Osem skrivnosti srečne in izpolnjujoče partnerske zveze

Večna ljubezen je mogoča, a ne pride sama od sebe.

17.6.2023 ob 7:51 | Foto: Jovan Mandic (naslovna) /Gettyimages | Avtor: M. FL.

Osem skrivnosti srečne in izpolnjujoče partnerske zveze

Večna in trdna ljubezen ni dana sama po sebi, zanjo se je treba truditi. Tudi s poznavanjem nekaterih dejstev, ki so osnova za lep odnos.  

Tisti, ki jim ga je uspelo zgraditi, jih nedvomno upoštevajo.

Za vse, ki jih morda še ne poznajo, pa je tu osem skrivnosti večne ljubezni.

1. Ohranjajte realna pričakovanja

Nobena zveza ni pravljica, v nobeni niso uresničene vse želje in včasih se načrti, individualni ali skupni, podrejo. To je pač del življenja, ki ga je treba sprejeti.

Pari, ki pričakujejo, da bo vedno teklo vse gladko in tako, kot so si zamislili, ob prvi oviri hitro obupajo.

Tisti, ki se zavedajo, da je odnos mešanica lepega in manj lepega ter so težave pripravljeni premagovati in jih obvladovati, pa lahko osnujejo zvezo, ki traja.

2. Zveza naj bo varen pristan

Ne bosta se vedno strinjala, Včasih bo nekdo rekel nekaj, kar drugemu ne bo všeč. Včasih bosta jezna, razočarana, užaljena, prizadeta. Vse to so čustva, ki se pojavljajo v vsakem odnosu.

Pomembno je, da jih ne skušata zatreti in utišati ter da jih lahko vsak na primeren način izraža, ne da bi ga druga stran obsojala.

Varno okolje ne pomeni, da sta lahko drug do drugega nesramna, da se ponižujeta in zaničujeta.

Varno okolje pomeni, da lahko komunicirata o čisto vsem in da lahko izražata tudi stvari, ki niso najbolj prijetne, da sta v zvezi lahko pristna in nenarejena ter se kljub temu sprejemata.

3. Več pozornosti kot negativnemu posvečajta pozitivnemu

Življenje in tudi razmerje je stavljeno iz svetlih in malo manj svetlih trenutkov. To, kako na vse skupaj gledata partnerja,  je ključno z vidika, ali bo njuna zveza obstala ali ne.

Če bosta več pozornosti kot slabim stvarem namenjala lepim, bila hvaležna za vse dobro in vse slabo reševala, premagovala, ne pa iz tega delala drame, si bosta zagotovila dobre temelje za lepo ljubezen.

4. Delujta kot ekipa – zlasti, kadar sta v težavah

Noben zakon ni imun na težave. Pa naj bodo povezane z denarjem, zdravjem, vzgojo otrok, službo … Pomembno je, da kadar nastopijo in vodijo celo v krizo, delujeta kot eno in jih kot ekipa skušata premagati.

Če si bosta zanje očitala in bosta v težavah vlekla vsak v svojo smer, bo vajina ljubezen prej ali slej obsojena na propad.

 Carlos Pintau/Gettyimages

5. Bodita pozorna na malenkosti

Skrivnost srečnega zakona je v drobnih gestah pozornosti in malenkostih, ne pa v velikih megalomanskih dejanjih.

Te drobne geste je treba znati prepoznati in jih ceniti.

6. Bodita prisotna

Trajna ljubezen je med drugim pogojena tudi s prisotnostjo partnerjev.

Ne zgolj v smislu fizične, temveč bolj z vidika psihične prisotnosti, kar pomeni, da si, ko sta skupaj, res namenjata čas, da ne dovoljujeta, da bi kaj motilo vajine skupne trenutke, se poslušata, se podpirata, drug drugemu krijeta hrbet in se drug na drugega lahko zanašata.

Vse to so elementi, brez katerih uspešna zveza ne more nastati.

7. Smejta in zabavajta se skupaj

Pari, ki se smejijo skupaj, ostanejo skupaj. To reklo je potrdilo že več raziskav, ki so dokazale, da je smisel za humor, ki je parterjema skupen eno najmočnejših vezivnih tkiv zveze.

S humorjem je življenje lepše, kadar vse teče kot namazano, hkrati so njim lažje premagljive tudi velike ali manjše težave.

8. Zagotavljajta si prostor za osebno rast

Čeprav sta v zvezi, sta še vedno dve samostojni in neodvisni osebi, in tako, kot se razvija vajin odnos, se morata razvijati tudi kot posameznika.

Oba morata imeti prostor in čas samo zase. Zagotavljanje tega je, ob skupaj preživetih trenutkih obvezna sestavina uspešne zveze in ljubezni, ki traja.

Povzeto po portalu Psychology today

Preberite še: Kako po prepiru obuditi ljubezen

Morda vas zanima tudi: Marta Zore: O tem, kar se mi je dogajalo, nisem govorila z nikomer


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)