Najpogostejši razlogi za zatekanje nog (in kaj lahko storite)

Zatekle noge se včasih pojavijo pri povsem zdravih posameznikih, včasih pa nakazujejo na resne težave z zdravjem.

8.6.2023 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Najpogostejši razlogi za zatekanje nog (in kaj lahko storite)

Zatekanje nog je neprijetno, saj otežuje gibanje, nošenje nekatere obutve in prinaša še druge težave. Največkrat je zatekanje nog povezano z nosečnostjo, ko se v telesu zadržuje več tekočine, lahko je posledica dolgotrajnega stoječega položaja ali sedenja, včasih nastopi kot stranski učinek jemanja določenih zdravil ali je simptom nekaterih bolezni.

Če gre zgolj za zatekanje, ga je mogoče odpraviti z nekaj preprostimi načini, se pa je treba prepričati, da vzrok zanj ne tiči v resnejši težavi z zdravjem. Kateri so najpogostejši razlogi za zatekanje nog?

Prekomerno zadrževanje vode v telesu

Prekomerno zadrževanje tekočine se praviloma pojavi v določenem delu telesa, tudi v rokah ali na obrazu. Kadar težave predstavlja v nogah, so simptomi najizrazitejši po dolgem potovanju z letalom, med dolgim stoječim ali sedečim položajem, včasih do zatekanja zaradi pretiranega zadrževanja vode v telesu pride med ali pred menstruacijo.  

Praviloma zvodeni samo od sebe in se lahko, zlasti pri daljši neaktivnosti, pojavi tudi pri povsem zdravih osebah.

Poškodba

Več kot očitno je, kdaj je zatekanje noge posledica poškodbe. Težava se namreč tedaj pojavi le v eni okončini in jo velikokrat spremlja bolečina.

Do zatekanja pride zaradi poškodbe čvrstega, a fleksibilnega tkiva, največkrat gležnja ali stopala, na prizadeti del pride več krvi, kar naj bi pospešilo celjenje poškodbe. Če na nogo ne morete stopiti in je na pogled nenavadne oblike, obiščite zdravnika.

Limfedem

To je stanje, ki se najpogosteje pojavi po odstranitvi ene ali več bezgavk. Neredko se limfedem pojavi pri osebah, ki so deležne terapije ob zdravljenju raka. Telo težje izloča primerno količino tekočine, ta se zato zadržuje v telesu in povzroča zatekanje nog.

Limfedem je lahko tudi posledica poškodovanega limfnega sistema, včasih gre za prirojeno stanje. Eden od načinov za blaženje tega je nošenje kompresijskih nogavic ali povojev, ki stiskajo prizadeti ud, pomaga masaža, ki spodbuja izločanje tekočine iz telesa.

Težave s srcem

Do zatekanja nog lahko pride, kadar srce ne zmore prečrpati toliko krvi, kot bi je moralo, kri se zato zadržuje v nogah in stopalih.

Zatekle noge so eden od simptomov srčnega popuščanja pa tudi drugih težav s tem organom, na kar opozarja še nelagodje med ležanjem na hrbtu, neobičajen ritem bitja srca in hitra zadihanost. V vseh teh primerih je treba poiskati zdravniško pomoč.

Težave z ledvicami

Naloga ledvic je čiščenje krvi in izločanje strupenih snovi iz telesa. Kadar je njihovo delovanje moteno zaradi različnih bolezni, denimo sladkorne bolezni ali visokega krvnega tlaka, v telesu ostane več natrija, zaradi tega telo zadržuje več vode in pride do zatekanja gležnjev ter stopal.

Kako omiliti zatekanje nog?

Če ni v ozadju resnejša težava, je zadeva dokaj preprosto rešljiva. Noge med ležanjem dvignite višje od srca, med spanjem lahko podnje položite blazino.

Druga rešitev je nošenje kompresijskih nogavic, ki stisnejo noge in pripomorejo k boljšemu razporejanju tekočin po telesu.

Julie AlexK/Gettyimages

Če so zaradi zatekanja noge boleče, so priporočljivi hladni obkladki.

Če dolgo sedite, večkrat vstanite in naredite nekaj korakov ali počepov, med sedenjem ne imejte prekrižanih nog in gibajte s stopali.

Kdaj k zdravniku?

Kadar težava kljub prej omenjenim ukrepom ne izgine, obiščite zdravnika. Zlasti, če na otečenem mestu po pritisku ostane udrtina. Prav tako obiščita zdravnika, če oteklino spremlja močna bolečina ali oteženo dihanje in če menite, da je zatekanje posledica jemanja določenega zdravila.

Povzeto po portalu webmd.com

Preberite še: 5 stvari, ki jih moraš vedeti, preden greš na brazilsko depilacijo

Morda vas zanima tudi: To je zelišče, ki pomirja in izboljšuje kakovost spanca


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)