NAREDI SAMA: Spomladanski pesto iz čemaža

Pesto pripravite z orehi in ga uporabite kot omako k testeninam, polivko za solato ali ga namažite na svež popečen kruh.

18.3.2016 ob 9:00

pestonaslovka.jpg

Čemaž v nižinah požene zgodaj spomladi ali že kar pozno pozimi. Ker je bila letošnja zima zelo mila, je Mična mlade čemaževe liste nabrala že na začetku marca.

Nekaj nasvetov, ki se jih držite pri nabiranju čemaža (divjega česna):

  • Čemaž raste v senčnih in zelo vlažnih predelih gozdov, torej na močvirnatih tleh ali ob potokih, rad ima nekoliko kislo prst.

  • Ko cveti, ima čudovite drobne bele cvetove (v glavicah, tako kot drugi luki), a takrat listi niso več mladi in primerni za uporabo v kuhinji.

  • Da ne bi po pomoti nabrali kakšne druge rastline (strupene, kot je šmarnica ali podlesek), kakšen list vedno pretrgajte in ga pomečkajte med prsti, ter se prepričajte, da ima res vonj po česnu.

Nepogrešljiv tudi kot zdravilo:

Če se odločite za razstrupljanje, oziroma čiščenje črevesja, posezite po hladnih izvlečkih listov čemaža, ki jih prej namočite v mleku. Namakajte jih do tri ure in pijte mešanico po požirkih. Prav tako listi čemaža pomagajo pri drugih črevesnih motnjah, odpravljajo celo diarejo. Če pride do vnetja črevesne sluznice, si prebavni sistem očistite z uživanjem jedi iz čemaža. Uživajte čim več čemaževe solate in namazov, pripravite pa si lahko tudi tinkturo iz olupljenih čebulic, cvetnih popkov ali čemaževih listov.

Mična vam v spodnjem posnetku razkriva recept in pravilno pripravo pesta iz sveže nabranih čemaževih listov.

Avtorica: Petra Furlan

Foto in video: Schutterstock, P. F.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)