Pretirano obremnejevanje z zdravjem ogroža srce

Še en dokaz, da pretiravanje ni dobro.

17.11.2016 ob 11:10

strah_shutterstock_203091910.jpg

Večina je najsrečnejših, ko jim zdravnik sporoči novico, da so brezhibno zdravi. Približno petim odstotkom svetovne populacije pa to ne prinaša nobenega olajšanja. Zaradi pretirane zaskbljenosti glede zdravja, jih noben izvid ne more prepričati, da je z njimi resnično vse v najlepšem redu. In kar je pri tem najhujše, prav zaradi takšnega obremenjevanja v resnici lahko zbolijo, piše The Guardan.

Več namigov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.  

V študiji, je to dokazala, je sodelovalo 7000 Norvežanov. Po zaključku se je izkazalo, da je pri tistih, ki zdravju posvečajo pretirano pozornost, se z njim znatno obremenjujejo, ter so zaradi te skrbi tesnobni, v primerjavi z onimi, ki niso tako obremenjeni, za 73 odstotkov večja možnost, da bodo v naslednjih desetih letih postali žrtev katere od srčnih bolezni.

Zaradi psihe trpi telo

Termin pretirana zaskrbljenost glede zdravja (ang. health anxiety) označuje neutemeljen strah pred resnimi boleznimi. Vključuje stalno spremljanje telesa, njegovega zdravja in odzivov, napačno prepoznavanje in razlaganje simptomov ter pogosto obiskovanje zdravnika.

Psihoterapvt Peter Tyrer, strokovnjak za omenjeno motnjo je povedal, da se ta razlikuje od tako imenovane hipohondrije: "Tisti, ki jim lastno zdravje povzroča pretirano skrb, si ne željo, da bi v resnici zboleli, hipohondriji pa se, kot vemo vedno sklicujejo na svoja bolezenska stanja." 

A vendar se tudi pri prvih kaj lahko zgodi, da jih zdrave izda, saj je nova študija dokazala, da prav ta zaskrbljenost vodi v srčne bolezni. "Povezali smo jo že z ožanjem krvnih žil  in z aktivacijo stresnih hormonov, vse to pa povečuje tveganje za srčne bolezni, katerih simptomi se kot bolečina v prsih resnično pojavijo," je povedal Tyrer.

Pomaga le terapevt

Pretirana zaskrbljenost glede zdravja se običajno razvije v zgodnji mladosti. Velikokrat jo sproži smrt starega starša, v kolikor jo Peter Tyrer kot psihoterapevt prepozna, prizadetemu svetuje pet do deset terapij. Običajno je to dovolj za odpravo motnje, učinki pa so dolgotrajni.

Če torej v vsaki najmanjši bolečini prepoznavate simptome katere od težke bolezni, ste zato panični, se na sploh pretirano obremenjujete z zdravjem in ste kljub zagotovilom zdravnika prepričani, da je z vami nekaj resno narobe, je čas, da se zamislite nad svojim početjem in poiščete pomoč. Tako ne samo, da boste pomirjeni, temveč boste zavarovali tudi svoje srce. 

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)