Pet živil, ki ubije željo po sladkem

Med njimi so tudi paradižniki in jabolka.

12.3.2016 ob 8:00

shutterstock_234267088.jpg

Želja po sladkem je tista, ki vas največkrat popelje v skušnjavo. Nič ni narobe, če se ji kdaj prepustite, a ker veste, da sladkor ne škoduje le lepi postavi pač pa tudi zdravju spoznajte živila, ki ubijajo željo po sladkih dobrotah in bodo preprečila, da bi se prepogosto razvajali z njimi.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Paradižnik. Paradižnik izjemno pozitivno vpliva na blaženje želje po sladkem. Vsebuje namreč visoko količino triptofana, ki se v organizmu pretvori v hormon sreče serotonin. Prav ta v telesu nastaja tudi pod vplivom sladkorja. Poleg tega so rdeči plodovi bogati s kromom, mineralom, ki pomaga nadzorovati krvni sladkor ter uspešno zavira željo po slaščicah. 

Jabolka. Zdravi sadeži, ki med drugim poskrbijo, da piškoti, tortice in rolade niso preveč vabljivi. Ne samo, da jabolka telo navdajo z vitamini in minerali, vsebujejo tudi veliko vlaknin, ki zavirajo občutke lakote ter tako dolgo ohranjajo sitost.

Koruza. Koruza je še eno zdravo živilo, ki lahko pomaga pri blaženju potrebe po slaščicah. Zlasti to velja za kuhane storže te poljščine. Sladkast okus ublaži željo po rafiniranem sladkorju, poleg tega je koruza bogata z antioksidanti in vlakninami ter zato blaži občutke lakote.

Sladki krompir. Oziroma batat. To živilo ne bo le potešilo želje po sladkem, pač pa bo telo navdalo tudi z vitamini A, C, D in B6 ter z železom. Hranljive snovi iz sladkega krompirja lahko ob tem preprečijo nastanek raka, bolezni srca in drugih kroničnih težav.  

Cimet. Cejlonski cimet je fantastična začimba s prijetnim vonjem in okusom, ki se poda številnim jedem. Te ne samo oplemeniti pač pa se boste, kadar jim ga boste dodali, lažje uprli slaščici po obroku ali kar tako. Cimet namreč preprečuje hitra nihanja količine sladkorja v krvi ter s tem varuje pred hitrim padcem energije in prenajedanjem s sladkimi dobrotami. 

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)