Minuta za popolno sprostitev

Tudi tedaj, ko okoli vas vlada norija, se lahko popolnoma sprostite. In to zgolj v kratki minuti.

30.4.2015 ob 12:00

shutterstock_252767245.jpg

Potrebujete počitek ravno v trenutku, ko si ga ne morete privoščiti? Na srečo le mislite tako. Kajti za popolno sprostitev v službi ali doma ne potrebujete več kot minutke časa. Če seveda veste, kako jo izkoristiti.

Glejte v strop in štejte od 60 proti 0. Usedite se na stol, naslonite se nazaj in poglejte v strop. Med tem, ko zrete vanj, štejte od 60 proti 0. Zrenje v strop stimulira parasimpatično živčevje, s tem se zniža krvni tlak in upočasni dihanje. Počasno štetje pa bo odvrnilo pozornost od tistega, kar vas je ravno ujezilo.

Pravilno dihajte. Vsaj desetkrat globoko vdihnite skozi nos in izdihnite skozi usta. Počasno in globoko dihanje pomirja. Osredotočite se na gibanje trebuha, naj se ob vdihu počasi dvigne in ob izdihu sprosti. Tako se boste povsem posvetili svojemu telesu ter za minuto pozabili na dejavnike iz v okolice, ki v vas zbujajo stres.

shutterstock_226122967.jpg

Zamislite si, da lebdite na oblaku. Prepustite se domišljiji, zaprite oči in si predstavljajte, da plujete na oblaku. Vključite vsa čutila ter si zamislite, kaj vidite, slišite in vohate na tem mirnem kraju, kjer ste popolnoma sami.

Sprostite čisto vse mišice. Za minutko naj vaše telo postane povsem mlahavo. Sprostite roke, zmehčajte noge in dopustite, da z njimi ne počnete prav ničesar. Sprostitev mišic zmanjša tudi psihično napetost in prežene občutke anksioznosti. Misli bodo zato postale jasnejše, delo pa bo steklo hitreje.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)