Zakaj ste med menstruacijo vedno lačni (in kaj lahko storite glede lakote)

Za to, da vas v tistih dneh velikokrat ujame nepremagljiva lakota, so krivi hormoni.

24.10.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj ste med menstruacijo vedno lačni (in kaj lahko storite glede lakote)

Nedvomno ste se tudi sami že znašli v situacij, ko nikakor niste mogli iz misli pregnati sladke čokolade ali hrustljavega krompirčka. Najbrž ste opazili tudi, da se je takšnim ali drugačnim pregreham najtežje upreti v dneh pred in med samo menstruacijo.

Če ste se vprašali, zakaj je prav tedaj hrana tako pogosto v vaših mislih, Cosmopolitan najprej pomirja, da je to povsem običajen pojav, za katerega je zaslužno dogajanje v vašem telesu.

Krivi so hormoni

"Nič nenavadnega ni, da je v dneh pred in med samo menstruacijo lakota izrazitejša," je povedala Shahzadi Harper, strokovnjakinja za žensko prehrano. Odgovor, zakaj je temu tako, pa se skriva, uganili ste, v hormonih.

"V telesu tedaj naraste količina progesterona, ki je dominanten ženski spolni hormon v prvem delu ciklusa, raven estrogena pa je nižja. Zato ste v tistih dneh tudi bolj utrujeni in spremenljivega razpoloženja," je pojasnila strokovnjakinja in dodala:

"Če vam zaprija prigrizek, si ga privoščite brez slabe vesti. Svojim strankam svetujem, naj ignorirajo občutek krivde, ker pojedo več, kot sicer. Naj se pocrkljajo in naj ne razmišljajo preveč o tem, kaj in v kolikšnih količinah roma v njihova usta.

 

V dneh pred in med menstruacijo res ni treba dodatnega stresa izzvati zgolj zato, ker se ne morete upreti dobrotam. Pozorni bodite le, če se povišana potreba po hrani pojavlja skozi celoten menstrualni cikel. V tem primeru je neustavljiva lakota morda posledica preveč aktivne ščitnice in bi morali o tem obvestiti zdravnika."

Prigrizki, ki blažijo menstrualne sindrome

Torej, prigrizki tik pred in med menstruacijo so dopustni, s čimer se strinja tudi prehranska strokovnjakinja Valerie Agyeman:

"V fazi pred menstruacijo se odebelijo stene maternice. To je obdobje, ko telo potrebuje več energije in hranil, ki olajšajo omenjeni proces. Povsem običajno je, da ženskam dišijo maščobe in ogljikovi hidrati, ki blažijo tudi predmenstrualni sindrom."

Agyemanova nadaljuje, da obstajajo  določena živila, ki dejansko omilijo tegobe, katere se sicer pojavljajo pred in med menstruacijo, kot sta denimo padec energije in spremenljivo razpoloženje.

"To je veliko manj izrazito s primerno prehrano vse dni v mesecu. Na jedilnike vključite cela žita, sveže sadje in zelenjavo, beljakovine, semena, oreščke in podobna živila. Malice naj denimo sestavljajo humus, polnozrnati krekerji, skuta, sir, kokice, jabolka, kikirikijevo maslo, grški jogurt z medom in borovnicami."

Kaj pa natančno v tistih dneh?

"Nič ne bo narobe, če boste posegli po zavoju keksov. Poslušajte telo in se razvajajte. Nikar se ne odrekajte jedem, ki vam dišijo in ne stradajte telesa, saj prav to velikokrat vodi v prenajdenaje, krivdo in še več omejevanja ter na drugi strani večjo željo po hrani. Padete v začarani krog, ki ga je težko presekati," se strinjata strokovnjakinji in svetujeta:

"Ko vas popade lakota, se vprašajte, kaj vam resnično diši. Če je to čokolada, jejte čokolado. Počasi, z užitkom in uživajte v njenem okusu ter teksturi. Brez občutka krivde."

Res balzam za ušesa …

Preberite še: Največja zmota o ženskem menstrualnem ciklu

Morda vas zanima tudi: Menstruacijski cikel bi morale razumeti in uporabiti sebi v prid


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)