Počitnice 2023: kam potujemo letos in kako so nekateri tvegali (ter ostali brez dopusta ali ga preplačali)

Povpraševanje po počitnicah letos narašča in celo presega tistega iz predkoronskih časov. Preverili smo, kam potujete letos na dopust tako za prvi maj kot poletnega in ali se obetajo v ponudbi tudi potovanja za samske.

19.3.2023 ob 6:11 | Foto: Pixabay

Slika avtorja - Aleksandar  Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Počitnice 2023: kam potujemo letos in kako so nekateri tvegali (ter ostali brez dopusta ali ga preplačali)

Lani poleti sedimo na zajtrku v nekem obmorskem španskem hotelu, ko v jedilnico prispe gruča ljudi. Kakšnih 40 jih je bilo, tako moških kot žensk in bili so precej pisanih let.

Zanje so sestavili več miz, da bi si lahko sedeli čim bliže. Vsi smo pogledovali, kaj se dogaja, dokler nam nekdo iz skupine ni povedal, da gre za, če se dobro spomnim, švicarsko turistično agencijo, ki je organizirala dopust za samske vandranja željne ljudi.

Tako so dobili možnost potovanja, druženja, poglabljanja prijateljskih odnosov, odprta pa je bila tudi možnost za spoznavanje morebitne nove ljubezni.

Glede na to, da se je po zadnjih dostopnih podatkih slovenskega statističnega urada leta 2021 sklenilo 5916 zakonskih zvez, zabeleženih pa je bilo 2322 razvez (skoraj 40 odstotkov zakonov je po statistiki razpadlo), se zdi, da organiziranje takšnih potovanj pravzaprav niti ni nesmiselno.

Mogoče pa na naslednjem izletu spoznate ljubezen vašega življenja.

Slovenske turistične agencije za samske?

Pri slovenskih turističnih agencijah smo preverili, ali imajo v ponudbi izlete za samske. "Potovanj za samske nimamo, bi bilo pa zanimivo tudi kaj takšnega," odgovarja Nataša Jeza Kotnik iz Sončka.

Jože Režonja iz Relaxa pravi, da je praktično vse izlete možno rezervirati tudi samo za eno osebo. Tukaj pa nastopi težava, saj je za enoposteljno sobo treba doplačati, kar je sicer tudi javno objavljeno.

"Prav samo za samske specifičnega izleta ni, se pa potrudimo, da vedno v ponudbo vključimo tudi informacijo o doplačilu, če potuje ena oseba sama. Kadar gre za potovanja, to pomeni doplačilo za enoposteljno sobo, saj za ostale stvari v programu ni treba doplačevati glede na eno osebo."

Ponudbe je precej, le izbrati morate pravo.

Vroče destinacije

Ko smo že bili na vezi s turističnimi agencijami, smo preverili, kam bomo letos potovali Slovenci in koliko vas bo to stalo. Zanimala sta nas tako prvi maj kot poletni dopust.

Za 1. maj so aktualni slovenska obala in terme, Hrvaška, Turčija, Egipt, Zanzibar, Dubaj, New York, njihove izkušnje razkriva Režonja.

"Praktično po vsem svetu. Zelo priljubljeni so naši prvomajski klubi po Jadranu. Prav tako je ogromno povpraševanj za raziskovanje Združenih Arabskih Emiratov, Tenerifa in različnih eksotičnih destinacij."

Ležanje na plaži in s čivavo na straži ali kako že gre tista slovenska pesem?

"Cena je popolnoma odvisna od destinacije, tipa prevoza, namestitve, storitve in kategorije," pravi.

Tako je mogoče nekam odpotovati že za 150 evrov na osebo, pa tudi za tri tisoč, čisto odvisno od tega kam in kaj si nekdo želi. Tudi poleti so aktualne podobne destinacije.

Medtem pa ugotavljajo, da se povpraševanje iz leta v leto povečuje: "Zanimanja je več, presegajo se predkoronski časi. Smatramo, da so ljudje v času korone pogrešali potepanja po svetu in poskušajo sedaj več trenutkov izkoristiti za krajše in daljše oddihe."

Povečuje se tudi povpraševanje bo bolj luksuznih počitnicah.

Luksuznih počitnic vse več

Če so za Slovence včasih govorili, da na dopust s seboj odnesemo tudi žakelj krompirja, se očitno od tega stereotipa počasi oddaljujemo.

Nekaj več zanimanja namreč zaznavajo tudi na področju bolj luksuznih počitnic. Govorimo o destinacijah, kot so Maldivi, Sejšeli, Združeni arabski emirati in podobno.

Cene za takšna potovanja se začnejo pri 1500 evrih na osebo, navzgor pa omejitve praktično ni, pravi Režonja.

Tveganje se ne splača vedno

Ponudniki ugotavljajo, da je zanimanja zelo veliko. Nekateri so v časih, ko je razsajal koronavirus, dopuste raje rezervirali v zadnjem hipu, a mnogi so zaradi te odločitve ostali brez želenih počitnic ali pa so jih preplačali.

Jeza Kotnik poudarja, da imajo letos veliko povpraševanje po Hrvaški, ki je odprla meje z Evropo in tako postala še bolj zanimiva velikemu turističnemu potencialu.

Med Slovencem zanimivejšimi destinacijami izpostavlja še Grčijo, pravzaprav njene otoke. Največ se jih odloči za Kreto.

Izbire je veliko, omejujeta pa vas zgolj čas in pa denar.

Preberite še: Maja Golob: »Ne čakajmo na druge – mi smo ti drugi«.

Morda vas zanima tudi: Toliko skodelic kave na dan koristi našim možganom.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)