Ne morete shujšati? Trije hormoni, ki jih je dobro preveriti

Telesna teža včasih ni odvisna od hrane in vadbe, temveč od porušenega ravnovesja hormonov.

20.9.2023 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Ne morete shujšati? Trije hormoni, ki jih je dobro preveriti

V življenje ste, da bi zmanjšali indeks telesne mase, vnesli velike spremembe in dodobra prevetrili način prehranjevanja ter začeli pridno vaditi, kljub temu se število na tehtnici po več kot mesecu dni ne premakne.

Kaj lahko se v ozadju težave skriva hormonsko neravnovesje in bi zato morali preveriti tri pomembne hormone, katerih neravnovesje teh vodi v povišano telesno težo in trdovratne kilograme.

Ščitnični hormoni

"Upočasnjena presnova in s tem trdovratni kilogrami so lahko posledica nepravilno delujoče žleze ščitnice, ki v tem primeru izloča premalo ščitničnih hormonov. Težava je pogostejša pri ženskah kot pri moških," je povedal dr. med. Andreas Eenfeldt.

"Drugi simptomi tako imenovane hipotiroze so utrujenost, stalen občutek hladu in suha koža. Oseba, ki ima te težave, se običajno ne zredi za več kot sedem kilogramov," pojasnjuje in dodaja, da se, če so kilogrami res trdovratni, obrnite na zdravnika, ki bo preveril količina hormona TSH (Thyroid-stimulating hormone). Ta stimulira delovanje te žleze.

"Lahko gre za blago hipotirozo. Če je TSH hormon na meji in menite, da vaša ščitnica zato ne deluje prav, je dobro preveriti raven prostega T4 hormona oziroma tiroksina in količino ščitničnih protiteles. Ščitnična protitelesa povzročijo vnetno reakcijo v ščitničnem tkivu, s tem vodijo v nastanek avtoimunskih bolezni žleze metuljčice.

Hormonsko neravnovesje odkrijejo krvni testi.

Če je raven tiroksina nizka, količina  protiteles pa visoka je dokaj verjetno (ne pa nujno), da bo od zaželene teže pomagala terapija s ščitničnimi hormoni. To mora v predpisati zdravnik in predpisane v nobenem primeru ne smete spreminjati sami.

Spolni hormoni

"Tudi spolni hormoni, natančnejše neravnovesje teh, lahko vplivajo na telesno težo," pravi Eenfeldt.

"Ženske, ki trpijo zaradi sindroma policističnih jajčnikov, imajo v organizmu spremenjeno raven testosterona in inzulina, kar ima za posledico povišano telesno težo, menstrualne težave, neplodnost, akne in povečano poraščenost po telesu. Prehrana z nizkim deležem ogljikovih hidratov lahko iz tega stanja pomaga."

Med menopavzo se spreminja raven estrogena, to obdobje je pogosto povezano z znižanjem hitrosti presnove in pridobivanjem maščobnih oblog okoli trebuha. Trenutne raziskave kažejo, da nadomestna hormonska terapija z estrogenom lahko pomaga pri dobivanju želene oblike telesa, je pa njen učinek minimalen in mora biti z vidika višanja drugih zdravstvenih tveganj, strogo nadzorovana.

"Pri moških od srednjih let količina testosterona postopno pada, kar je povsem običajen pojav. Včasih padec tega hormona povzroči povišanje telesne teže, natančneje, povečano količino trebušne maščobe. Blago pomanjkanje testosterona je lahko premagati z redno vadbo in jemanjem vitamina D, občutnejši padec, ki se pokaže s krvnimi testi, se zdravi z nadomestno hormonsko terapijo.

Zdravnik pri tem opozarja še na eno dejstvo: "Pametno se je zavedati, da ne morete imeti telesa dvajsetletnika, če štejete dvakrat več let. Dobro je slediti zdravemu načinu življenja, a hkrati sprejeti svoje telo takšno, kot je."

Stresni hormoni

Naslednji morebiten razlog, ki je vzrok za trdovratne kilograme, je glavni hormon stresa: kortizol.

Kadar je v telesu povišana raven tega, je izrazitejši občutek lakote, posledično se znatneje kopičijo kilogrami, zlasti v srednjem delu telesa oziroma na trebuhu. Najpogostejši vzroki povišanega kortizola so kronični stres, pomanjkanje spanca in nekatera zdravila.

"Treba je vedeti, da so najboljše rešitve v tem primeru sprostitvene tehnike in dovolj spanca. Dodatki, ki obljubljajo zniževanje kortizola v telesu, vam ne bodo pomagali pri hujšanju, če ne boste odpravili osnovnega vzroka," opozarja Eenfeldt.

Kadar višek kilogramov povzroča kortizol, se je treba težave rešiti pri koreninah, torej pri obvladovanju stresa.

V izjemno redkih primerih je za povišano raven kortizola kriv Cushingov sindrom. To je zapletena motnja delovanja žlez z notranjim izločanjem.

Nanjo nakazujejo še drugi simptomi, kot so pridobivanje maščobnih oblog okrog pasu, v zgornjem delu hrbta ter na obrazu, s testi ga lahko prepozna endokrinolog, ki predpiše primerno zdravljenje. 

Povzeto po portalu Miss7zdrava.24sata.hr

Preberite še: 7 najpogostejših razlogov za neučinkovitost prekinitvenega posta

Morda vas zanima tudi: Večina ljudi ne zaužije dovolj te pomembne, a redke snovi, vsebujejo jo jajca


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)