Nikar ne obupajte: Sedem načinov, kako uresničiti novoletne zaobljube

Naj vas motivacija ne zapusti že januarja.

20.1.2017 ob 11:00

fitnes_shutterstock_438727864.jpg

Nekje na polovici prvega meseca leta navdušenje nad novoletnimi zaobljubami, ki se največkrat nanašajo na zdrav način življenja, vse bolj plahni, motivacija izginja in velika večina sprva še tako zagretih, nanje pozabi ter jih preneha uresničevati.

A kljub tej statistiki ni treba, da obupate tudi vi. Obstajajo namreč načini, ki vam bodo pomagali voljo ohraniti vse leto. Poglejte si nekaj takšnih.

Več uporabnih  namigov najdete na Facebooku. 

Verjemite, da je vaša volja neomejena

Starejše študije namigujejo, da je naša volja omejena. Ni torej neskončna in preko dneva se njene zaloge izčrpavajo. To bi na konkretnem primeru pojasnili nekako tako: če se boste zlahka uprli kolačku v službi, boste kasneje doma mnogo težje premagali željo po sladici.

Vendar izsledki novih raziskav kažejo, da človekova volja in moč le nista tako omejeni in da so njune zaloge lahko neskončne. Seveda morate v to verjeti sami. Prepričajte se, da je vaša volja neskončna, da se lahko uprete vsaki skušnjavi, s katero ste soočeni, in osebni cilji bodo lažje dosegljivi.

PREBERITE še // Navad ni lahko spremeniti

V odločitve vključite denar

Možnost za uresničevanje ciljev in zaobljub je večja, če je posredi denar. Najbrž boste telovadnico bolj pridno obiskovali, če boste plačali visoko članarino. Ali se obvezali, da boste vsak dan, ko boste vadili, manjši znesek darovali v dobrodelne namene, tako nekaj dobrega storili še za druge in hkrati postali bolj zdrava ter boljša oseba.

Pomislite, kakšni boste v prihodnosti

Znanost dokazuje, da zamišljanje sebe v prihodnosti še kako vpliva na življenje sedanjosti. Če boste razmišljali o tem, kako zdravi in zadovoljni boste čez nekaj let, se boste že danes lažje nadzorovali in namesto nezdravim, sledili zdravim navadam, kot ste si obljubili ob novem letu.

Povabite prijatelja

Številne študije so pokazale, da vadba v družbi pozitivno vpliva na posameznika. Ne samo, da je nekdo, ki se ob vas poti ali z vami sledi dieti, lahko dobra motivacija in spodbuda, prijatelj je tudi konkurenca in v njegovi družbi boste vadili izdatneje, kot bi sami, saj v celotni zgodbi ne boste hoteli biti poraženec.

PREBERITE še // Pet korakov, da bo zaobljuba o redni telovadbi držala 

Novoletno zaobljubo razbijte na več malih

Uspeh leži v majhnih, dosegljivih ciljih. Namesto, da si torej zadate, da boste od sedaj jedli samo še zdravo hrano, vsak dan pretekli dvajset kilometrov in zato v mesecu dni shujšali deset kilogramov si obljubite, da boste trikrat tedensko pripravili zdrav obrok, se vsak dan odpravili na pol urni sprehod ter počasi spravili težo na željeno vrednost. Lažje, kot velikim, je slediti manjšim ciljem, doseganje teh pa je odlična spodbuda za naprej.

Nagradite se

Ljudje smo pač taki, da se radi razvajamo in nagrajujemo. Nagrada je svojevrstna motivacija. Ni treba, da je bogata, pomembno je, da vas navdaja z občutkom zadovoljstva. Študije kažejo, da takojšnja nagrada ob doseganju kratkoročnih ciljev vodi do uresničevanja dolgoročnih.

zenska_shutterstock_309376814.jpg

Vedite, da nikoli ni prepozno da bi postali boljša oseba

Januar se bo kmalu iztekel. In če vam katere od zaobljub v njem ne bo uspelo uresničiti, nič hudega. Vzemite si malo odmora in vedite, da ni treba čakati do naslednjega novega leta in na nove zaveze. Kadarkoli se lahko odločite, da boste začeli znova. Morda boste tako uspešnejši in boste na koncu leta z veseljem spoznali, da ste uresničili vse (ali vsaj večino) novoletnih zaobljub.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)