Mnenje strokovnjakov: To so kraji za najbolj sproščujoče počitnice

Počitnikovanje na določenih kotičkih našega planeta prinaša dolgoročne sprostitvene učinke.

1.6.2023 ob 6:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Mnenje strokovnjakov: To so kraji za najbolj sproščujoče počitnice

Počitnice imajo svoj namen: pomagajo nam zbežati od rutine, zagotavljajo predah pri delu, sproščajo in kot kažejo nekatere raziskave, redne počitnice celo podaljšujejo življenje.

"Že samo načrtovanje dopusta navdaja z zadovoljstvom in pričakovanjem nečesa prijetnega, kar blagodejno vpliva na počutje. In ko do počitnic končno pride, zagotavljajo pozitivno energijo, odženejo stres in ustvarjajo lepe spomine," je povedala psihologinja Carla Manly.

Res je, sleherni odmik od vsakdana prinaša takšne učinke, imajo pa nekateri počitniški kraji z vidika sprostitve in premagovanja stresa prav posebno moč.

Katere so te destinacije? Posejane so po vsem svetu.

Okinava, Japonska

Shinrin-yoku je originalno poimenovanje za gozdno kopel. Koncept je preprost: obdani z gozdnimi drevesi, zvoki, vonjavami ter združeni z naravo lahko sredi bogatega rastja doživimo čisti zen.

Zamisel je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja predstavilo japonsko ministrstvo za kmetijstvo, ribolov in gozdarstvo, v deželi vzhajajočega sonca se je odlično prijela in tam imajo več gozdov, ki so namenjeni prav gozdni kopeli.

Ti so tudi na polotoku Okinava. In zakaj je ta tako poseben? Zato, ker sodi v tako imenovano modro cono, torej cono, kjer so prebivalci znani po odličnem zdravju ter dolgem življenju.

Ker sledijo zdravemu načinu prehrane, ker se veliko gibljejo in ker na prvo mesto postavljajo izogibanje stresu z različnimi tehnikami.

Ena od njih je gozdna kopel, druga pristni družabni stiki. Izkušnje, ki bi jih nabrali tam, bi zagotovo lahko v namen sproščanja uporabljali tudi po vrnitvi domov.

Grindavik, Islandija

Z neštetimi slapovi, neokrnjeno naravo, prostranimi ledeniki, vročimi gejzirji in drugimi naravnimi znamenitostmi je Islandija priljubljena počitniška destinacija, za katero zanimanje vse bolj narašča.

Ena od tamkajšnjih znamenitosti je kraj Grindavik. To je vasica, od letališča Keflavik oddaljena 20 minut vožnje, najbolj privlačna atrakcija tam pa je naravni sprostitveni center Modra laguna (Blue Lagoon), katerega sestava vode je edinstvena in je ni mogoče najti nikjer drugje na svetu.

Učinkovine v njej blagodejno vplivajo na kožo in zavirajo nadležne akne ter omilijo luskavico.

Namakanje v topli vodi sredi narave prinaša tudi sprostitvene učinke, med drugim blaži bolečine v mišicah, depresijo, tesnobnost, stres in pomaga pri motnjah spanja.

James Meecham/Gettyimages

Helsinki, Finska

Glede na podatke raziskovalno-analitičnega centra Gallup, natančneje, njihovega poročila o sreči iz marca 2023, prebivalci glavnega mesta Finske med vsemi Zemljani občutijo najmanj stresa. Finci se prav tako že več let uvrščajo med najbolj srečne prebivalce našega planeta.

Strokovnjaki domnevajo, da je vir njihove sreče zatekanje k naravi, počasnejši življenjski slog in uporaba različnih sprostitvenih tehnik.

Približno 75 odstotkov Finske prekrivajo gozdovi, tam je skoraj 200.000 jezer in izjemno naravo okolje pripomore k dobremu počutju prebivalcev ter obiskovalcev te dežele.

Zelena in modra barva, ki obdajata tudi Helsinke, pri prebivalcih tega mesta vodi v manjšo uporabo antidepresivov, pomirjeval, zdravil za zdravljenje astme in za uravnavanje krvnega tlaka, je pokazala letos opravljena raziskava.

Bali, Indonezija

Otok peščenih plaž, bujnega pragozda in vulkanov, Bali ponuja izjemno pestrost z vidika rastlin, živali in drugih naravnih danosti, s tem pa nemalo priložnosti za tako imenovano ekoterapijo, prakso, ki poudarja zdravilno moč narave.

Leta 2022 opravljena raziskava je denimo pokazala, da počitnice na tem tropskem otoku dejansko pozitivno vplivajo na duševno zdravje.

Tudi zato, ker je tam mnogo energijskih točk, ki so jih izkoriščala že starodavna ljudstva, o čemer pričajo številni templji, piramide in drugi ostanki preteklosti.

Las Catalinas, Kostarika

Raziskava iz leta 2013 je odkrila, da so ljudje najsrečnejši, kadar bivajo blizu oceanov. Več prej in kasneje opravljenih študij je potrdilo, da modra barva izjemno pozitivno vpliva na počutje.

Vsaka obala ima takšen učinek, vendarle pa je majhno mestece Las Catalinas nekaj posebnega in na dobro počutje vpliva tudi zato, ker v njem ni avtomobilov in obiskovalci ter prebivalci lahko peš ali s kolesom raziskujejo vsak kotiček.  

S tem doživljajo manj stresa, niso izpostavljeni naglici in lažje vzpostavljajo pristne medosebne stike.

Rani Zerafa/Gettyimages

Sedona, Arizona

S peščenimi klifi, rdeče-zeleno pokrajino in modrim nebom je Sedona kraj za vsakogar, ki bi se rad tako ali drugače vrnil nazaj k naravi. Zlasti je očarljiva ponoči, saj sodi med le 36 destinacij na svetu, ki ponujajo izjemen pogled na nočno temno nebo in mlečno cesto.

Zahvala temu gre nizki stopnji onesnaženosti, ki je povezana z manj stresa, boljšim počutjem in boljšim zdravjem.

Sedono, tako kot Bali, pokrivajo mnoge energijske točke, ki jo so jih poznali že prvotni prebivalci Združenih držav Amerike. Gre za tako imenovane energijske vrelce z močnim učinkom na zdravje in počutje.

Exuma, Bahami

Exuma je eden od več  kot 360 otokov Bahamov. Slovi po najbolj čistih in turkizno modrih oceanih, v katerih je mogoče preživljati neskončne ure in občutiti blaginjo delovanja modrine in vode na telo ter dušo.

Stik telesa z vodo namreč pomirja in niža krvni tlak, upočasni dihanje, prežene stres, tesnobnost in slabo počutje nasploh.

Še nekaj: prav na tem otoku je slavna plaža pujsov, ki se kopajo v morju. In dokazano je, da druženje z živalmi pomirja.

Južna Ibiza, Španija

Španska Ibiza je res znana po divjih zabavah ob plesni glasbi, ponuja pa tudi mirnejše okolje, idealno za sproščujoči oddih.

Bolj umirjen del otoka je na jugu. Jugovzhodna obala Ibize je znana po mitološki apnenčasti skali Es Vedrà, ki se dviga iz morja in je en najbolj magnetnih krajev na svetu.

Anja Cotar/Gettyimages

Zmede lahko celo ptice in pokvari kompase. Legenda pravi, da predstavlja vrh potopljenega mesta Atlantide, prav magnetno sevanje ustvarja zdravilno okolje.

Jugovzhodno leži Las Salinas, ki je pod zaščito UNESCA. Izjemno slana voda v tamkajšnji laguni omogoča lebdenje na površini, pomaga do lepše kože, spodbuja krvni pretok in sprošča.

Območje je posebno še zaradi rožnatega jezera Torrevieja (in njegovih jat rožnatih flamingov). Voda v njem je bogata z minerali in ima zdravilno moč.

Povzeto po portalu The Heathy.com

Preberite še: Čudovite plaže na Jadranu, kjer ni prevelike gneče

Morda vas zanima tudi: Vikend pobeg: Pula z okolico in dih jemajoči Brioni, ki jih je ljubil Tito


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)