23.11.2016 ob 9:40
Sir imate radi, vendar si ga privoščite z malce slabe vesti, saj naj bi bil zaradi znatne vsebnosti maščob in soli zdravju, zlasti pa srcu, neprijazen. A kot se je izkazalo v študiji, katere rezultate so objavili v publikaciji British Journal of Nutrition, je neizpodbitno dejstvo, da je ta mlečni izdelek v resnici srcu prijazen.
Več namigov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.
Strokovnjaki z univerze Penn State so namreč preučevali učinke sira na srce in ožilje ter dokazali, da so snovi v mlečnih izdelkih, zlasti pa v siru, naši neutrudni črpalki prijazni, saj mlečne beljakovine in maščobe spodbujajo krvni pretok, ter tako blagodejno vplivajo na srce in krepijo zdravje ožilja.
To pa ni edina dobra novica. Ker je znano, da sir vsebuje znatno količino soli in s tem natrija, naj bi prav ta izničil pozitivne učinke mleka. Da bi to ovrgli ali dokazali, so raziskovalci sodelujoče v študiji razdelili v dve skupini. Tisti v prvi so vsak dan jedli sir, oni v drugi pa so enako količino soli zaužili s pomočjo hrustljavih slanih prestic.
--> Tu najdete recept za fritato z gobami, špinačo in feta sirom.
Rezultat: pri posameznikih, ki so jedli omenjeni mlečni izdelek, je krvni tlak ostal nespremenjen. Očitno gre res za zdravo kombinacijo hranil, zato naslednjič, ko vam bo zadišal košček sira, nikar več ne oklevajte. Privoščite si ga. Tudi zdravju srca v prid.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar