Kako omiliti stres v službi (in poskrbeti, da ne bo vplival na življenje doma)

Vsak je zaradi dela in na delu včasih pod stresom, ne smete pa dopustiti, da bi ta napetost v vašem življenju igrala glavno vlogo.

12.7.2023 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako omiliti stres v službi (in poskrbeti, da ne bo vplival na življenje doma)

Stresu na delu smo izpostavljeni vsi. Nešteto sporočil, poln nabiralnik elektronske pošte, telefonski klici, vprašanja sodelavcev, zahteven šef … Še bi lahko naštevali, kaj vse je krivo, da je včasih vsega skupaj preveč in je prav stres tisti, ki ogroža storilnost ter slabo vpliva na fizično in psihično zdravje.

Nemogoče se je povsem izogniti stresu, mogoče pa ga je postaviti v okvirje, znotraj katerih bo znosen in obvladljiv.

Poglejte nekaj napotkov, s katerimi mu boste lažje kos.

Prepoznajte, kako na vas učinkuje stres

Sliši se preprosto, vendar v resnici mnogi podcenjujejo vse učinke, ki jih ima stres na njihovo zdravje ter počutje.

Učinki stresa še zdaleč niso samo glavobol, razdražljivost in nespečnost. Pogosto spregledane posledice so stalna izčrpanost, brezvolja, nizka motivacija, pesimizem, spremembe v teku, prebavne težave, znojenje, pospešen srčni utrip in občutek nemoči.

Dolgotrajna izpostavljenost stresu pripelje do težkih fizičnih in psihičnih bolezni, med drugim povišuje tveganje za tesnobnost in depresijo.

Mnogi podcenjujejo vse učinke, ki jih ima stres na zdravje ter počutje.

Bodite pozorni na to, kaj vas spravlja v stres

Potem ko določite, kako se vaše telo in počutje odzivata na stres, bodite pozorni na tisto, kar te odzive povzroča.

Morda je delovno okolje ali vsakdanja vožnja na delo. Morda zadolžitve same po sebi ali kdo od sodelavcev. Morda ste preveč zasuti z nalogami, ki jim niste kos, zato ste stalno napeti.

Zapisujte si dejavnike, ob katerih občutite napetost. Natančna definicija teh je en ključnih korakov do rešitve težave.

Med zapisovanjem dejavnikov si zastavite nekaj vprašanj:

  • Kakšni so bili ob njih občutki (jeza, strah, prizadetost)?
  • Kako sem se na to odzval (sem šel še po eno kavo ali sem samo globoko dihal)?
  • Kaj še bi lahko storil (poznam dovolj tehnik za obvladovanje stresa)?

Seveda nanje tudi odgovorite.

Vzemite si čas za obnovo energije

Naj bo dan še tako naporen in poln opravil, vsak si lahko v njem privošči nekaj minut samo zase. S tem med drugim prepreči izgorelost.

Hitrih korakov, ki prinesejo vsaj malo sprostitve, je več: lahko si zavrtite priljubljeno glasbo, poslušate podkast, si pogledate zabaven video, naredite nekaj korakov po pisarni, se zazrete skozi okno … mnogo je načinov, ki vam lahko pomagajo že na delu.

Pomembno je tudi, da si vzamete del dneva, ko ne boste dosegljivi na telefon in ne drugače. Digitalna detoksikacija zvečer ali popoldne je nedvomno eden od načinov, ki pomagajo v boju s stresom.

Hitrih korakov, ki prinesejo vsaj malo sprostitve, je več.

Poglobite se v organizacijske sposobnosti

Preobremenjenost, ki vodi v stres, je včasih posledica slabe organizacije. Če ta šepa, iz opravila v opravilo skačete brez pravega sistema, na koncu ne veste, kaj je že za vami in koliko stvari vas še čaka.

Odlična rešitev v tem primeru je pisanje seznama opravil. Takoj zjutraj si napišite vsa, jih razvrstite po prioritetah in rešujte nalogo za nalogo.

S tem boste imeli občutek, da imate nad življenjem in delom nadzor, učinkovitejše premagovanje nalog vam bo zagotovilo novo motivacijo in vam pomagalo pri premagovanju stresa.

Uravnotežite poslovno in zasebno življenje

Če boste dosegljivi 24 ur na dan, boste na koncu izgoreli. Pravico si imate vzeti čas, v katerem ne razmišljate o delu in se ne ukvarjate z njim.

Zato je pomembno, da postavite jasno ločnico med poslovnim in zasebnim življenjem ter tudi v korist lažjega premagovanja stresa teh dveh nivojev ne mešate med sabo.

Obvladajte negativne misli

Kadar ste pretirano zaskrbljeni in vas stres kronično hromi, življenje kaj hitro lahko nadvladata pesimizem in negativizem.

Občutek imate, da vam nikoli ne bo uspelo, da ste nesposobni. Vendar ne bodite prestrogi do sebe. Nihče nima vedno dobrega in ne slabega dneva. Skušajte obvladati negativne misli in se ne predajajte malodušju.

S pravimi tehnikami boste na koncu vendarle lahko premagali stres, s tem se bo izboljšalo tudi počutje in spremenil pogled na svet.

Pogovorite se z nadrejenim

Podpora in razumevanje nadrejenega sta pomembna. Pogovor z njim o preobremenjenosti in zato pretiranem stresu lahko pomaga na poti premagovanja z delom povezane napetosti.

Vaš šef ne more vedeti, da ste pod pretežkim bremenom, če vsako dodatno nalogo, ki vam jo naloži, sprejmete z nasmehom in nato cele dneve delate, da bi vse, kar vas čaka, opravili.

Vsak dober vodja bo, če mu boste stisko zaupali, to upošteval in bo spoštoval vaše meje. Pogovor z njim je nedvomno ena od poti v premagovanju stresa na delu.

Vaš šef ne more vedeti, da ste pod pretežkim bremenom, če vsako dodatno nalogo, ki vam jo naloži, sprejmete.

Naj vas ne bo sram prositi za pomoč

Na delu in v zasebnem življenju. Obdajte se z ljudmi, na katere se lahko zanašate v smislu konkretne pomoči ali zgolj psihične podpore.

Prositi za pomoč pri službenih nalogah, opravilih, pri varovanju otrok, pri skrbi za dom in ni nobena sramota, je en od načinov, s katerimi je stres lažje obvladljiv.

Ne obremenjujte se z govoricami

Na delovnem mestu enkrat pogosteje drugič redkeje prihaja do konfliktov, ti konflikti so velikokrat vir govoric, podtikanj in neresničnih informacij.

V vsakem primeru se jim izogibajte. Med pogovori se držite pomembnih ali zabavnih tem, ki nikomur ne škodujejo, izpostavljajte pozitivno in se izogibajte sodelavcem, ki so nagnjeni k opravljanju ter v vsem in vsakomer vidijo le nekaj slabega.

Poskrbite zase

Stvari, ki jih počnete z namenom skrbeti zase, so nepogrešljiva sestavina življenja. Kajti le z njimi boste preprečili, da bi stres povsem nadvladal vaše življenje.

Torej: vzemite si dovolj časa za spanec, za zdrave in uravnotežene obroke, za telesno aktivnost in za zabavo.

Menite, da za vse to nimate časa? Spomnite se, da boste le tako lahko učinkovito opravljali vse, kar vam nalaga življenje, torej je vložek v skrb zase tudi vložek v višjo storilnost.

Vzemite si dovolj časa za spanec, za zdrave in uravnotežene obroke, za telesno aktivnost in za zabavo. Natalia Deriabina/Gettyimages

Spoznajte tehnike sproščanja

Namenoma kdaj upočasnite življenjski ritem in ubežite primežu naglice.

Spoznajte tehnike, s katerimi bo stres lažje premagljiv in obvladljiv: meditacija, dihalne tehnike in druge oblike sproščanja so pri tem ne zgolj dobrodošle, temveč tudi nepogrešljive.

Pozabite na perfekcionizem

Vaša predstavitev mora biti natančno takšna, kot ste si jo zamislili, in če vam zadeve pri pripravi ne gredo od rok, vas nadvlada panika.

Prav je, da imate visoke kriterije, a treba je vedeti, da pretiran perfekcionizem ni vir uspeha, temveč nepotrebnega stresa.

Konec koncev ste tudi vi samo človek in včasih pač ne zmorete v projekt ali del projekta vložiti toliko energije, truda in časa, da bi bil popoln, je pa še vedno dober.

Pojdite na dopust

Imeti priložnost za nekaj dni povsem pozabiti na službene obveznosti, je najboljša tehnika obrambe pred stresom na delovnem mestu.

Ni treba, da potujete okoli sveta ali obiskujete luksuzne turistične resorte, počitnice so lahko počitnice tudi na domačem vrtu.

Pomembno je, da si jih vzamete  in si med njimi naberete novih moči.

Imeti priložnost za nekaj dni povsem pozabiti na službene obveznosti, je najboljša tehnika obrambe.

Poiščite pomoč

Občutek preobremenjenosti na delu je povsem upravičen razlog za obisk terapevta.

Z njegovo pomočjo boste lažje izluščili, kje natančno se skrivajo vzroki za preobremenjenost in katere strategije za premagovanje stresa so v vašem primeru najboljše.

Povzeto po portalu Healthline.com

Preberite še: Mnenje strokovnjakov: To so kraji za najbolj sproščujoče počitnice

Morda vas zanima tudi: Psihologinja Aleksandra Meško: Te simptome vzemimo kot signal, da smo preobremenjeni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)