10.4.2016 ob 6:30
Rumeni regratovi cvetovi odcvetijo hitro, zato je za nabiranje na voljo zelo kratko obdobje (april, maj), letos je to malo prej kot ponavadi. Najboljši čas za nabiranje je suh in sončen dan okoli poldneva, ko so cvetovi odprti.
Načinov na katere lahko uporabimo in pripravimo regratove cvetove je veliko:
1. Pripravite čaj
Čaj lahko pripravite tako iz svežih, kot iz suhih cvetov. Te dni, ko so polja polna regratovih cvetov, si privoščite čaj iz svežih cvetov, vendar jih naberite nekaj več in posušite, da boste imeli slasten čaj na voljo skozi vse leto.
Priprava: 2 čajni žlički posušenih regratovih cvetov prelijte s 3 dcl vrele vode. Namakajte jih 5-10 minut ter precedite. Čaj zaužijte še topel.
Čaj iz regratovih cvetov je najbolje uživati zvečer pred spanjem.
2. Zmiksajte jih v smoothie
Regratovi cvetovi so idealna sestavina za pomladni smoothie. Regrat je znan razstrupljevalec, ki spodbuja delovanje vseh izločalnih organov. Koristi presnovi, jetrom, koži in vitki liniji. Ima diuretične učinke. Je nizkokaloričen in poln kalija, železa in drugih mineralov, vitamina C ter cele vrste antioksidantov.
Sestavine:
3. Namočite jih v med
V navaden cvetlični med namočite nekaj cvetov regrata in pustite stati nekaj časa, da regrat spusti svojo aromo. Dobili boste okusen med, ki se odlično poda skupaj z maslom na svež kruh.
4. Regratov sirup
Sestavine:
Iz cvetov izluščite rumene cvetne lističe. Limone narežite na rezine. Stresite v posodo, dodajte na rezine narezane limone in vodo. Kuhajte pol ure nato pa precedite skozi gosto cedilo ali gazo in dodajte sladkor. Nato na šibkem ognju kuhajte še cca. 2 uri. Vmes pobirajte peno. Še vroče nadevajte v kozarce ali steklenice. Sirup je obstojen več let.
5. Ocvrti regratovi cvetovi
Sestavine:
Cvetovom odstranite zeleni del. Stepite jajce, dodajte sol, izmenično dodajajte moko in mleko. V ponvi segrejte olje (približno dva centimetra). Vsak cvet pomočite v testo in ga položite v vroče olje ter počakajte, da se nekoliko rjavo obarva.
Avtorica: P. F.
Foto: Shutterstock
Priporočamo tudi
Več vsebin na to temo:
oddajte komentar