Na ta prehranski dodatek prisega celo Meghan Markle (z njim si je pomagala med stresnimi pripravami na poroko)

Prah iz rastline ašvaganda (ashwagandha) naj bi pripomogel k premagovanju največje tegobe sodobnega časa.

31.5.2019 ob 12:22

asvaganda_micna.jpg

Nekoč, lahko bi rekli, pred davnimi časi, so tisti, ki so si do zdravja, lepote in boljšega počutja pomagali s takšnimi in drugačnimi prehranskimi dopolnili, veljali za čudake. A časi se spreminjajo in današnje generacije so skoraj obsedene z različnimi kapsulami, tabletkami, praški, tinkturami, vitamini, minerali ter drugimi dodatki prehrani.

En od njih je ašvaganda (ashwagandha), na katero prisegata tudi Meghan Markle in Jennifer Aniston ter jima sledijo tako zvezde svetovne estrade kot običajni smrtnik. Kajti, kot zatrjujejo njeni privrženci, ta učinkovito premaguje stres in tesnobnost.

Pa res premore te učinke in kako vpliva na psihično zdravje pojasnjuje Womans Health.

Kaj je ašvaganda?

Gre za rastlino, katere domovina sta južna Azija ter severna Afrika. Njene liste, korenine in plod se v ajurvedi uporablja z različnimi nameni. Z izdelki iz njih naj bi bilo mogoče premagovati tesnobnost, blažiti astmo ter odpravljati nespečnost. Prav tako naj bi pozitivno vplivala na libido žensk, zlasti tistih, pri katerih je ta nižji zaradi uživanja kontracepcijskih tabletk.


Zakaj je postala tako priljubljena?

Stres je nedvomno sovražnik številka ena sodobnega človeka, večina je preobremenjena in se težko sooča z vsakodnevnimi izzivi ter nenadnimi spremembami na političnem, socialnem, okoljskem in tehnološkem nivoju življenja.

Zato iščejo vedno nove načine, kako se spopadati s stresom, s katerim sodobni svet ne prizanaša. Tako je v ospredje stopila tudi ašvaganda.


Kako v resnici deluje?

Kot dodatek prehrani se v namen blaženja stresa praviloma uporablja prah iz korenine te rastline, ki sodi med adaptogene. Gre za skupino rastlin, ki ob dolgoročnem uživanju blagodejno vplivajo tako na blaženje napetosti kot drugih negativnih vplivov iz okolja.

Kadar je telo pod stresom ali ste tesnobni, v organizmu poraste količina hormona kortizola. Kadar je raven tega v organizmu kronično povišana, pride do fizičnih simptomov preobremenjenosti, kot so glavobol, nespečnost, težave s prebavo in resnejše mentalne težave.

Ključna sposobnost adaptogenov kot je ašvaganda je uravnavanje kortizola v krvi, pa naj ga bo preveč ali premalo, kajti tudi prenizka raven tega hormona vodi v tesnobnost, depresijo in težave s spanjem.

Skratka: adaptogeni telesu zagotovijo prav tisto, kar potrebuje.


Pa je učinkovita?

Študija, v kateri je sodelovalo 300 prostovoljcev je pokazala, da v določeni meri v resnici lahko pomaga. Pri 42. odstotkih se je količina stresa ob nekajtedenskem jemanju iz nje izdelanih prehranskih dodatkov znižala, izboljšalo se je tudi delovanje nadledvične žleze.


Kako jemati ašvagando?

Količina in način sta odvisna od posameznika, njegove obremenjenosti in tudi presnove.

Jennifer Aniston
je pred nedavnim denimo povedala, da čajno žličko prahu enkrat na dan posuje po jedi ali doda čaju. Tolikšna količina nanjo deluje pomirjujoče.

Meghan Markle
je razkrila, da si je med stresnimi pripravami na poroko pomagala z njenimi kapsulami.


Ima negativne stranske učinke?

Čeprav jo je varno jemati v kombinaciji s kontracepcijo, ni priporočljiva za nosečnice, saj lahko sproži prezgodnji porod.

Načeloma pa na zdravje nima negativnih vplivov.

Poskrbite le, da boste izbrali takšno, brez nepotrebnih primesi in dodatkov. Previdnost je na mestu, če že uživate predpisana zdravila.

Preden ašvagando umestite v prehrano, se je primerno posvetovati z zdravnikom, saj lahko snovi iz nje v kombinaciji z nekaterimi aktivnimi sestavinami v zdravilih povzročijo neljube stranske učinke. V nobenem primeru pa s količino ni dobro pretiravati.


Še končna sodba:

Ta bi se glasila nekako takole: sloves ašvagande pri premagovanju stresa in tesnobnosti je upravičen in res lahko pomaga ublažiti psihične tegobe sodobnega časa. Vendar pa se ne gre zanašati le nanjo.

Naj bo v pomoč in del sprostitvene rutine, v katero sodijo tudi primerna količina počitka, spanja, zdrav način prehranjevanja, sprostitvene tehnike, druženje in ukvarjanje s hobiji, ne pa edino sredstvo za premagovanje napetosti.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Devet grozljivih poseldic stresa na telo Ali pa: Deset navad za jutro brez stresa

Preberite še: Močnejši od negativne energije


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)