Slabo za zdravje: med veliko potrebo ne počnite tega

Nekatera početja med opravljanjem velike potrebe na žalost ogrožajo naše zdravje.

26.6.2022 ob 5:34 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Slabo za zdravje: med veliko potrebo ne počnite tega

Zdrava prebava je osnova našega zdravja, saj redno praznjenje črevesja omogoča učinkovito odstranjevanje strupenih snovi iz organizma.

A prav z veliko potrebo povezana dejstva so preredko predmet razprav in s tem, ko se z njimi premalo ukvarjamo, si škodujemo z vidika zdravja, opozarjajo danski strokovnjaki.

Glede na njihova prepričanja namreč obstaja velika verjetnost, da najbolj naravno stvar na svetu počnemo narobe. Ena od napak, na katero opozarjajo, je spuščanje različnih zvokov med napenjanjem, kar pa ni niti najmanj priporočljivo:

"V bistvu gre za pritiskanje in pritisk na črevo se zmanjšuje, kadar med tem spuščamo zrak. Torej s proizvajanjem raznih zvokov, ki spremljajo napor, zmanjšamo pritisk na prebavila, občutek lažjega opravljanja velike potrebe je zato lažen, kajti s stokanjem in glasnim napenjanjem je zadeva z vidika prebave manj učinkovita," je pojasnil Jan Fallingborg z univerzitetne bolnišnice Aarhus.

Napačen položaj telesa

Nemška mikrobiologinja Giulia Enders je v svoji knjigi z naslovom Šarmantna prebava šla še korak dlje in se pozabavala z vprašanjem položaja telesa med opravljanjem velike potrebe.

V svojem delu trdi, da je tehnika zahodnjakov, ki na straniščni školjki sedimo, kriva za številne zdravstvene težave, med drugim za hemoroide, zaprtje, analne fistule  (razpoke v kožnem delu zadnjika) in druga stanja. Preprosta preventiva pred tem je čepenje, ki je najnaravnejši položaj med praznjenjem črevesja.

"Približno 1,2 milijardi ljudi po svetu veliko potrebo opravlja čepe in pri teh je znatno manj težav," je povedala Endersova.

Ta predlaga, da se med veliko potrebo povzpnemo na školjko in nad njo čepimo. Če se to zdi prevelik podvig pa svetuje, da pred školjko postavimo pručko, stopala položimo nanjo in se s telesom nagnemo čim bolj naprej ter se tako med sedenjem v kar največji meri približamo za veliko potrebo najbolj naravnemu položaju.

"Vse do 19. stoletja so ljudje veliko potrebo opravljali čepe. Školjke so res ponudile več udobja, a na drugi strani tudi veliko več zdravstvenih težav," je prepričana strokovnjakinja.

Povzeto po portalu Huffington post

Preberite še: Ali zadrževanje urina škoduje zdravju?

Morda vas zanima tudi: Kako izbrati najčistejšo školjko


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)