Sadje in zelenjava odganjata stres

S plodovi narave ga je mogoče v trenutku pregnati.

28.3.2018 ob 9:00

zelenjava_ThinkstockPhotos-120751679.jpg

Ste nekje v sredini popoldneva, čaka vas še ogromno dela in znova ne bo časa za jogo ali meditacijo. Nič hudega. Takšni in podobni blažilci stresa so sicer čudoviti ter učinkoviti, a vendar ob res hudih situacijah obstaja preprostejši način, ki bo pomiril vaše živce tedaj, ko nimate prav veliko časa. Kar je, priznajte, skoraj vsak dan.

Več sadja in zelenjave v prehrani je odličen način za zniževanje hormonov stresa v telesu.

Do tega so se dokopali avstralski znanstveniki, njihove ugotovitve povzema publikacija BMJ Journals. Tam so zapisali, da primerna količina dnevno zaužitega sadja in zelenjave v organizmu posameznikov, starih 45 let in več, količino stresnih hormonov v povprečju zniža za 14 odstotkov. Odstotek je še višji pri ženskah, saj se ta med zgolj žensko populacijo povzpne na 23.

PREBERITE še // Res preproste navade za zdrav življenjski slog

Če se sprašujete, kaj pomeni primerna količina, naj povemo, da gre za pet do sedem zalogajev sadja na dan. In še to: naj vas starost ne zavede. Tudi če ste mlajši, vam sadje in zelenjava lahko pomagata. Saj veste, da sta koristna v vseh obdobjih življenja. Očitno tudi z vidika premagovanja stresa.

Da, tako lahko je. Zato naslednjič, ko se boste počutili povsem na tleh, posezite po jabolku, hruški ali sadnemu smutijo. Globoko vdihnite ter začutite olajšanje.


PREBERITE še // Devet manj očitnih znakov, da ste pod hudim stresom

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)