Dieta, na katero prisega Gwyneth Paltrow, je lahko smrtno nevarna

Naša telesa niso prilagojena zanjo.

19.6.2017 ob 5:10

dieta.jpg

Nešteto je takšnih in drugačnih diet, dobesedno vsak dan se pojavi kakšna nova, ena od njih je surova veganska dieta (raw vegan diet), ki je v hipu zasvojila mnoge. Tudi zato, ker so jo za svojo vzele številne zvezde svetovne estrade, med njimi Megan Fox, Sting in Gwyneth Paltrow. Ti veljajo za prave promotorje in goreče zagovornike uživanja surove hrane, a izvedenec za genetiko, profesor Steven Jones, je za The independant povedal, da se dolgotrajno uživanje zgolj termično neobdelanih živil lahko konča celo s smrtnim izidom.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.  

Ljudje smo posebni

"Naša telesa niso več zasnovana tako, da bi lahko delovala samo ob surovi hrani in prehranjevanje po omenjeni dieti pol leta ali dlje, lahko privede do izstradanja organizma in celo do smrti," opozarja strokovnjak in dodaja: "Smo edina vrsta, ki je kdaj koli živela na Zemlji, za katero zgolj surova hrana ni dovolj in lahko telo ob njej utrpi resno pomanjkanje hranljivih snovi. Skozi evolucijo smo izgubili encime in mehanizme, ki bi omogočali popoln izkoristek surove hrane. Izgubili smo še veliko več, denimo dokajšen odstotek mišične mase in naši spolni organi so postali malce dolgočasni. V primerjavi z moškimi imajo samci šimpanzov ogromna moda," vplive evolucije slikovito ponazarja Jones, kljub njegovim opozorilom pa se ljudje za surovo vegansko dieto odločajo iz različnih razlogov.

Hujšanje, zdravje ali varovanje okolja

Nekateri z njo želijo shujšati, drugi so prepričani, da le surova hrana zagotavlja optimalno količino vitaminov in mineralov, ki se med kuhanjem lahko izgubijo. Pri tretjih k odločitvi pripomorejo okoljski dejavniki in še bi lahko naštevali.

Hrana ni treba, da je mrzla, segreta na 48 stopinj Celzija je še vedno smatrana kot surova. Zagovorniki takšnega načina prehranjevanja nizajo pozitivne učinke surove hrane na telo, posledično čez lužo kot gobe po dežju rastejo restavracije, ki jo ponujajo svojim gostom.

A kljub temu Jones, svetovni strokovnjak na področju genetike in nekdanji predstojnik oddelka za genetiko, razvoj in okolje na univerzitetnem kolidžu London vsem polaga na srce, da to nikakor ni primeren način prehrane: " Več vitaminov in mineralov v prehrani je seveda pozitivno, vendar naša telesa niso več prilagojena uživanju zgolj surove hrane, za kar je poskrbela evolucija, pa naj nam bo to všeč, ali ne."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)