Kako pogosto bi morali prati bidon za vodo (in najboljši način)

Embalaža, v kateri vas povsod spremlja voda, potrebuje redno čiščenje.

21.8.2020 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako pogosto bi morali prati bidon za vodo (in najboljši način)

Vseeno je, kako jo imenujete in iz kakšnega materiala je izdelana, embalaža za večkratno uporabo, v kateri vas iz dneva spremlja voda ali druga primerna tekočina za gašenje žeje, potrebuje redno čiščenje. Kar najbrž pomeni, da bi jo morali prati pogosteje, kot to počnete.

"Bidone, plastenke ali steklenice za večkratno uporabo bi morali redno čistiti in razkuževati ter tako z njihove površine odstranjevati morebitne patogene mikrobe, ki ob stiku s telesom lahko privedejo do resnih okužb ter bolezni," je za Delish povedala Janilyn Hutchings, strokovnjakinja za varno prehrano pri organizaciji StateFoodSafety. Dodala je še, da se sicer na površini tovrstnih pripomočkov nevarne bakterije hitro namnožijo do količine, ki ogroža zdravje.

Kako pogosto bi jo torej morali prati?

Vsaj enkrat na dan. Kar zadeva razkuževanja, pa strokovnjaki priporočajo enkrat tedensko dezinfeciranje. Zlasti je to ključno v času razsajanja novega koronavirusa, ko je previdnost na vsakem koraku več kot na mestu.

"Mnogi svojih plastenk temeljito ne operejo cel teden. Ker so na pogled čiste, jih samo splaknejo, a videz žal vara. Bakterije se namreč razmnožujejo v vlažnem, toplem, temnem okolju in prav zato sta tako notranjost kot zunanjost bidonov idealni za njihovo rast ter množenje. Četudi torej embalaža nima neprijetnega vonja in na njeni površini ni sluzi, jo vsak dan dobro očistite," opozarja strokovnjakinja.

Najboljši način

Najlažje je različne bidone in steklenice pomivati v pomivalnem stroju, a učinkovito je tudi ročno pranje. Običajno sta topla voda in detergent za pomivanje posode povsem dovolj. Z manjšo krtačko zdrgnite vse dele, zlasti predelčke na pokrovu in tiste, iz katerih pijete, po pranju pa naj se bidon povsem posuši.

Če ima embalaža neprijeten vonj, si pomagajte z raztopino jedilne sode in vode, nalijte jo vanjo in počakajte deset minut, nato pa notranjost operite še z detergentom.

Enkrat na teden embalažo prekuhajte v vreli vodi in tako dezinficirajte njeno površino. Če se vonja ni mogoče znebiti, pa raje razmislite o novi spremljevalki v vročih poletnih dneh.

Preberite še: 9 izjemnih učinkov kokosove vode

Morda vas zanima tudi: Neobičajni telesni znaki, da premalo pijete


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)