7 načinov, kako tudi v najbolj stresnem dnevu ohraniti optimizem

Ni lahko, a tudi tedaj, ko najbolj pritiska stres, je mogoče ohraniti nasmeh na ustnicah in optimističen pogled na svet.

15.10.2018 ob 4:08

zenska_veselje_smeh_micna.jpg

Ne veste več, kdaj ste se nazadnje dodobra naspali. Veliko preveč obveznosti vas čaka, da bi si privoščili res dober počitek, kaj šele nekajdnevni oddih. Je že tako, da ste pod stresom. Preden vas ta povsem dotolče, poglejte nekaj nasvetov, kako kljub temnim oblakom ohraniti pozitiven pogled na svet. Niza jih Pure Wow.

Osredotočite se na trenutek

V večini primerov ni vir stresa tisto, kar trenutno doživljamo, temveč ono, kar pričakujemo. Natančneje strah pred tem, kaj se bo zgodilo. Kako se bo odvil naslednji sestanek? Kaj mi bo zdravnik povedal na jutrišnjem pregledu? Zato se namesto, da gledate v prihodnost, zazrite v trenutek, v katerem ste in se vprašajte: Se dobro počutim? Mi uspeva reševati težave? Velika verjetnost je, da bodo odgovori pozitivni, vi pa se tega, zaskrbljeno zazrti v prihodnost, sploh ne zavedate.

Poiščite družbo, ki vas razvedri

Kadar je za vami slab dan (teden ali mesec), se nagonsko osamite od ljudi, ki jih imate sicer radi. Najraje se zaprete med štiri stene in se smilite samemu sebi. Prav s tem pa vse skupaj samo še poslabšate. Raje pokličite prijateljico in ji povejte, kaj doživljate, povabite k sebi ljudi, ki vas znajo razvedriti in ob katerih se boste nasmejali. Vas jutri čaka naporen sestanek? V dobri družbi boste vsaj za nekaj trenutkov pozabili nanj.

Vzemite si pet minut in globoko dihajte

Dobro, seznanili ste se z meditacijo, a nimate občutka, da bi pri vas dosegla svoj namen. Nič hudega, če meditacija pač ni za vas, pravilno dihanje nedvomno je. Z njim je mogoče ublažiti stres in priklicati pozitivno energijo. Za nekaj minut zaprite oči, globoko ter počasi dihajte in počutili se boste kot prerojeni.

Srknite skodelico metinega čaja

Kadar začutite, da se vaše življenje podira kot peščeni grad, masaža ali topla kopel pa ne prideta v poštev, saj nimate ne priložnosti, ne časa zanju, si skuhajte skodelico metinega čaja. Toplina skodelice v rokah in dišeča para bosta pomirili dušo, s srkanjem omamnega napitka pa bo stres hipoma izginil. Dokazano je, da meta pomirja in predstavlja hiter ter učinkovit način za premagovanje napetosti.

Predstavljajte si, da se bo vse odlično izšlo

Strinjamo se: težko je ohranjati pozitivna pričakovanja za prihodnost, kadar je sedanjost vse prej kot takšna. A več študiji je dokazalo, da se je pametno potruditi. Kajti, če boste na prihodnost gledali s svetle točke, se boste počutili bolje. Če vas je torej strah predstavitve, ki vas čaka naslednji dan, razgovora za službo ali izpita, si sebe predstavljajte, kako v prostor vstopate ponosno, z dvignjeno glavo, kako očarate poslušalce in kako na koncu požanjete bučen aplavz. Sliši se osladno, a v resnici pomaga.

Poglejte na svetlo stran

Ljudje smo že takšni, da več pozornosti namenjamo slabim, kot dobrim stvarem. In s tem pljuvamo v lastno skledo. Kajti ob vsem slabem se zgodi tudi veliko dobrega, kar na žalost ostane spregledano. Študija medicinske šole Stanford, je dokazala, da je ključ do dobrega počutja in uspeha v pozitivnem pogledu na svet: šolarji, ki znajo ohraniti optimizem, imajo denimo boljše ocene od pesimistov.

Poslušajte priljubljeno pesem

Zagotovo jo imate. Tisto, ki vas vselej malo dvigne, spodbudi in prikliče sonček. Običajno je tedaj, ko bi jo res potrebovali, ne vrtijo na radiju. A nič hudega, vedno imejte pri sebi posnetek in si ga zavrtite. Kot je namreč dokazala študija univerze Zürich, spodbudna glasba ne samo, da niža količino hormonov stresa v telesu, hkrati organizmu pomaga tudi pri premagovanju njegovih posledic. Zato: slušalke na ušesa in stisnite play.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Najlepši in najbolj trendi čevlji za sezono jesen/zima 2018 (FOTO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)