Najboljša dieta za vaš značaj

V skrbi za lepo telo boste uspešnejši, če načina prehrane ne boste prilagajajli najnovejšim trendom, temveč vašim značajskim lastnostim.

10.6.2018 ob 4:13

zenska_hrana_solata_zdravo_micna.jpg

Ketonska, paleo, dieta z manj ogljikovimi hidrati, alkalna. Lahko bi naštevali v nedogled. Takšnih ter drugačnih diet je ogromno in vsak dan se pojavi kakšna nova, za katero se vedno najde nekdo, ki zatrjuje, da je najboljša, najbolj zdrava in tudi najučinkovitejša.

Pa vendar, ni pomembno, po kakšnem režimu se prehranjuje slavna igralka ali vaša prijateljica. Tisti, ki je na kožo pisan vam, je v največji meri odvisen od vašega značaja. Kajti način prehranjevanja, na katerega prisega natančna in dosledna sodelavka, vam, če ste bolj sproščeni in že skoraj površni, zagotovo ne bo. Najprej se torej zazrite vase, kritično presodite svoj značaj, nato pa izberite način, ki vam bo pomagal do postave, v kateri vam v kopalkah ne bo nerodno.

Za natančne, disciplinirane in organizirane

Vaše življenje je popredalčkano, za vsak dan imate izdelan načrt, od katerega ne odstopate. Veliko pozornosti namenjate podrobnostim in ničesar ne prepuščate naključju. Srednje poti ne poznate. Ste za ali proti. Kar pomeni, da boste, tudi kar zadeva prehrane, za vsako ceno sledili svojemu cilju. Težava? Vse skupaj lahko postane dokaj naporno in izčrpljujoče. Stroge diete, ki vam praviloma padejo na misel, niso dolgoročna rešitev in na koncu boste kaj lahko izmučeni, utrujeni ter razočarani.

Najboljši način: Ker radi načrtujete, v nedeljo oblikujte jedilnik, ki mu boste sledili cel naslednji teden. Sestavite uravnotežene obroke, poiščite recepte, prilagodite jih času, ki ga imate na voljo za kuhanje, napišite seznam sestavin, se podajte v trgovino ter založite shrambo in hladilnik z zdravimi živili, ki jih boste iz dneva v dan spreminjali v prav takšne obroke. Tako, kot imate to zapisano v vašem načrtu. Ne samo, da boste na takšen način uživali zdravju in postavi prijazne jedi, hkrati boste imeli občutek, da imate življenje in kilograme v svojih rokah. To pa je za vaš uspeh ključnega pomena.

Za upornike

Ste radovedni, optimistični, spontani, energični in kreativni. Požvižgate se na pravila, živite po načelu svobode in sovražite rutino. Raje, kot podrobnosti, gledate široko sliko. Vaša najboljša prijateljica vam vedno očita, da zamujate, a dobro ve, da se bosta, ko se boste končno prikazali, neizmerno zabavali.

Najboljši način: Jedilnik? Nakupovalni seznam? Ne hvala. Bolj, kot na sestavine, se osredotočite na količino hrane. Kajti vam resnično nihče ne bo zapovedoval, kaj smete in česa ne smete jesti. Bodite pa pozorni, da bosta med obroki minili vsaj dve, najbolje tri ure ter pazite, da boste enostavne ogljikove hidrate nadomestili s sestavljenimi in da bo v vaših obrokih dovolj zdravih maščob ter čim več sadja, zelenjave in vode. Ob tem imejte vedno pripravljeno telovadno opremo. Nikoli namreč ne veste, kdaj se vam bi zljubilo malo vadbe in ta impulz morate izživeti.

Za impulzivne

Obožujete zabavo, ste spontani, odprti in energični. Za vas je življenje igra, res pa je, da včasih ne premislite dobro o posledicah, ki sledijo vašim dejanjem. Hitro menjate teme pogovorov, stile oblačenja in tudi diete. Načrta nikoli povsem ne uresničite, saj se začnete dolgočasiti še preden se rezultati sploh pokažejo.

Najboljša izbira: Namesto strogih režimov prehranjevanja, ki zahtevajo uživanje bolj ali manj enakih živil, si zagotovite čim pestrejšo izbiro. Raznovrstna pečena zelenjava, meso s pestrimi prilogami, krompir v najrazličnejših oblikah, pisana paleta svežega sadja, mešane solate. Vedno, ko se vam bo obrok zazdel dolgočasen, ga popestrite z drugačno omako ali ga povsem spremenite. Nemogoče bo, da bi postalo za mizo dolgočasno.

Za tiste, ki so vedno v akciji

Sestrični se je pokvaril avto. Čez pet minut ji že hitite na pomoč. Vedno ste pripravljeni ponuditi roko prijatelju, sodelavki, sestri, bratu. Na vas se vsi lahko zanašajo, prav zato, ker ste tako dejavni, pa vam večkrat zmanjka časa zase in mimogrede pojeste le sendvič ali hamburger.

Najboljši način: Nič več kupljenih sendvičev, rogljičkov in slanega peciva. Raje hladilnik založite s hranljivimi, polnovrednimi dobrotami, ki jih hitro lahko spremenite v okusen obrok. Torej: polnozrnat kruh, avokado, jajca, jogurti, popečen puran, paradižnik, paprika, banane, čičerika, zamrznjeno sadje in zelenjava. Za zajtrk si privoščite domač smuti, preden zjutraj odidete od doma, v torbico vrzite jabolko, banano, oreščke in si pripravite zdrav sendvič, ki ga boste pojedli v času za malico, zvečer pa zelenjavo, ki jo imate v hladilniku, zmešajte v bogato solato s puranom, tuno ali piščancem. Hitro, hranljivo, okusno in zdravo.

Za negativno nastrojene

Ste inteligentni, veste kaj bi radi in česa ne, a ko gre za dejanja, ste sami sebi največji sovražnik. Vedno znova dopuščate, da vas preplavi negativnost, ki vas ovira na poti do velikih sprememb.

Najboljši način: Namesto, da razmišljate o natančnem načrtu prehranjevanja, na hrano poglejte kot na eno od radosti življenja. Nikar se ne odrecite vsem sladkostim, ki jih ponuja, ostanite pa zmerni, uživajte v okusih in predvsem, ne obremenjujte se z rezultati, ki ne bodo prišli hitro, a če boste vztrajni, nedvomno bodo. Kakšen greh tu in tam naj bo, sicer pa sledite osnovnim smernicam prehranjevanja: veliko sadja, zelenjave vode in gibanja. Ne samo zaradi postave temveč tudi, ker boste zlasti z vadbo zlahka premagali negativne občutke in življenje bo v hipu lepše.

Avtorica: M. FL., povzeto po pisanju portala Pure Wow
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)