Zdravje po francosko

Ne gre za čudež in ne za gene, Francozi se za zdravje lahko zahvalijo zgolj načinu življenja.

31.3.2016 ob 6:30

pariz_shutterstock_250662145.jpg

Najbrž ste že slišali za tako imenovani francoski paradoks. Govorimo o dejstvu, da so Francozi kljub svoji ljubezni do vinske kapljice in okusne, obilne ter velikokrat tudi mastne prehrane tisti, med katerimi je najmanj srčno žilnih obolenj ter so tudi sicer med najbolj zdravimi in vitkimi prebivalci stare celine. Kje tiči njihova skrivnost?

Spremljajte nas tudi na Facebooku.

V počasnejšem življenjskem slogu. Znajo se izogniti vsakodnevni noriji in s tem pretiranemu stresu. Nikoli ne jedo mimogrede, hitre hrane skoraj ne poznajo. Za svoje obroke, pa naj bodo na delu ali doma, si vedno vzamejo čas. Praviloma jedo in pijejo v družbi in se pri tem pogovarjajo. Tako vsako kulinarično doživetje spremenijo v prijetno izkušnjo, kar nedvomno pripomore k njihovi sreči, dobremu počutju ter s tem zdravju. 

Paris str S16 217a.jpg

V skrbi za zdravje. Francija ima enega najboljših zdravstvenih sistemov v svetovnem merilu. Prav preventiva, natančneje skrb za zdravje vseh prebivalcev je ključen pogoj za zavidljivo zdravstveno stanje prebivalcev te države.

V počitku. Pravo razmerje med delom in počitkom je še en dejavnik, ki govori francozom v prid. Prebivalci Francije imajo na leto vsaj 30 dni plačanega dopusta, ki ga dodobra izkoristijo. Tudi dolgi urniki niso v njihovi domeni. Oni si znajo vzeti čas zase, za ljudi, ki jih imajo radi in za hobije, kar seveda pozitivno vpliva na njihovo zdravje. 

Paris str S16 088.jpg

V rdečem vinu. Že omenjeni francoski bogati obroki praviloma nikoli ne minejo brez kozarčka rdečega vina. To je bogato z resveratrolom, antioksidantom, ki je v največji meri zaslužen tako za zdravje srca kot ožilja ter hkrati preprečuje prezgodnje staranje. In prav kozarček (res samo kozarček) rdečega po obroku je še ena francoska skrivnost. 

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock, Imaxtree


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)