Najboljša poza za sproščanje

Spoznajte položaj v jogi, ki premaguje tako napetost v vratu, kot predmenstrualni sindrom.

28.1.2016 ob 2:00

shutterstock_363953966.jpg

Da ima joga pozitivne učinke tako na dušo kot na telo, najbrž ni potrebno posebej poudarjati. In če menite, da je za vas prezahtevna, naj vas takoj potolažimo. Nekatere poze so resnično povsem preproste, a še kako učinkovite. 


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Preprosto, a učinkovito

Ena od njih je tako imenovana polsveča ali viparita karani. Prav ta namreč blagodejno vpliva na tesnobo, na prebavne motnje, na glavobol, na nespečnost, na migrene in celo na blago depresijo. Poleg tega lajša tegobe predmenstrualnega sindroma in menopavze ter blaži menstrualne krče.

Ob tem odpravlja težave z nogami. Zlasti pri ljudeh, ki na delu veliko stojijo ali sedijo in imajo zato občutek težkih nog. V njih blaži krče in jim rahlo zateguje mišice, hkrati pa ta položaj celotnemu telesu zagotavlja vitalnost ter pomirja um.

Udobno se namestite in se nekaj minut sproščajte v tej pozi.

Kako jo izvajati

Usedite se čim bližje steni, tako da boste obrnjeni proti njej. Ulezite se na hrbet in ob steni dvignite noge, nekoliko razmahnite stopala in sprostite mišice. Roke odmaknite od telesa, dlani obrnite navzgor in se sprostite. Zamižite in se osredotočite na dihanje. Tega lahko nadzorujete tudi tako, da na trebuh položite eno dlan in opazujete, kako se med pravilnim dihanjem premika trebuh.

Skušajte sprostiti vse mišice telesa, oči imejte zaprte, če v spodnjem delu hrbta čutite nelagodje, pod njega položite odejico ali brisačo.

Pazite, da bo hrbet s celo površino na tleh. Tako ostanite 20 minut, nato pa počasi pokrčite kolena in se ulezite na desni bok. Pokrčeni na tleh ostanite še nekaj minut, nato pa z vajo zaključite, počasi vstanite in uživajte v njenih učinkih. 

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)