Pogosti nasveti za čiščenje, ki pa jih res ni pametno upoštevati

Ne glede na to, kjer ste jih slišali in prebrali, nekaterih dobronamernih nasvetov za čiščenje ne bi smeli upoštevati.

6.8.2019 ob 6:00 | Foto: Getty Images | Avtor: M. FL.

Ko gre za čiščenje doma je dobrodošel vsak nasvet. Zlasti takšen, ki zadeve olajša. A žal vsi, ki ste jih slišali ali prebrali, niso ravno dobrodošli. Nekaj takšnih, ki bi jih morali ignorirati, so zbrali na portalu msn.com.

Zaslon računalnika čistite s čistilom za steklo

Nikar, saj ga boste tako lahko uničili. Močne kemikalije v teh čistilih poškodujejo površino zaslona računalnika in tudi televizije. Slika bo zato postala rumena, meglena, zaslon pa lahko tudi razpoka.

Primernejša so v ta namen izdelana čistila ali mešanica iz desetih mililitrov šestodstotnega kisa in stotih mililitrov mlačne vode.

Lesene površine zloščite z mešanico soka limone in olivnega olja

Morda se zdi način idealen za loščenje lesa, a takšen je le na prvi pogled. Olje na pohištvu tvori sloj, na katerega se ujame prah in na dolgi rok še oteži čiščenje pohištva.

Pohištvo očistite s črnim čajem

Črni čaj je primeren za pitje, nikakor pa ne za loščenje lesa. Ne glede na to, kdo vam je ta način svetoval, bolje ga je preslišati. Kajti močna barvila v čaju lahko na pohištvu pustijo nepremagljive madeže.

Spužvaste gobice razkužite v mikrovalovki

Dejstvo je, da se v notranjosti spužvastih gobic hitro začnejo kopičiti bakterije, ki se ob uporabi prenašajo na posodo in druge kuhinjske površine. Odlično rešitev naj bi v tem primeru predstavljala dezinfekcija v mikrovalovki, vendar ta ni učinkovita.

V eni od študiji, ki so jo objavili v publikaciji Nature se je izkazalo, da so bile po tovrstni dezinfekciji v gobicah še vedno prisotne bakterije, ki lahko povzročajo resne okužbe. Bolje je zato staro vsak teden nadomestiti z novo.

Madež rdečega vina prelijte z belim

Mamljiva je misel, da je mogoče madež, ki ga na prtu pusti rdeče vino odpraviti tako, da ga preprosto prelijete z belim.

Vendar ta način žal ni učinkovit. Pod vplivom sladkorjev iz belega vina bo posledica nezgode postala še trdovratnejša. Madež je bolje takoj preliti s čistilnim alkoholom ali mineralno vodo.

Z namakanjem v slani vodo povečajte obstojnost barv

Pogost nasvet žal ne prinaša željenih učinkov. V resnici lahko povzroči več škode, kot koristi, saj se lahko oblačila v slani vodi razbarvajo, tkanine pa se navzamejo neljubih odtenkov.

Z lakom za lase očistite madeže črnila

Nekoč so bili laki za lase sestavljeni pretežno iz alkohola in je ta nasvet učinkoval. Dandanes je alkohola v njih manj ali ga sploh ni, madež pa se ob stiku s tekočino iz razpršila le še poveča.

Med pranjem uporabite malo več pralnega praška

Tudi sami med pranjem dodajate več pralnega praška in si tako skušate zagotoviti čistejše in bolj dišeče perilo? Žal se to ne bo zgodilo: kajti prevelika količina praška poškoduje barve oblačil, hkrati v tkanine ujet detergent, ki se ne izpere temeljito, lahko povzročil alergije na koži.

Že zjutraj pospravite posteljo

Ne glede na to, kako redni in dosledni ste, postiljanje postelje zjutraj ni najbolj priporočljivo. Zaradi v posteljnini in v vzmetnici ujete vlage se bodo namreč prekomerno namnožile pršice ter drugi alergeni.

Raje počakajte, da se dodobra prezrači in presuši ter  jo namesto zjutraj pospravite popoldne ali zvečer.

Z robčki za sušilni stroj obrišite prah

Že uporabljeni niso slaba ideja, povsem drugače pa je z novimi robčki. Ti so prekriti z mehčalcem, ki se med sušenjem prenese na oblačila, na pohištvu pa tvori sloj, na katerega se ujame še več prahu.

S časopisnim papirjem očistite stekla

Nasvet, ki je star tako, kot časopisni papir sam. A žal naj bo na videz še tako učinkovit in okolju prijazen, je časopisni papir za stekla pregrob in lahko na njih pusti praske ter madeže, ki jih ni več mogoče odstraniti.

S kisom je mogoče očistiti vse

Kis je dobrodošel za čiščenje, a ne vseh površin. Kislina iz njega lahko poškoduje marmor, granit ali druge naravne kamne.

Poleg tega dezinfekcijsko moč premore le, kadar ni razredčen. Če ga torej med brisanjem tal dodate v vedro z vodo, ne bo učinkovit.

Kokakola za čisto straniščno školjko

Če redno čistite straniščno školjko, je bolje ostati pri temu namenjenim čistilom. Kokakola res lahko prežene na njeni površini nakopičene madeže, a prav tako škoduje emajlu, ki bo ob pogosti uporabi postal hrapav in bo nudil še boljše pogoje za kopičenje umazanije in bakteriji.

Za čistejšo posodo v pomivalni stroj položite rezino limone

Morda ste tudi sami naleteli na nasvet ki pravi, da za bleščečo posodo v pomivalni stroj med pomivanjem položite polovico limone. Bolje bo, če si boste pripravili limonado.

Res je sicer, da limonska kislina lahko premaga umazanijo na nekaterih površinah in jim zagotovi dodaten sijaj, a polovica limone v polnem pomivalnem stroju ne bo imela nikakršnega vpliva.

Dezinfekcijska sredstva obrišite takoj

Če boste upoštevali ta nasvet, ne bodo imela učinka. Na površinah jih pustite vsaj nekaj minut in jim zagotovite dovolj časa, da bodo pomorile na njih nakopičene bakterije. Ne glede na to, katero sredstvo z močjo razkuževanja uporabljate.

Priporočamo tudi: 5 najpogostejših razlogov za stalen nered v stanovanju Ali pa: Sedem predmetov, ki jih morate takoj očistiti

Preberite še: Deset stvari, ki jih morate še danes odnesti iz doma


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)