Devet manj očitnih znakov, da ste pod hudim stresom

Večine z napetostjo ne bi povezali.

8.3.2018 ob 1:45

stres_pexels-photo-313690.jpg

Kroničen stres na telo in dušo vpliva na številne načine. Znižuje denimo odpornost, okrepi simptome bolezni, povzroča glavobole in še bi lahko naštevali. Na spletnem portalu Power of positivity pa opozarjajo, da obstajajo tudi takšni, ki jih z napetostjo ne bi povezali, a vendar jasno pričajo o tem, da ste prevečkrat preobremenjeni oziroma pod stresom. 

Boli vas telo

Pod vplivom kroničnega stresa telo trpi in pojavijo se želodčne težave, driska, čir na želodcu, napetost v mišicah, bolečine v prsih in nepravilnosti v bitju srca. Bolečina napada celoten organizem, okrepijo se simptomi artritisa, glavoboli so neznosni. Teh pokazateljev preobremenjenosti nikar ne spreglejte, temveč jih jemljite kot resna opozorila telesa, da potrebujete spremembe v smislu obvladovanja napetosti.

Spremeni se vaš spalni ritem

Vsaka nenačrtovana sprememba spalnih navad, pa naj bo pretirana izčrpanost in zato potreba po večji količini počitka ali nespečnost, opozarja na mentalno preobremenjenost. Vas mučijo nočne more? Tudi te so odraz pretiranega stresa. Povečana potreba po spanju, nespečnost ali nemiren spanec, za vse to je kriv prav ta. Meditacija, vadba in primerna hrana so v teh primerih učinkovita pomoč, v končni fazi pa bo treba poiskati korenine težav in odpraviti vir napetosti. 

Vaša teža niha

Jeste preveč ali pozabljate na hrano? Stres vpliva na prehranske navade in na presnovo, zato pod njegovim vplivom telesna teža lahko naraste ali brez očitnega razloga pade. Spremembe v teku so najpogosteje odraz čustvenega in duševnega stanja. Vsaka nenadna nihanja v telesni teži pa so lahko posledice pretirane napetosti, ki jo morate tudi v prid zdrave telesne teže čim prej premagati.

Ne morete odmisliti težav

Če nikakor ne zmorete odmisliti težav na delu ali doma in se zato ne morete sprostiti, vas stres drži v primežu. Vrtite se v začaranem krogu, iz katerega ne vidite izhoda, saj ob pretirani zaskrbljenosti niste sposobni poiskati rešitev zadreg. Stalno obremenjevanje s težavami lahko preraste v resne psihološke in fizične bolezni, zato je pomembno, da se jih naučite vsaj včasih odmisliti. Sicer vas bo stres povsem zadušil.

Nimate obstanka

Če le težko stojite ali sedite pri miru, ste pod pretiranim stresom. Kadar se ta razraste čez vse meje, se ne morete umiriti niti pri branju knjige ali gledanju televizije, saj zaradi kronične napetosti nimate obstanka. Včasih so lastne misli največje sovražnice in skrajni čas je, da poiščete pomoč ter se naučite obvladovati tesnobnost in stres.

Nepotrpežljivi ste

En prvih simptomov preobremenjenosti in stresa je pomanjkanje potrpežljivosti in strpnosti do drugih. Prav vam najbližji so zato tisti, ki občutijo vaš stres. Če se nanje pogosto zadirate, se hitro razjezite in ste celo nesramni, se najbrž lomite pod težo kronične napetosti. Včasih je treba pokazati ranljivost in poiskati pomoč. Pomanjkanje potrpežljivosti do drugih je jasen znak, da morate malo upočasniti in si vzeti čas samo zase.

--> O stresu je naša kolumnistka Katarina napisala odlično kolumno. Preberete jo lahko tukaj.

Vaše razpoloženje hitro niha

Stres seveda vpliva tudi na mentalno zdravje. Če pri sebi opažate, da ste v enem trenutku srečni in nasmejani, v drugem pa bi najraje jokali, stresni hormoni obvladujejo vaše razpoloženje in to ne v pozitivnem smislu.

Zadrževanje čustev v tem primeru res ni na mestu. Poiščite pomoč. Pogovorite se z nekom. Spoznajte prave razloge za takšno obnašanje. Stres ne načenja le vašega zdravja, temveč tudi odnose z drugimi in bo lahko privedel do obsesivno kompulzivnega obnašanja (alkoholizem, zasvojenost z drogami, hrano, seksualnostjo). Če seveda ne boste ukrepali pravočasno.

Izpadajo vam lasje

Po besedah Carolyn Jacob, ustanoviteljice klinike za kozmetično kirurgijo in dermatologijo iz Chicaga, posamezniki na dan izgubimo do sto las. Večina tega sploh ne opazi. Kadar je telo pod pretiranim stresom, lahko izpadajo občutneje, saj stresni hormoni ogrožajo naravno obnovo las in lasišča. V kolikor torej opažate, da zadnje čase izgubljate več las preverite, če to ni morda posledica vašega čustvenega stanja, natančneje pretiranega stresa.

Vaš libido je slabši

Izguba libida je v sodobnem času pogosto povezana s pretirano količino napetosti. Kadar v telesu stresni hormoni narastejo, upade količina spolnih, prav tako stres ogroža doživljanje spolnih dražljajev in občutkov ter predstavlja veliko oviro pri vzpostavljanju prave ravni intime.

Znaten upad libida kliče po spoznavanju primernih tehnik za premagovanje napetosti. Če boste ta opozorila preslišali, boste kaj lahko ogrozili vaše razmerje. Pojasnite svoje strahove in skrbi. Potem, ko jih boste izrazili, nad vami ne bodo več imele tolikšne moči.

Življenje velikokrat prinaša izzive. Vedno smo pod pritiskom, ki ga na nas ustvarja družba in ki ga nase vršimo sami, preizkušamo meje telesa in misli. Vendar je ob zgoraj nanizanih znakih treba prižgati rdečo luč. Danes na videz drobne negativne spremembe vas lahko jutri pripeljejo v bolnišnico. Stres ni zaman imenovan tihi ubijalec. Poslušajte telo in pravočasno ukrepajte. Življenje je prekratko, da bi ga obvladovala napetost in kaos.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)