17 preprostih načinov, s katerimi boste v letu 2017 srečnejša oseba

Letos dokončno premagajte stres.

20.1.2017 ob 6:15

srecni.jpg

Naj bo en od vaših ciljev v letošnjem letu skrb za mentalno dobrobit. Torej napovejte bitko vsakodnevnemu stresu, ki posledice pušča tako na fizičnemu kot psihičnemu zdravju in počutju. Ne, za to niso potrebni veliki koraki, temveč bodo dovolj povsem preprosti načini, s pomočjo katerih boste mirnejša, ter zato srečnejša oseba.

Več uporabnih  namigov najdete na Facebooku. 

Samo dihajte

Naše telo ima dva močna protistresna mehanizma: pljuča in možgane. Izkoristite ju. Z mislimi se osredotočite na prijetne dražljaje iz okolja, zaprite oči in dihajte na polna pljuča. Pri tem celotno površino stopal položite na tla ter skozi nos napolnite pljuča in jih skozi usta izpraznite. Dihajte globoko in počasi. Preprosto meditacijo si privoščite ob vsaki priložnosti, ki vam jo omogoča.

Vsaj enkrat na teden se podajte na dolg sprehod

Seveda lahko tudi večkrat. Vadba, čeprav tako preprosta, kot je hoja, izjemno pozitivno vpliva na mentalno zdravje. Študije kažejo, da bivanje v naravi znatno omili simptome depresije in izboljša razpoloženje.

PREBERITE še // Odlične zaobljube, ki se ne nanašajo na hujšanje

Poskusite nekaj novega

Pozabite na terapijo z nakupi, omislite si takšno z dogodivščinami. Več raziskav je pokazalo, da zapravljanje denarja za doživetja prinaša več veselja, kot trošenje za materialne dobrine. Obljubite si, da boste letos obiskali koncert priljubljene skupine ali boste skočili z elastiko. Obljubo izpolnite in videli boste, da boste srečnejši.

Pišite dnevnik

Strokovnjaki zatrjujejo, da zapisovanje negativnih misli predstavlja neke vrste čiščenje, zagotavlja drugačen pogled na zadeve in izboljšuje mentalno zdravje. Prav tako kot slabo, pa zapisujte tudi vse, za kar ste lahko hvaležni. S tem se boste vedno znova spomnili, zakaj ste v življenju lahko srečni in zadovoljni.

Razmislite o terapiji

Nič ni narobe, če ob težavah poiščete strokovno pomoč. Narobe si je zatiskati oči in dopuščati, da vas te povsem nadvladajo. Obisk terapevta lahko znatno pripomore k obvladovanju in odpravljanju negativnih misli.

PREBERITE še // Psihoterapevt o maski sreče, za katero se skrivata žalost in praznina

Ugasnite medije

Če vas slabe novice, ki z njih dežujejo, spravljajo v slabo voljo, niste edini. Raziskave kažejo, da izpostavljenost negativnim informacijam slabo vpliva na mentalno zdravje. Zakaj bi ga ogrožali na takšen način? Ugasnite radio, televizijo in računalnik ter si vsaj kakšno uro na dan privoščite popoln medijski predah.

Posnemite priljubljeno glasbo

In tedaj, ko boste čutili stres in napetost, preprosto pritisnite gumb play. Študije dokazujejo, da lahko prava glasba že po nekaj minutah občutke stresa zmanjša za 65 odstotkov. Strokovnjaki za tesnobnost so celo določili pesem, ki ima pri tem največjo moč. Gre za skladbo “Weightless” izvajalca Marconi Union. Umestite jo na svoj seznam.

Prej podite v posteljo

Spanec je čudodelni eliksir, pomanjkanje tega pa na drugi strani onemogoča nadzorovanje čustev in spodbuja napetost. Da o tem, kako premalo spanja deluje na fizično zdravje, ne izgubljamo besed.

Zmanjšajte količino zaužitega alkohola

Seveda lahko kozarček rdečega pripomore k boljšemu razpoloženju. A preveč tovrstne tolažbe po napornem dnevu ali tednu ne spodbuja le mačka, temveč ogroža tudi psihično zdravje, saj povečuje napetost ter tveganje za depresijo.

Rešite se negativnih ljudi

So ljudje, ki vas znajo spraviti v dobro voljo in so takšni, ki s svojim negativizmom v vrtinec slabe potegnejo tudi vas. Ne samo, da vam gre njihovo tarnanje na živce, dokazano je, da je stres nalezljiv. Tako kot je sreča. Zato pametno izbirajte prijatelje.

Izrazite občutke

Deljenje čustev in občutkov z nekom, pa naj bodo prijetni ali manj prijetni, prav tako pozitivno vpliva na mentalno zdravje. Ne gre za tarnanje, a ko boste res slabe volje, to nekomu povejte. Govorjenje o malodušju in tesnobnosti je prvi korak k premagovanju teh občutkov.

Podarite denar dobrodelni organizaciji

Ali se v prostovoljstvo vključite kako drugače. Dokazano je, da dobra dela in skrb za pomoči potrebne krepijo pozitivna čustva ter  spodbujajo kvalitetne socialne vezi, ki prav tako dobro vplivajo na psihično zdravje ter zagotavljajo dobro počutje.

Ali storite nekaj dobrega čisto spontano

Plačajte neznancu kavo, povabite sodelavca na kosilo ali nekomu samo pridržite vrata. Celo tako drobna dejanja dokazano pripomorejo do sreče in zadovoljstva, ter preženejo stres.

Dovolite si biti žalostni

Nikoli čustev ne skrivajte v sebi. Ljudje premoremo pisano paleto občutkov in čisto vse moramo izražati. Če ste torej žalostni, vzemite robček ter jočite. Takoj boste občutili olajšanje.

Načrtujte počitnice

Sladko pričakovanje je še en dejavnik, ki znatno poveča veselje. Vseeno je, ali gre za vikend izlet ali za poletno potovanje, pomembno je, da se v mislih nečesa veselite in veste, da boste srečne ter brezskrbne dni tudi dočakali.

Pohvalite se

Notranji dialog je še en od načinov, s katerim lahko pripomorete do sreče in boljšega počutja. Če je seveda pravi in ni prežet z negativizmom. Pohvalite sebe, ko opravite dobro delo, ko se pogledate v ogledalo ali kadar dodobra izkoristite svoje sposobnosti. Tako boste izboljšali počutje, se zavedali svoje vrednosti in hkrati gradili pozitivno samopodobo.

Privoščite si oddih

Ljudje velikokrat sami sebe ženemo do nemogočih skrajnosti in se sploh ne zavedamo, da s tem ogrožamo tako fizično kot psihično zdravje. Prav je, da ste delavni, a vendar si morate privoščiti tudi počitek. Brez slabe vesti. Po njem ne samo, da boste mirnejši, tudi delo vam bo lažje steklo od rok.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)