Pekoča hrana: Zakaj je dobra in kdaj je slaba

Pekoče začimbe in z njimi začinjena hrana v določeni meri koristijo, lahko pa tudi škodujejo zdravju.

29.10.2023 ob 11:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pekoča hrana: Zakaj je dobra in kdaj je slaba

Pekoče začimbe in z njimi obogatene jedi same po sebi, zaužite v zmernih količinah, ne ogrožajo zdravja odraslih, je pa treba vedeti, da se vsako telo nanje odziva po svoje, da so nekateri na pekoče začimbe manj občutljivi od drugih in da pri nekaterih zdravstvenih težavah takšna hrana ni priporočljiva.

Glede na rezultate raziskave univerze Stanford, so pri določenih osebah prisotne genske predispozicije, zaradi katerih brez težav uživajo ostre dodatke jedem. Imajo namreč manj receptorjev za glavne pekoče komponente v njih.

Na drugi strani so tisti, ki se rodijo z več brbončicami in zato težje prenašajo močno pekočo hrano.

Da bi odkrili, v katero skupino sodite sami, morate preizkušati, kako pekoča hrana vpliva na vas. Ne glede na to, da jo lahko pojeste veliko, se ji izogibajte, če po obroku z njo opažate pekočo zgago ali druge prebavne težave.

Občutljivost na pekoče sestavine je zapisana v genih.

Zakaj je pekoča hrana pekoča?

Na to vplivajo različne kemične spojine v njej. Tako se, denimo v hrenu, wasabiju ali gorčici nahaja hlapljiva spojina imenovana izotiocianat, zaradi katere imajo oster, pekoč okus, njihovo uživanje pa dodobra prečisti tudi dihalne poti. Če dolgo stojijo na zraku, ostrino izgubijo.

Če je hren dolgo izpostavljen zraku, izgubi ostrino.

Ob omembi pekoče hrane mnogi pomislijo na občutek topline, ki telo prevzame ob zaužitju. Ta je posledica delovanja antioksidanta kapsaicina, ki oster okus zagotavlja čili paprikam.

Količina kapsaicina v paprikah se meri po Scovillovi lestvici, vanjo so razvrščene paprike glede na število enot pekoče učinkovine. Tipična japaleno paprika denimo vsebuje 5000 enot kapsaicina, močnejše paprike tudi okoli 1,5 milijona enot.

Količina kapsaicina v paprikah se meri po Scovillovi lestvici.

Dobra stran pekoče hrane

Že od nekdaj je pekoča hrana znana po svojih pozitivnih učinkih na zdravje. Glede na nekatere raziskave imajo osebe, ki jo jedo vsak dan, za 14 odstotkov višje možnosti, da bodo živele dlje od oseb, ki pekoče hrane ne jedo. Prav tako se je izkazalo, da ljudje, ki uživajo v pekoči hrani, redkeje od onih, ki je ne jedo, obolevajo za rakom, boleznimi srca in obolenji dihal.

Po poročanju časopisa Frontiers in Oncology lahko kapsaicin blaži bolečino in ima protivnetne učinke. Zato je, so povedali na kliniki Mayo, ta komponenta pogosto sestavina zdravil proti bolečinam in simptomom artritisa.

Pekoče začimbe z več vidikov pozitivno vplivajo na zdravje.

Pekoča hrana lahko igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave telesne teže oziroma nižjega indeksa telesne mase, pospešuje presnovo in izboljšuje črevesno mikrofloro, so dokazali na kliniki Cleveland.

Meta analiza, objavljena časopisu Nutrition Journal je prišla do zaključka, da lahko pekoča hrana blagodejno vpliva na krvni tlak, natančneje, zniža lahko visokega.

Slaba stran pekoče hrane

Čeprav bodo potrebne še nadaljnje raziskave o dolgoročnih učinkih rednega uživanja pekoče hrane na zdravje je že sedaj jasno, da prinaša določena tveganja.

"Medtem ko jo nekateri lahko jedo povsem brez skrbi, se pri drugih pojavijo prebavne težave ali celo resnejši odzivi telesa," je povedal prehranski strokovnjak Bill Bradley. Pekoča hrana namreč včasih povzroči bolečine v trebuhu, slabost, bolečine v prsih, glavobol in bruhanje.

Preveč kapsaicina škoduje prebavnemu traktu, preprečuje nastajanje želodčne kisline, povzroča želodčna vnetja ter strukturne spremembe v črevesni pregradi," je povedala gastroenterologinja Fazia Mir.

Pekoča hrana pri osebah z boleznimi prebavil lahko okrepi simptome.

Pekoča hrana okrepi težave pri sindromu razdražljivega črevesja, pretiravanje z njo ni dobro za grlo, saj lahko privede do ezofagitisa oziroma vnetja sluznice požiralnika. Ob tem so raziskave pokazale, da kapsaicin v določenih primerih izzove simptome gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB). 

Pekoč občutek, ki ga povzroča takšna hrana, ni omejen le na usta in črevesje, temveč se pojavi tudi na koži ali očeh, zato je pri pripravi hrane iz pekočih paprik priporočljivo nositi rokavice in se z njimi ne dotikati obraza, sploh ne oči. Če pride do tega stika, je oči treba sprati z vodo.

"Osebe, ki so alergične na kapsaicin, lahko že ob vdihovanju njegovih hlapov doživijo napad astme," opozarja Mirova.

Pekoči hrani se morajo izogibati otroci, saj so pri njih tako brbončice kot prebavila občutljivejši kot pri odraslih osebah.

Povzeto po portalu miss7zdrava.24sata.hr

Preberite še: Si upate? Vroča čokolada s čilijem in rumom

Priporočamo tudi: Miha Kobal: Krompir Ane Roš je vreden 1 evro za kos

Morda vas zanima tudi: Vse te cvetlice so užitne in jih lahko jeste sveže, popestrile bodo okus jedi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)