste uporabljali le svoje in suhe.

Preberite še: Pet razlogov, zakaj se ne morete znebiti prahu

Morda vas zanima tudi: Kako kavna usedlina iz hladilnika prežene smrad


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)