Kaj so adaptogeni in kako vplivajo na stres

Če ste se tudi sami že to spraševali.

22.3.2018 ob 10:15

adaptogeni_ThinkstockPhotos-519368914.jpg

Le kdo ni iz dneva v dan, iz tedna v teden in iz meseca v mesec preobremenjen? Medtem, ko se nekateri pri premagovanju stresa zatekajo k jogi, meditaciji ali maratonu najljubše serije, je zadnje čase vse pogosteje slišati o čudežni moči adaptogenov, ki naj bi izjemno učinkovito premagovali napetost. Kaj so adaptogeni in kakšni so učinki teh super zelišč?

Kaj so adaptogeni?

"V bistvu gre za skupino rastlin, ki ob dolgoročnem uživanju blagodejno vplivajo tako na blaženje stresa, kot drugih negativnih vplivov iz okolja," je za portal Pure Wow povedala prehranska strokovnjakinja Chelsea Williams. Res je, da v sodobnem času njihovi listki, stebla in korenine doživljajo trenutek slave, stara kitajska in tradicionalna indijska medicina pa že dolgo poznata njihove učinke in jih tisočletja s pridom uporabljata. Kar je pri tem še treba poudariti je, da pripravki iz njih ne blažijo stresa, z uravnavanjem hormonov pa pripomorejo k lažjemu soočanju s stresnimi situacijami."

Kako lahko pomagajo?

Njihovo poimenovanje izvira iz sposobnosti prilagajanja (adapt) učinkov potrebam telesa "Nanje je mogoče gledati kot na sobni termostat, ki se vklaplja in izklaplja glede na temperaturo sobe in tako zagotavlja takšno, ki je prijetna za bivanje," je povedal strokovnjak za naravno zdravljenje Frank Lipman in dodal, da lahko hkrati pomirjajo ter navdajo z novo zalogo energije in to brez stranskih učinkov.

Kateri so najpopularnejši?

Dejstvo je, da natančnega podatka, koliko adaptogenov obstaja, ni. Nekateri strokovnjaki menijo, da bi v to kategorijo lahko umestili približno 15 rastlin. Nekatere najbolj znane so ašvaganda (ashwagandha), ginseng, maca in sveta bazilika (Ocimum tenuiflorum).

Kako jih uporabljati?

Adaptogeni so na voljo v različnih oblikah: praških, tinkturah, tabletkah. Večina jih je brez okusa, čeprav nekatere, denimo maca, nekoliko pogrenijo. Najbolje jih je kombinirati z drugimi sestavinami in jih vključiti v obroke: denimo malo prahu ašvagande v kavi, smutiju, čaju, ovsenih kosmičih.

Bi jih morali pobliže spoznati?

"Načeloma na zdravje nimajo negativnih vplivov. Poskrbite le, da bodo brez nepotrebnih primesi in dodatkov," pravi Williamsova in dodaja, da se je, če uživate predpisana zdravila, preden adaptogene umestite v dnevno rutino, vendarle pametno posvetovati z zdravnikom, saj lahko snovi iz njih, v kombinaciji z nekaterimi aktivnimi sestavinami v zdravilih, povzročijo neljube reakcije.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)