Konec napihnjenosti: 3 spodbujevalci prebave

Poznale so jih že naše babice.

8.7.2016 ob 6:00

slive_shutterstock_281176457.jpg

Hitra in učinkovita prebava je vir zdravja. Čeprav je pomembna celo leto, so težave z njo najbolj moteče poleti, saj se odražajo tudi kot zoprna napihnjenost, zaradi katere trebušček v kopalkah ali ozki oblekici ni tako seksi, kot bi si želeli. Zato pokukajte v zakladnico naših babic in si pomagajte z učinkovitimi živili, ki zaradi vlaknin skrbijo, da vse deluje tako kot je treba.

Več nasvetov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.

Slive

Upravičeno so na prvem mestu. Kmalu bodo začele zoreti po sadovnjakih in priložnosti, da izkoristite njihovo moč bo več kot dovolj. Slive vsebujejo veliko vlaknin, ki pozitivno vplivajo na prebavo. To pa je le ena od njihovih super moči. Bogate so tudi z antioksidanti, odličnimi zavezniki v borbi z vnetnimi procesi v telesu ter varuhi pred srčnimi boleznimi.

Sveže plodove si privoščite za malico ali jih dodajte smoothiju, suhe slive se odlično podajo k ovseni kaši ali jogurtu, ki predstavlja vaš zajtrk. Lahko pa zvečer namočite deset suhih sliv in zjutraj na prazen želodec pojeste plodove ter popijete tekočino. Pazite le, da s suhimi ne boste pretiravali, so namreč znatno bolj kalorične od svežih plodov.

Zelje

Vsebuje veliko fitonutrijentov in rastlinskih vlaknin, ki zdravijo zaprtje, nižajo količino holesterola v krvi in spodbujajo presnovo. Če pozimi najbolj tekne kislo, poleti bolj prija sveže, ki se narezano na tanke rezance odlično poda v osvežujoče, lahke ter prebavi prijazne solate.

Fižol

Nikar se v poletnih mesecih ne odpovejte fižolu. Dodajte ga juham, solatam in drugim jedem. Gre za pomemben vir rastlinskih beljakovin in vlaknin, ki izjemno pozitivno vplivajo na prebavo. Hitro nasiti, dolgo ohranja sitost in ob tem telo oskrbi še z železom ter magnezijem.

Poleti si privoščite zlasti stročjega, ne pozabite pa tudi na tistega v zrnju. Tega pred kuhanjem namočite, da vas v zadrego ne bodo spravljali vetrovi, sicer pa je razlogov, zakaj z njim obogatiti jedi, več kot dovolj.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)