Dela prosti dnevi v letu 2023 (in kako najbolje koristiti dopust)

Kar enajst od trinajstih dela prostih dni je med tednom. Če jih pametno povežete z letnim dopustom, boste imeli prostih dni zelo veliko.

6.1.2023 ob 8:54 | Foto: GettyImages | Avtor: P. Pa.

Dela prosti dnevi v letu 2023 (in kako najbolje koristiti dopust)

V letu 2023 so dela prosti dnevi razporejeni tako, da jih je kar enajst med tednom, le dva pa padeta na konec tedna. V letu, ki se izteka, je bilo dela prostih dni med tednom le osem.

Enajst od trinajstih dela prostih dni je med tednom, dva, sicer dela prosta dneva, pa sta v letu 2023 na nedeljo, in sicer 1. januar in dan državnosti (25. junij).

Dela prosti dnevi v letu 2023

 • 2. januar (ponedeljek)
 • 8. februar, slovenski kulturni praznik Prešernov dan (sreda)
 • 10. april, velikonočni ponedeljek
 • 27. april, dan upora proti okupatorju (četrtek)
 • 1. maj, praznik dela (ponedeljek)
 • 2. maj, praznik dela (torek)
 • 15. avgust, Marijino vnebovzetje (torek)
 • 31. oktober, dan reformacije (torek)
 • 1. november, dan spomina na mrtve (sreda)
 • 25. december, božič (ponedeljek)
 • 26. december, dan samostojnosti in enotnosti (torek)

Kako pa kaže s šolskimi počitnicami v letu 2023?

Zimske počitnice so v tem šolskem letu načrtovane nekoliko prej kot običajno.

Od 30. januarja do 3. februarja bodo na zimskih počitnicah učenci z območja jugovzhodne Slovenije (razen občin Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel), koroške, podravske, pomurske, savinjske in posavske statistične regije)

Teden kasneje, od 6. februarja do 10. februarja, pa bodo na počitnicah učenci gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske statistične regije ter občin jugovzhodne Slovenije: Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel.

Naslednje počitnice bodo od  27. aprila –2. maja (četrtek – torek), poletne počitnice pa se začnejo 26. junija in se, kot običajno, končajo 31. avgusta.

Kako najbolje izkoristiti letni dopust? 

Ker je veliko dela prostih dni tokrat med tednom, lahko s pametnim koriščenjem letnega dopusta pridobite veliko.

Prvo takšno priložnoist boste imeli že na začetku februarja, ko osmega praznujemo kulturni praznik (v tem tednu so za en del države tudi šolske zimske počitnice).

Če bi letni dopust koristili v tem tednu, bi porabili štiri dni, prosti pa bi bili kar devet dni (če prištejemo oba vikenda).

Naslednja priložnost za daljši oddih se vam obeta med prvomajskimi počitnicami. 27. april, ki je dela prost dan, pade letos na četrtek.

Če letni dopust koristite v petek, 28. aprila, ste prosti najmanj do torka, ko bo na koledarju 2. maj. Lahko pa si privoščite podaljšan oddih in ste ob uporabi še treh dni letnega dopusta prosti kar enajst dni – od 27. aprila do 7. maja. 

Avgusta si boste lahko s koriščenjem enega dneva dopusta med 12. in 15. avgustom privoščili podaljšan vikend, saj dela prosti dan pade na torek.

Na roko nam bodo šle tudi jesenske počitnice, ko dela prosta dneva padeta na torek in sredo. Ob koriščenju treh dni dopusta, ste tako lahko prosti devet dni (če upoštevamo oba vikenda).

Kar se dela prostih dni tiče, nam bo naklonjen tudi mesec december, saj 25. in 26. december padeta na ponedeljek in torek. Ob koriščenju treh dni dopusta in ob dejstvu, da sta dela prosta dneva tudi 1. in 2. januar, to pomeni, da ste lahko doma v kosu kar 11 dni.

Preberite še: Zakaj so nekateri srečni, drugi pa ne? Psiholog razkriva, od česa je sreča najbolj odvisna

Morda vas zanima tudi: Zakaj je laganje partnerju glede denarja slabše od varanja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)