27.2.2016 ob 9:15
Da bi bilo uživanje sadja in zelenjave zdravju prijazno, je oboje potrebno temeljito oprati. Sicer skupaj z njimi ne uživate le umazanije, ki nanje pride na poti od njiv in sadovnjakov do vaše mize, temveč tudi pesticide, s katerimi pridelovalci skrbijo za svoj pridelek. Kako se jih znebiti?
Spremljajte nas tudi na Facebooku.
Pranje in sušenje
Potrebujete:
Za maksimalne učinke je po pranju živila potrebno tudi dodobra osušiti. Ko ste torej sadje in zelenjavo oprali v mlačni vodi, ga do suhega obrišite s čisto bombažno krpo. Ta način je idealen za pridelke, ki imajo gladek olupek (jabolka, hruške, paradižnik, paprika, kumare in podobno).
Namakanje
Sol se med drugim ponaša tudi z izjemno čistilno moč. Prav zato je uporabna pri zagotavljanju čistoče sadja in zelenjave.
Potrebujete:
V večji lonec nalijte vodo in ji dodajte žličko soli. Vanjo za nekaj minut potopite živila, ki jih nameravate oprati. Metoda je idealna za listnato zelenjavo kot so blitva, špinača, zelje, solata, brokoli, cvetača, ni pa primerna za gobe, saj jih je potrebno le dobro prebrisati z grobo krpo ali krtačo.
Razpršilo proti pesticidom
Potrebujete:
Sestavine prelijte v čisto plastenko z razpršilom, jo dobro pretresite in poškropite živila. Po desetih minutah jih splaknite pod tekočo vodo. Razpršilo je najbolj primerno za solato in radič, lahko pa ga uporabite tudi za pranje drugih živil.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar