Prebavi najbolj neprijazna hrana

Tudi nekatera sicer zdrava živila niso najbolj prijazna do naših prebavil.

9.4.2023 ob 10:15 | Foto: Deagreez (naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Prebavi najbolj neprijazna hrana

Dobra prebava je ključ do zdravja. Prvi pogoj zanjo so zdrava prebavila, kar pomeni, da je treba pozornost namenjati prehrani ter posegati po živilih, ki prebavnega sistema ne obremenjujejo preveč.

Nekatera prebavilom neprijazna živila na tem seznamu niso presenečenje, so pa na njem tudi takšna, ki sicer veljajo za zdrava, a v korist zdravju prebavil z njimi ni dobro pretiravati. Tu so torej živila, ki najbolj obremenjujejo prebavni sistem.

Ocvrta hrana

Zaradi visokega deleža maščob lahko ocvrta hrana povzroči slabost in drisko, ob tem prav tako zaradi maščob ocvrta živila močno obremenijo želodec.

Tudi bogate omake ter masleni in kremasti deserti iz enakega razloga niso najbolj prijazni do prebavil.

Citrusi

Ker vsebujejo veliko kislin in vlaknin, lahko razdražijo želodec, na kar se ta odzove s krči in bolečinami.

Čeprav so pomaranče, mandarine in drugi citrusi zdravju prijazni, z njimi ni dobro pretiravati in če občutite nelagodje, raje pojejte kakšen drug sadež.

Umetna sladila

Na prvi pogled so izdelki iz umetnih sladil zdravju prijaznejši od izdelkov, ki vsebujejo sladkor, a v tem primeru videz z več razlogov vara. En od njih je negativen učinek sladil na prebavila. Povzročijo namreč lahko drisko in napenjanje.

Ena od raziskav je pokazala, da 50 gramov sorbitola znatno razdraži želodec in prebavila, za te učinke pa je praviloma dovolj že znatno nižja količina.

Preveč vlaknin

Vlaknine so res nepogrešljiva sestavina zdrave in uravnotežene prehrane, tako topne kot netopne, skrbijo za dobro delujočo prebavo, za zdravo črevesno mikrofloro ter za zdravo srce in ožilje, a pozor, teh ne sme biti preveč.

Več kot 70 gramov vlaknin na dan ni dobro za prebavila, saj v tem primeru povzročajo napihnjenost in vetrove. Skratka: vlaknine da, a pretiravati z njimi ne.

Rimma Bondarenko/Gettyimages

Stročnice

Še eno živilo s seznama zdrave prehrane so stročnice. Te so polne beljakovin, vlaknin in številnih vitaminov ter mineralov žal so v njih težko prebavljivi ogljikovi hidrati, ki so krivi za napihnjenost, pline in tudi krče v želodcu.

Negativne učinke stročnic na prebavo je mogoče nekoliko zmanjšati tako, da jih vsaj štiri ure pred kuhanjem namakate v mrzli vodi, to pa nato odlijete in zamenjate s svežo.

Zelje in njene sorodnice

Kapusnice, kot so zelje, ohrovt, brokoli, cvetača, so še ene zaveznice zdrave prehrane, ki znatno obremenijo prebavila in povzročajo napenjanje ter vetrove.

Glavni razlog za to so v njih zastopane vlaknine in žveplove spojine, v izogib prebavnim težavam je bolje jesti kuhane kot surove, vse pa na jedilnik vključevati v zmernih količinah.

Fruktoza

Eno je, kadar je naravno prisotna v živilih, denimo sadju, povsem druga zgodba je, kadar je dodana jedem, kot so gazirane pijače, slaščice, sadni sokovi in podobno.

Tedaj lahko v prebavilih povzroči zmedo in privede do driske, napenjanja in krčev.

Začinjena hrana

Močno začinjena hrana pri nekaterih povzroča pekočo zgago. 

Nekatere raziskave so namignile, da bi za to težavo lahko bil v pekoči papriki prisoten kapsaicin.

Mlečni izdelki

Pri osebah, ki so občutljive na laktozo, torej nimajo encima, ki razkraja ta mlečni sladkor, lahko mleko in mlečni izdelki izzovejo napenjanje, vetrove in tudi drisko.

Meta

Priljubljena osvežujoča začimba sprošča mišice zgornjega dela želodca in požiralnika, kar pomeni, da se po njenem zaužitju lahko spahuje in se pojavi pekoča zgaga. Tveganje za spahovanje in pekočo zgago povečata tudi kava in čokolada.

Oboje je mogoče preprečiti z manjšimi in rednimi obroki, z manjšimi in dobro prežvečenimi grižljaji, po obroku se izogibajte ležanju in spoznajte tisto, kar pri vas povzroča pekočo zgago ter se temu izogibajte. Kaj lahko se boste morali odpovedati meti.

Povzeto po portalu webmd.com

Preberite še: Ne boste verjeli, kako zdrava je koruza, a samo, če uživamo takšno

Morda vas zanima tudi: Slabo za zdravje: med veliko potrebo ne počnite tega


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)