Najboljša in najslabša hrana za vašo vagino

Če ste se slučajno kdaj spraševali.

16.9.2017 ob 5:10

dekle.jpg

Verjeli ali ne, določena živila še kako pozitivno vplivajo na vaše intimno zdravje. Na drugi strani so tista, ki ga ogrožajo. Poglejte, kaj jesti za zdravo vagino in čemu se prav s tem namenom izogibati.

Več uporabnih namigov najdete na Facebooku.

Navadni jogurt

Prehranska vrednost jogurta presega kalcij in beljakovine. Gre namreč za probiotično živilo, kar pomeni, da je v njem veliko telesu prijaznih bakterij. "Večina navadnih jogurtov vsebuje bakterijo, imenovano Lactobacillus acidophilus , ki pomaga vzdrževati naravno pH vrednost vagine ter jo s tem ščiti pred glivičnimi okužbami," pravi Alyssa Dweck, ginekologinja in porodničarka iz New Yorka. Tudi druga fermentirana živila, kot so kislo zelje, kefir, kombuša ter podobna pomagajo ohranjati zdravo pH vrednost intimnih predelov. Probiotiki so nedvomno zdravi.

Koncentriran brusnični sok

Najbrž ste že slišali, da je s pitjem brusničnega soka mogoče preprečiti okužbe urinskega trakta, vendar ta ni tako zdrav, kot si večina misli. Tistim, ki so namreč na voljo na trgovskih policah, je pogosto dodanega veliko sladkorja. "Če ste pogosto žrtev vnetja sečil, raje izberite koncentriran brusnični sok," svetuje Dweckova.

V brusnicah je prisotna snov, ki v mehurju ustvari posebno oblogo in tako poveča odpornost sečil na bakterije, ki so najpogosteje odgovorne za vnetja, sej se ne morejo ugnezditi v njegove stene, temveč se izločijo z urinom.

"Pogosteje, kot boste pili brusnični sok, manjša možnost bo, da se bodo v mehurju namnožile nadležne bakterije, med katerimi je na prvem mestu E-coli, in povzročile vnetje, ki se odraža s pekočim občutkom med opravljanjem male potrebe in z bolečinami v sečnih organih," je prepričana ginekologinja.

Voda

"Primerna hidratacija telesa zagotavlja energijo in zdrav pretok krvi. Prav tako pa pozitivno vpliva na ženske intimne organe," meni strokovnjakinja, ki vsem ženskam priporoča vsaj osem kozarcev vode na dan.

Ingverjev čaj

Študija, katere izsledke povzema časopis Journal of Alternative and Complementary Medicine je pokazala, da je ingver pri premagovanju menstrualnih bolečin prav tako učinkovit, kot protibolečinske tablete, denimo ibuprofen.

Čeprav je bila izvedena s pomočjo kapsul, lahko pomaga tudi ingverjev čaj: dve žlički sveže naribanega ingverja dodajte skodelici vroče vode, počakajte pet minut in popijte sveže pripravljeno pijačo.

Soja

Soja in izdelki iz nje vsebujejo snovi, ki v telesu posnemajo delovanje hormona estrogena. Po besedah Dweckove sicer znanstvenih dokazov za to še ni, a vendar nekateri strokovnjaki menijo, da ima rastlinski estrogen na intimne predele podoben učinek, kot estrogen, ki ga proizvaja žensko telo: predvsem varuje vagino pred suhostjo, ki je pogosto posledica hormonskega neravnovesja. Če se soočate s to težavo, bi morda morali razmisliti o tem, da bi na jedilnik večkrat umestili sojo.

Slaščice

Res je, malo temne čokolade vam bo pomagalo premagati predmenstrualni sindrom, a na splošno velja, da pretiravanje s sladkorjem ni vagini prijazno. "Ljudje, ki jih pogosto pestijo glivične okužbe, bi morali omejiti količino zaužitega sladkorja, tudi sadnega, saj ta spodbuja razmnoževanje glivic na intimnih predelih," pojasnjuje Leena Nathan, ginekologinja iz medicinskega centra univerze Kalifornija. Vaginalni izločki namreč zaradi sladkih jedi vsebujejo več sladkorja, s tem se ustvari idealno okolje za pretirano razmnoževanje glivic.

Alkohol

"Tako kot sladkor, tudi alkohol v telesu tvori idealne pogoje za razvoj glivic," pravi Dweckova. Poleg tega okrepi menstrualne krče. Občasna zdravica ne bo škodovala, a pretiravanje z alkoholom tudi glede zdravja intimnega področja nikakor ni na mestu.

Tudi zato, ker študije dokazujejo, da je prekomerno uživanje alkoholnih pijač povezano z višjim tveganjem za raka dojk.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)